Economic Local

Ieșenii au înmatriculat firme noi în domeniile construcții, alimentație și comerț. A scăzut numărul înregistrărilor făcute de patronii din Iași

Publicat: 17 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii au înmatriculat firme noi în domeniile construcții alimentație și comerț. A scăzut numărul înregistrărilor făcute de patronii din Iași
Potrivit datelor furnizate de ONRC Iași, în ultimele luni a scăzut interesul ieșenilor pentru înmatricularea unor noi firme în diverse domenii de activitate. Astfel, în prima lună din acest an s-au înregistrat 471 de firme noi, iar în ianuarie 2020 au fost înmatriculate 479 de firme noi.

Ieșenii au înmatriculat mai puține firme în luna ianuarie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai multe înregistrări făcute la Registrul Comerțului de către ieșeni au fost în domeniile construcții, alimentație și comerț. A scăzut și numărul firmelor suspendate, dizolvate, radiate sau în insolvență din județul Iași

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) de pe lângă Tribunalul Iași, trendul de scădere a numărului de înmatriculări, suspendări, dizolvări sau radieri ale firmelor se menține în ultimele luni. Astfel, în luna ianuarie 2021 au fost înmatriculate mai puține firme, față de aceeași perioadă a anului 2020. Astfel, în prima lună din acest an s-au înregistrat 471 de firme noi, iar în ianuarie 2020 au fost înmatriculate 479 de firme noi. În ceea ce privește numărul de firme suspendate, în luna ianuarie din acest an au fost înregistrate 42 de suspendări, iar în anul precedent, 49 de firme au fost suspendate.

O scădere a fost înregistrată și la firmele dizolvate din Iași, în prima lună din anul 2021. Astfel, ieșenii au dizolvat 76 de societăți în luna ianuarie 2021 și 82 în aceeași lună din anul 2020. La numărul de firme radiate sunt diferențe între lunile ianuarie 2021 și 2020, fiind înregistrate 140 de dizolvări, respectiv 198. În ceea ce privește numărul firmelor afectate financiar de pandemia COVID-19, care au intrat în insolvență în acest an, au fost înregistrate 10 insolvențe în ianuarie 2021 și 15 în ianuarie 2020.

În anul 2020 au fost înființate 1.667 de firme, mai puține față de anul 2019, când a fost înregistrat un număr dublu de înmatriculări

Chiar dacă ieșenii care voiau să devină patroni în anul 2020 nu au mai înființat firme noi din cauza pandemiei de COVID-19, numărul societăților radiate, intrate în insolveță sau dizolvate este tot mai mic în anul 2021, față de anul precedent. Ieșenii care au înființat firme noi în prima lună din 2021 au ales domeniile construcții, alimentație sau livrări la domiciliu. Aceste domenii s-au dezvoltat în anul 2021 datorită pandemiei COVID-19, fiind făcute angajări constant în cadrul acestor firme din Iași.

De asemenea, cele mai căutate meserii în anul 2020, în Iași, au fost cele din domeniile care s-au dezvoltat în plină pandemie de COVID-19. Potrivit studiilor realizate de specialiștii de pe piața muncii, aceste domenii vor fi și în anul 2021 căutate de potențialii angajați, indiferent de studii. În această perioadă sunt disponibile 450 de locuri de muncă vacante, un sfert dintre acestea fiind în domeniul construcțiilor. Patronii din Iași pot obține ajutoare financiare de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19.

AJOFM Iași a plătit către patronii afectați de pandemie ajutoare financiare în valoare de 41,5 milioane de euro

Patronii din Iași au obținut ajutoare financiare în valoare de 41,5 milioane de euro în anul 2020, de la AJOFM, pentru diverse scheme de sprijin, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Din suma totală acordată beneficiarilor din Iași, 25 de milioane de euro reprezintă ajutorul de șomaj tehnic pentru cei aproape 100.000 de angajați cărora le-a fost suspendată activitatea o anumită perioadă de timp. Șomajul tehnic se acordă și în acest an, iar măsura prin care patronii din Iași reangajează persoanele trimise în șomaj tehnic și primesc 41,5 la sută din salariul mediu brut nu mai este valabilă și în acest an.

De asemenea, și angajatorii care reangajează persoane peste 50 de ani cărora le-au încetat raporturile de muncă pe perioada stării de urgență sau de alertă sau reangajează persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, rămase fără serviciu în anul 2020 din cauza pandemiei COVID-19, pot solicita ajutoarele financiare în valoare de 2.500 de lei.

Adauga un comentariu