Economic Local

Ieșenii au cumpărat titluri de stat prin Programul Tezaur! S-a ajuns la o valoare de aproape 5 milioane euro

Publicat: 22 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii au cumpărat titluri de stat prin Programul Tezaur S-a ajuns la o valoare de aproape 5 milioane euro
Ieșenii au cumpărat titluri de stat prin Programul Tezaur

Ieșenii au cumpărat titluri de stat prin Programul Tezaur. Sumele raportate sunt cele încasate prin Trezoreria județului Iași și oficiile poștale. Dobânzile se plătesc în intervalul 1-5 ani. Datele sunt valabile pentru perioada 1.07.2020 – 31.07.2020

Ieșenii au cumpărat titluri de stat prin Programul Tezaur. Campania Ministerului de Finanțe Publice a avut un oarecare succes la nivelul județului Iași. Sute de persoane fizice au cumpărat titluri de stat prin oficiile poștale, dar și Trezoreria Finanțelor ieșene. La nivelul Trezoreriei s-au înregistrat încasări de 20,1 milioane lei, în timp ce Poșta Română a raportat la Iași încasări de 2,5 milioane lei. În total, este vorba despre 22,6 milioane lei, adică 4,7 milioane euro. Datele sunt disponibile pentru perioada 1.07.2020 – 31.07.2020, cât a durat sesiunea de emisiune a titlurilor de stat. Ieșenii care au împrumutat Statul Român vor primi dobânzi pentru titlurile achiziționate. Spre exemplu, emisiunea de titluri de stat cu scadența la 1 an, dobânda va fi de 3,5 la sută. Pentru perioada de 2 ani, dobânda crește la 4 la sută, iar cea de 3 ani generează o dobândă de 4,25 la sută. Nu în ultimul rând, varianta de 5 ani atrage o dobândă de 4,75 la sută.

Finanțele nu au impus un prag limită pentru cumpărarea titlurilor de stat

În programele trecute, Ministerul Finanțelor Publice a impus un prag. Nu putea fi împrumutată orice sumă. Între timp, această condiție a fost scoasă. Programul este destinat exclusiv persoanelor fizice.

„Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans”, au fost condițiile de participare.

Finanțele au vândut de milioane de euro în cele două sesiuni din 2019

În 2019, Direcția Generală Regională a finanțelor Publice Iași a pus la dispoziție datele privind vânzarea titlurilor de stat pe parcursul a două sesiuni. Cumulat, s-au vândut titluri în valoare de 5,4 milioane euro. Numai într-o singură lună, 163 de ieșeni s-au înscris în Programul Tezaur.

„În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea. Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2020, iar maturitățile pentru fiecare emisiune vor fi stabilite în funcție de interesul manifestat de investitori. Alternativa de economisire a Ministerului Finanțelor Publice se bucură de un interes crescut al românilor, având în vedere că veniturile provenite din dobânzi sunt neimpozabile”, mai transmit finanțiștii.

Adauga un comentariu