De la ambalaje de cadouri până la tone de mâncare au fost aruncate imediat după prima zi din Sărbătorile Pascale. Risipa alimentară este o problemă globală, iar în Iași cantitatea de gunoi menajer se mărește considerabil în „Săptămâna Luminată”.
„Tradiția” ieșenilor de a arunca după sărbători tone de mâncare a continuat și anul acesta. Cu toate că prețurile alimentelor a crescut considerabil, ajungând să se dubleze la anumite categorii, ieșenii au făcut și anul acesta risipă de Paște
Tone de mâncare după sărbători
În fiecare an, după sărbătorile Pascale sau cele cu prilejul Crăciunului, ieșenii aruncă o cantitate imensă de gunoi menajer. Din toată mâncarea cumpărată special cu prilejul sărbătorilor, cel puțin 35% ajunge la coșurile de gunoi.
În prima săptămână de după sărbători, cantitățile de gunoaie de la tomberoanele din Iași sunt considerabil mai mari. Cel mai scump Paște din ultimii ani nu a oprit acest fenomen.
“Ieșenii aruncă foarte multă mâncare. La groapa de gunoi ajung tone de mâncare pe care ieșenii au cumpărat-o și mai apoi au aruncat-o. Este dezolant să vedem acest lucru, mai ales că 40% din ceea ce câștigăm, cheltuim pe mâncare, iar 35 % din ce cumpărăm ducem la groapa de gunoi. Fiecare ieșean aruncă o masă pe zi. Odată ce se termină aceste sărbători este multă risipă și foarte multă energie consumată. Mai bine cumpărăm exact cât mâncăm”, a declarat directorul companiei Salubris, Cătălin Neculau.
Risipă în ciuda prețurilor imense la alimentele principale
De la începutul anului 2022 au fost scumpiri dramatice la alimentele de bază, precum și la resursele importante folosite în economie.
Cea mai drastică majorare de preț a fost în cazul combustibililor, care au ajuns la un preț istoric în anul 2022.
Prețul pâinii a crescut de asemenea, ca răspuns de dependență față de materiile prime, ambalaje și transport.
Alimentele puse pe masa de Paște, conform tradițiilor, sunt ouăle, carnea de miel și produse de patiserie făcute în casă sau cumpărate la prețuri “glazurate”.
Preţul pentru o pască a ajuns în jurul sumei de 75 de lei, cu 25%-30% mai mult decât anul 2020. Cozonacul a pornit de la 60 de lei bucata, dar în patiseriile cu renume a ajuns la 90 de lei. Cartofii noi au fost deja 20 de lei kg, cu 36% mai mult decât în anul 2020. Scumpirile la ulei au dus la situația în care un litru a ajuns să coste 10-14 lei. Un ou se vinde cu 80 de bani – 1 leu/bucata, iar prețul ajunge mai mare dacă se caută coajă albă, pentru vopsit.
Pe partea de mâncare pe bază de carne, situația a ajuns și mai grea, un kilogram de carne de miel având prețuri în jurul sumei de 60 de lei în supermarketuri, iar la piețe – în jurul sumei de 45 de lei. Carnea de vită și de porc de asemenea are preț dublu, precum și carnea de pui.
În ciuda prețurilor dublate, ieșenii au aruncat la gunoi, și de acest Paște, tone de mâncare.