George Chirilă, ieșeanul devenit cunoscut pentru că trăiește cu două surori, cu care are 16 copii, a devenit un antreprenor de succes. Fermierul vinde de ani de zile produsele sale către 24 de familii din Iași și spune că reușește să întrețină familia datorită lor. Tot ce produce consumă și cumpără produse din magazine doar ocazional
George Chirilă, ieșeanul în vârstă de 50 de ani care trăiește cu două surori și are 16 copii, a fost prezent la un târg dedicat producătorilor din comuna Țigănași. Reporterii „BZI” au discutat cu fermierul pe care îl știe toată țara și care se ocupă de o afacere de succes cu produse din ferma proprie. Împreună cu familia muncește zilnic în ferma cu 100 de vaci și 400 de oi, la iazul cu pește, 130 de hectare cu cereale, luate în arendă, 450 de familii de albine, 4 hectare cu livadă cu gutui și vișin, dar și zeci de varietăți de corcoduș, specie pomicolă folosită îndeosebi pentru altoirea pomilor. Tot ce produce vinde către familiile din oraș sau consumă cu familia sa. Spune că ideea de a trăi din ce produce i-a venit la scurt timp după Revoluție.
„Când m-am pornit să fac gospodăria, am spus așa: dacă o să găsesc 10 familii de unde să le iau 10 la sută din salariu, o să pot să trăiesc și eu, să am un salar. Când m-am pornit eu cu afacerea, toți au spus că nu se poate trăi fără slujbă, fără serviciu. Acum avem 24 de familii care mănâncă de la noi și le iau mai mult de 10 la sută din salariu. Iau de la mine un coș complet cu produse”, a declarat George Chirilă.
George Chirilă spune că afacerea are succes pentru că există cerere din partea clienților
Fermierul povestește că unii clienți îi plătesc chiar și cu un an înainte să fie siguri că primeasc produsele.
„Sunt persoane care îmi plătesc cu un an înainte pentru coșurile pe care le aduc de două ori pe săptămână. «Îți dau banii pentru un an și tu îmi aduci ce am nevoie». Eu știu ce au nevoie, ce mănâncă, de aceea m-am încurajat să cultiv și ciuperci, să cresc și pești, mai multe, inclusiv găini pentru ouă proaspete. Eu m-am extins pentru că a fost cerere din partea lor, sprijinit de ei, pentru că dacă au o sursă sigură, cumpără produsele. Acum, problema la producători e că nu pot să vândă la sigur.
Nu e problema de producție. Știm să producem, avem ce produce, doar ne trebuie o siguranță. Eu acum sunt mulțumit, pentru că cele 24 de familii cumpără toate produsele de la mine, plus că ocazional mai iau și alții. Eu le duc de două ori pe săptămână coșurile la Iași. Înainte veneau două familii cu copii, pentru că se cunosc între ei clienții, și luau produsele pentru toți. Copiii se jucau în timpul acela, se duceau la stână, la iaz. Acum nu vin din cauză că nu mai au timp. Vedeți, eu nu sunt prins în nebunia asta, a timpului. Cei de la oraș sunt mereu pe fugă”, explică ieșeanul care trăiește cu două surori.
Piața livrărilor la domiciliu s-a dezvoltat în ultima perioadă în Iași în contextul pandemiei COVID-19.
La ferma din satul Mihail Kogălniceanu muncește toată familia Chirilă
Fermierul spune că în urmă cu câțiva ani a devenit cunoscut pentru că trăiește cu două surori și asta l-a ajutat pentru că tot mai multe persoane l-au căutat pentru că voiau produsele sale. În ferma din satul Mihail Kogălniceanu muncește toată familia.
„Copiii, soțiile, toată lumea lucrează. Mediatizarea cazului meu i-a atras pe clienți. Când au venit clienții și au văzut că totul este organizat, au comandat produse. Eu am zis că nu vor merge copiii mei într-o livadă străină să fure mere, cum era când eram noi mici, pe marginea Brăilei. Copiii mei vor avea o livadă unde vor găsi tot ceea ce au nevoie. Nu vor trebui să cumpere nimic, nicio bomboană. Noi consumăm tot ce producem. Foarte puțin din afară, pentru că eu mi-am crescut copiii în felul următor: «Tăticule, parizerul și crenvurștiul sunt otravă». Un mugur, o frunză, o râmă, un ou de pasăre sălbatică sunt hrană, te țin în viață. Dar din acelea, de la magazin, te poți îmbolnăvi. Nu mai scoate niciun medic boala din tine. Așa i-am crescut și așa s-au învățat”, mai spune George Chirilă.
George Chirilă: „Dacă nu te plângi în România și cumperi animale și pământ, atunci ai succes”
Ieșeanul este de părere că așa ar trebui să facă oricine vrea să mănânce sănătos.
„Așa sfătuiesc pe toată lumea să facă. Doar ocazional să cumpere ce are nevoie. Să susțină producătorul care nu e lacom, care are un preț corect, să fie curat, să aibă pricepere în ceea ce face. Dacă l-au găsit, să se țină de dânsul, pentru că dacă este sprijinit și încurajat, și el poate produce tot ce are nevoie. De exemplu, eu am plantație cu trandafiri, cu agrișe. De ce nimeni nu mai plantează agrișe, fructe care se cultivau peste tot în România?”, se întreabă fermierul.
Este mândru de afacerea sa, una de succes, spune fermierul.
„Dacă nu te plângi în România și cumperi animale și pământ, atunci ai succes. Am fată la Școala Populară de Arte, dar tot la gospodărie se întoarce. Copiii au înțeles că baza e gospodăria. Orice ai face tu, pomul crește pentru tine. Noi împădurim pământul pe care îl cumpărăm pentru viitor. Albina lucrează și fără tine, animalul știe ce să facă și fără tine. Nu știu de ce e doar monocultură când ar trebui să fie din toate câte puțin. Dacă copiii au înțeles că acesta e viitorul, eu zic că nu se muncește degeaba”, mai spune George Chirilă, fermierul din comuna Țigănași, din Iași, care trăiește cu două surori.