Titlurile zilei

Ieșenii au luat cu asalt cabinetele medicilor de familie pentru a se vaccina antigripal! Deși nu avem niciun caz de gripă, ieșenii cer disperați imunizarea! Specialiștii spun că asistăm la un fenomen fără precedent

Publicat: 21 oct. 2020
Doză de vaccin
Doză de vaccin

Vaccinul antigripal este mai solicitat ca niciodată în cabinetele medicilor de familie din Iași. Dacă în anii precedenți se făceau campanii anti-vaccin, acum ieșenii sună zilnic la medic pentru a afla când se vor putea vaccina. Pandemia de COVID-19 a determinat populația să se imunizeze

Până în acest moment, la Iași nu s-a înregistrat niciun caz de gripă de sezon. Cu toate acestea, populația se arată mai interesată ca niciodată de vaccinarea antigripală. Medicii de familie sunt asaltați zilnic de sute de pacienți care întreabă când se vor putea vaccina. De la copii la adolescenți, adulți și bătrâni, cu toții așteaptă să se vaccineze. Ieri, Direcția de Sănătate Publică din Iași a anunțat că Iașul a primit pe data de 19 octombrie, prin campania de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătății, a treia tranșă de doze de vaccin. DSP Iași va distribui 23.400 de doze de vaccin antigripal Influvac medicilor de familie. Aceste doze vor fi administrate persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire și personalului medico-sanitar.

Dr. Anca Deleanu: „Până acum am primit doar 16 la sută din dozele de vaccin antigripal solicitate”

Medicii de familie din Iași au primit până acum doar 20.000 de doze de vaccin antigripal, distribuite de către DSP Iași, din primele două tranșe primite de la Ministerul Sănătății. Luând în calcul numărul persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, aceste doze de vaccin s-au dovedit a fi insuficiente. Pe fondul pandemiei de COVID-19, medicii de familie au constatat că populația a devenit extrem de insistentă în ceea ce privește vaccinarea antigripală și, implicit, imunizarea.

„Până acum am primit doar 16 la sută din dozele de vaccin antigripal solicitate. Zilnic primesc telefoane și sunt întrebată dacă a ajuns următoarea serie de doze de vaccin din campania gratuită demarată de Ministerul Sănătății pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. Există o cerere foarte mare pentru vaccinul antigripal. De la copii la persoanele vârstnice, cu toții solicită vaccinul antigripal. Observăm că populația este foarte receptivă la ceea ce înseamnă imunizare împotriva gripei de sezon”, spune dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie din Iași.

Virusul gripal va circula mai modest în sezonul 2020-2021 datorită temperaturilor ridicate

Medicii preconizează o circulație mai modestă a virusului gripal în sezonul 2020-2021. Specialiștii explică faptul că, neobișnuit pentru această perioadă din an, asistăm la temperaturi mai ridicate. Din acest motiv, virusul gripal nu va mai fi la fel de agresiv ca în anii precedenți. Medicii ieșeni spun că virusul gripal se răspândește cel mai bine la temperaturi scăzute.

„Datorită temperaturilor ridicate, așa cum explică și Organizația Mondială a Sănătății, anul acesta am putea asista la o circulație mai modestă a virusului gripal. Chiar dacă vom primi următoarele doze de vaccin la finele lunii, populația trebuie să știe că se poate vaccina pe toată perioada sezonului gripal. Vin la cabinet totodată și pacienți care își achiziționează singuri din farmacii doze de vaccin. Aceștia nu se încadrează în rândul persoanelor cu risc mare de îmbolnăvire, dar doresc să se imunizeze”, mai spune medicul ieșean.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății sunt imunizate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, precum și gravide, conform recomandărilor OMS și ECDC.

Până acum, prin campania de vaccinare antigripală, s-au distribuit la Iași 43.400 doze de vaccin

În data de 14 septembrie 2020, Ministerul Sănătății a început campania de vaccinare prin distribuția primelor doze către direcțiile de sănătate publică în vederea începerii imunizărilor. Direcția de Sănătate Publică din Iași a primit atunci 15.600 de doze de vaccin antigripal Influvac, iar la sfârșitul lunii septembrie a fost trimisă o nouă tranșă, de 4.400 de doze de vaccin gripal destinate imunizării copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani la care este recomandată vaccinarea. Pe data de 19 octombrie, Ministerul Sănătății a distribuit către Iași a treia tranșă de vaccin antigripal. S-au primit de curând alte 23.400 de doze de vaccin antigripal. Până acum, Iașul a primit în total 43.400 de doze de vaccin, urmând ca, la finele lunii octombrie și în luna noiembrie, să vină ultimele doze de vaccin.

„Din categoriile de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, în aceasta perioadă specialiștii au recomandat vaccinarea cu prioritate a copiilor cu vârste între 3 și 5 ani, în special a celor care sunt la prima imunizare de acest fel și care necesită două doze, la interval de 30 de zile, precum și gravide sau adulti și copii din instituții de ocrotire socială, personal sanitar”, spun reprezentanții DSP Iași.

Medicii ieșeni spun că vaccinarea antigripală scade și șansa infectării cu COVID-19.

Adauga un comentariu