Economic Local

Ieșenii au rămas fără bani europeni, chiar dacă au avut proiecte bune. AFIR a publicat lista

Publicat: 05 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii au rămas fără bani europeni chiar dacă au avut proiecte bune. AFIR a publicat lista
O parte din ieșenii cu proiecte europene nu primesc banii de la AFIR

O parte dintre ieșenii care au depus proiecte în submăsura 6.2 au rămas fără bani europeni. Deși proiectele depuse au fost eligibile la finanțare, AFIR nu a mai avut buget și pentru plata acestor beneficiari. Lista a fost publicată pe site-ul instituției

Iașul a pierdut câteva sute de mii de euro, fonduri europene, după ce o parte din proiectele depuse în submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale – au fost selectate la finanțare, dar nu au existat bani în bugetul AFIR pentru plata lor. Astfel, potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), proiectele sunt eligibile, dar fără finanțare.

Lista a fost publicată pe site-ul instituției. Astfel, nouă din cele 47 de solicitări nu vor fi finanțate. SC Copy Rush SRL, din Cotnari a cerut 45.000 de euro pentru înființarea unei fabrici de producere a ambalajelor din lemn și brichete. Un alt proiect eligibil, dar fără finanțare, este cel depus de Gheorghe Alexandru Ștefănoaia, din comuna Cotnari, care a solicitat 50.000 de euro pentru înființarea unei linii de producție a sucurilor.

Alte proiecte care nu sunt finanțate sunt cele ale ieșenilor Gheorghiță Amăriuței, din comuna Balș, care a cerut 50.000 de euro și Ionuț Bogdan Pintilie, din comuna Cristești.

Ieșenii investesc bani europeni în afacerile din mediul rural

De asemenea, SC Ambulanța Elena Maria SRL a depus un proiect european, în valoare de 45.000 de euro, pentru dotarea unei ambulanțe veterinare cu echipamente moderne. Nici acest proiect nu va fi finanțat din lipsă de fonduri. La fel se va întâmpla și cu SC Serban Brichet SRL, care a cerut 45.000 de euro pentru înființarea unei fabrici de brichete la Heleșteni. De asemenea, au pierdut fiecare 45.000 de euro SC Tonic Ivadent SRL, din comuna Erbiceni, SC RokFit Center SRL, din Valea Lupului și SC Mihăiță și Ioana SRL, din comuna Scânteia.

Toate proiectele au fost depuse în anul 2021, în submăsura 6.2. Activitățile eligibile la finanțare sunt cele de producție, meșteșugărești sau cele din domeniul serviciilor, cum ar fi procesarea uleiurilor esențiale. Suma maximă ce poate fi acordată unui beneficiar din Iași este în valoare de 200.000 de euro, dar antreprenorii trebuie să vină cu partea de cofinanțare, respectiv 30 la sută din valoarea proiectului.

Suma minimă ce poate fi acordată unui beneficiar din Iași este de 50.000 de euro. Interesul a fost ridicat din partea potențialilor beneficiari din Iași, fiind depuse 47 de solicitări numai din Iași, iar fondurile au fost epuizate înainte de termen. Medicii cu cabinete în mediul rural au obținut fonduri europene.

Ieșenii investesc milioane de euro în afacerile din domeniul non-agricol

Ieșenii care s-au încadrat în bugetul AFIR și primesc banii pentru înființarea unor afaceri în domeniul non-agricol sunt SC Artistique Dentix SRL Iași, care va primi 50.000 de euro pentru a deschide un cabinet de prestări servicii medicale de asistență stomatologică în Tomești. SC Alexandra Pet Care Vet va investi 50.000 de euro într-un cabinet veterinar în comuna Rediu.

Valoarea proiectelor care sunt finanțate de AFIR este de jumătate de milion de euro. O altă submăsură care vizează investițiile în domeniul non-agricol, deschisă tot în anul 2021 și care a avut succes este submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități non-agricole. Fondurile disponibile au fost epuizate în cinci zile de la deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor.

În următoarea perioadă, ieșenii care au depus proiecte în submăsurile pentru investițiile din domeniul pomicol vor afla dacă primesc banii europeni.

Adauga un comentariu