Local

Ieșenii au aruncat tone de mâncare la gunoi de sărbătorile pascale. Risipa alimentară rămâne o problemă uriașă la Iași – FOTO

Publicat: 10 mai 2024
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Ieșenii au aruncat tone de mâncare la gunoi de sărbătorile pascale. Risipa alimentară rămâne o problemă uriașă la Iași - FOTO
Numărul deșeurilor alimentare aruncate la gunoi în timpul sărbătorilor a rămas la același nivel față de anii trecuți

În special înaintea sărbătorilor, ieșenii aruncă foarte multă mâncare la gunoi. În ciuda avertismentelor din partea specialiștilor, fenomenul este tot mai alarmant

În ciuda prețurilor tot mai ridicate ale alimentelor, risipa rămâne o problemă uriașă în municipiul Iași. În special în perioada sărbătorilor, numărul deșeurilor organice colectate crește. Specialiștii atrag atenția asupra efectului nociv pe care îl provoacă asupra mediului mâncarea aruncată la gunoi.

Ieșenii au aruncat peste 400 de tone de mâncare la gunoi de sărbători

Chiar înainte de sărbătorile de Paște, angajații de la Salubris au observat că au ridicat mai multe deșeuri menajere decât de obicei. După ce au pregătit diverse bucate, ieșenii au aruncat mâncarea ce nu le mai trebuia la punctele de colectare. Au fost colectați 18.000 mc de gunoi, fiind peste 400 de tone de resturi alimentare.

„În municipiul Iași, în perioada 1-6 mai (premergătoare sărbătorilor pascale și în timpul acestora), s-au colectat următoarele cantități de deșeuri: 1 mai – 3.760 mc deșeu municipal organic și rezidual; 2 mai – 3.592 mc deșeu municipal organic și rezidual; 3 mai – 4.383 mc deșeu municipal organic și rezidual; 4 mai – 3.958 mc deșeu municipal organic și rezidual; 5 mai – 1.372 mc deșeu municipal organic și rezidual; 6 mai – 1.311 mc deșeu municipal organic și rezidual”, au transmis reprezentanții Salubris SA.

În fiecare an, se întâmplă același lucru, iar principala cauză este faptul că oamenii cumpără prea multe alimente și nu le consumă, astfel că sunt nevoiți să le arunce.

„Cel mai mult întâlnim alimente aruncate în masă după marile sărbători, când regăsim în masa de deșeu circa 8-10 la sută alimente. Mereu, la întâlnirile noastre cu cetățenii municipiului Iași, cu elevii sau cu studenții amintim de regula celor 3 R: Redu-Refolosește-Reciclează. Se observă faptul că prima acțiune în protejarea mediului și a sănătății este reducerea. Aici ne referim la reducerea achizițiilor în exces, la reducerea achizițiilor cu multe ambalaje”, au mai precizat reprezentanții Salubris.

Problema este tot mai mare

Conform Uniunii Europene, populația are ca obiectiv reducerea numărului alimentelor aruncate până în anul 2030. Totuși, după numerele înregistrate în ultimii ani, este destul de greu să reușim.

„Obiectivul european este să reducem la jumătate cantitatea de alimente eliminate ca deșeuri până în anul 2030. În jur de o treime din alimentele produse la nivel global se pierd sau se depozitează ca deșeuri. În majoritatea țărilor se aruncă între o treime și jumătate din toată cantitatea lor de alimente. Potrivit estimărilor specialiștilor, în fiecare an, românii aruncă la gunoi o cantitate de peste 1,3 de milioane de tone de hrană. Este vorba doar de alimentele sau mâncarea gătită care este aruncată din gospodăriile românilor, pentru deșeurile alimentare rezultate din comerți sau HoReCa nefiind niciun fel de date concrete”, a precizat Cătălin Neculau, directorul general Salubris SA.

După sărbătorile pascale, ieșenii au aruncat cantități enorme de mâncare la gunoi. În fiecare an, angajații se confruntă cu acest fenomen nociv pentru mediu.

Comentarii
Adauga un comentariu