Titlurile zilei

Ieșeanul Bogdan Țermure a dat lovitura cu o firmă de curierat după model englezesc. „Nimeni nu se aștepta să avem succes”

Publicat: 18 mai 2022
_____ Vizualizări 9 Comentarii
Ieșeanul Bogdan Țermure a dat lovitura cu o firmă de curierat după model englezesc. Nimeni nu se aștepta să avem succes
Bogdan Țermure a dezvoltat o afacere de succes în Iași în domeniul curieratului

Ieșeanul Bogdan Țermure a pus pe picioare, împreună cu familia sa, o afacere de succes în domeniul curieratului, pe nișa „last mile delivery”. Experiența acumulată într-o firmă de curierat, în Anglia, l-a ajutat astfel că, în numai 3 ani, ajuns la afaceri de peste 2,8 milioane de lei

Ieșeanul Bogdan Țermure a deschis în 2019, cu 37.000 de euro, banii obținuți prin programul Start UP Diaspora, o firmă de curierat. Decizia de a se întoarce acasă a venit după ce Regatul Unit a decis să iasă din UE.

„Întoarcerea efectivă a fost în 2017 când a început nebunia cu BREXIT-ul, după 7 ani de muncă în Anglia. Nu m-au favorizat foarte mult aceste schimbări din Regatul Unit. Eu am muncit tot în domeniul livrărilor, la o companie unde erau arondați peste 3 milioane de oameni, care a început cu câteva comenzi și a crescut treptat. Înainte de plecarea mea explodaseră livrările la domiciliu, în Anglia, și toată lumea comanda prin aplicația firmei noastre de la McDonald’s pentru că eram singurii care livram mâncare de acolo. Am început ca și curier, primii doi ani, apoi au crescut comenzile pe săptămână de la câteva sute la câteva mii și am avansat. Și la noi, pe HiO cresc comenzile de la o zi la alta. Dacă vă arăt pe restaurante o să vedeți creștere. Noi, pe toate locațiile, avem peste 100.000 de comenzi pe lună. Iași, Vaslui, Bacău, Piatra Neamț, Botoșani, urmează Dorohoi și Fălticeni sau București. În platforma HiO sunt aproximativ 340 de clienți înregistrați”, spune Bogdan Țermure, antreprenorul în vârstă de 35 de ani.

Ieșeanul Bogdan Țermure vrea să extindă zona de livrări

Afacerea s-a dezvoltat rapid iar pandemia a fost un avantaj pentru business-ul tânărului. Astfel a reușit să crească în 2 ani cât ar fi trebuit să crească în 5-7 ani. Compania are 200 de angajați în Moldova, o flotă cu 6 scutere electrice și alte 20 comandate, care vor ajunge până în toamnă. Curierii au la dispoziție și 4 mașini electrice și 30 de biciclete.

„Suntem vinovați de 200 de angajați, la momentul de față. Și la noi sunt fluctuații de personal dar avem șefii de echipă care au fost cu noi de la început, alți angajați mai vechi, iar împreună ne dezvoltăm. Ne-am modificat modelul de lucru. I-am învățat și pe alții să facă livrări și le-am dat voie să folosească sistemul nostru. Noi practic am devenit și contractori și avem 30 de parteneri. Noi nu suntem concurenții celorlalte firme de curierat, avem discuții cu ei să devenim parteneri. Noi oricum avem flotă pentru livrări, am luat scutere electrice, avem mașini și biciclete. Prin aplicația noastră pot fi anunțate toate flotele din zonă, nu doar a noastră. În plus, noi ajungem în 15 minute față de o oră, cât durează alte comenzi. Încet, încet vrem să devenim partenerul principal pe partea asta de livrări”, explică antreprenorul din Iași.

Reporterii BZI au prezentat povestea unui alt ieșean care a deschis o firmă de curierat.

Bogdan Țermure: „Până acum noi am fost doar în spate”

Chiar dacă cele mai multe comenzi sunt pentru zona de food, antreprenorul își dorește să se extindă și în alte domenii. Suma totală investită până acum în afacere este de 100.000 de euro.

”Noi avem niște linii de credit dar suntem în proces de extindere. Suntem norocoși, să spunem așa, pentru că am făcut profit din primul an de la deschidere. Tot ce am investit în aplicație, echipamente, a fost și din ce am câștigat. Acum încercăm să fim mai vizibili pe piață pentru că până acum noi am fost doar în spate. Chiar și un tehnician dentar are nevoie de noi, o firmă de contabilitate și le oferim opțiuni pentru că noi livrăm nu doar mâncare ci și alte produse”, explică  Bogdan Țermure.

Antreprenorul spune că nu va mai pleca în străinătate

Antreprenorul spune că deși prietenii din Anglia îl întreabă aproape zilnic dacă se întoarce în Regatul Unit spune că momentan rămâne cu familia în țară.

„Primesc în fiecare zi telefoane de la prietenii noștri din Anglia, cărora le-am vândut ce aveam acolo, și ne întreabă dacă venim dar momentan nu ne vom întoarce. Acolo e mai simplu să îți deschizi o afacere. De exemplu, pentru livrări există niște coduri de taxare. Acolo există o persoană special desemnată de Guvern care te ajută să găsești codul de taxare ca să nu greșești ceva. Uitați-vă câte dosare de contabilitate avem în birou! Acolo aveam un caiet, trăgeam o linie pe mijloc, în stânga treceam încasările, în dreapta cheltuielile. Asta era toată contabilitatea. Bine, dacă era vorba de sume foarte mari atunci venea un audit, erai verificat. Dar am văzut că românii au tendința să adopte modele noi de afaceri, din străinătate, sunt deschiși la ce e nou. Nimeni nu se aștepta, când am deschis, să avem succes dar am angajat 26 de oameni în câteva zile”, încheie antreprenorul.

Piața livrărilor la domiciliu a explodat chiar la începutul pandemiei COVID-19. Ieșeanul Bogdan Țermure mai spune că pe piață este loc pentru alte companii de curierat întrucât cererea din partea clienților pentru livrări este în creștere.

Comentarii
Adauga un comentariu