Economic Local

Ieșenii au înmatriculat cu 50 la sută mai multe firme în primul semestru din acest an. Cele mai multe companii au fost înregistrate în domeniile agricultură și comerț

Publicat: 06 aug. 2021
Sediul Registrului Comerțului Iași, unde ieșenii pot înmatricula firmele sau le pot închide
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) de pe lângă Tribunalul Iași, a crescut numărul firmelor înmatriculate în ianuarie - iunie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În primul semestru din acest an s-au înregistrat 3.076 de noi firme

Ieșenii au înmatriculat cu 50 la sută mai multe firme în primul semestru din 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai multe înregistrări făcute la Registrul Comerțului de către ieșeni au fost în agricultură și comerț. A crescut numărul firmelor suspendate, dizolvate, radiate sau în insolvență, înregistrate în județul Iași

Reprezentanții Oficiului Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) de pe lângă Tribunalul Iași au arătat că a crescut numărul firmelor înmatriculate în ianuarie – iunie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Astfel, în primul semestru din acest an s-au înregistrat 3.076 de noi firme, cu 50 la sută mai multe față de cele înmatriculate în 2020, adică un număr de 2.080 de noi societăți.

Cele mai multe companii înregistrate în acest an au fost în agricultură și comerț. De asemenea, a crescut numărul de înmatriculări, suspendări, dizolvări sau radieri. În primul semestru din 2021 s-au înregistrat 243 de suspendări, mai multe față de cele din anul precedent, când au suspendat activitatea 216 firme. De asemenea, anul acesta au fost dizolvate 621 de companii, mai multe față de 2020, când, în primul semestru, au fost 437 de dizolvări. A crescut și numărul firmelor din Iași radiate în primele 6 luni din acest an, dar și al celor care intră în insolvență. Astfel, au fost radiate 1.178 de firme în 2021, iar, în anul 2020, un număr de 852 de companii.

Patronii ieșeni au salvat afacerile de la faliment cu ajutoare financiare acordate prin diverse programe

În primele 6 luni din acest an au intrat în insolvență 113 firme, mai multe față de cele înregistrate în 2020, când au fost 92 de insolvențe. Dacă în acest an numărul firmelor înmatriculate, dizolvate sau radiate a crescut, în 2020, din cauza pandemiei de COVID-19, trendul a fost de scădere.
Cei care au afaceri în diverse domenii și au avut nevoie de ajutoare financiare pentru a acoperi pierderile cauzate de pandemie au solicitat șomaj tehnic pentru angajați sau credite acordate în diverse programe de finanțare, derulate începând de anul trecut. Primul program lansat pentru afacerile afectate de pandemia de COVID-19 care a avut succes și care poate fi în continuare accesat este IMM Invest.

Antreprenorii din Iași au solicitat, în programul IMM Invest, 80 de milioane de lei

Antreprenorii din Iași și-au salvat afacerile de la faliment cu ajutorul banilor obținuți în cadrul Programului IMM Invest. Patronii susțin că pierderile financiare cauzate de pandemia de COVID-19 au fost însemnate, astfel că singura soluție a fost accesarea creditelor prin intermediul programului guvernamental.

Antreprenorii din Iași au obținut în anul 2020 credite în valoare de 750 de milioane de lei, prin această schemă de finanțare. Bugetul Programului IMM Invest pentru anul 2021 a fost majorat de la 4,5 miliarde, la 7,18 miliarde de lei, fiind depuse, până în prezent, cereri în valoare de peste 80 de milioane de euro. Dintre cele 95 de solicitări depuse până în prezent, de beneficiarii din Iași, au fost aprobate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) 45 de dosare, care au o valoare de 32 de milioane de lei, din care 27 de milioane de lei reprezintă valoarea garanției Fondului. Cererile mai pot fi depuse până la finalul acestui an.

Comentarii
Adauga un comentariu