Economic Local

Medicii din Iași dau lovitura cu afacerile din mediul rural. Peste 2 milioane de euro, investiții cu fonduri europene

Publicat: 28 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii din Iași dau lovitura cu afacerile din mediul rural. Peste 2 milioane de euro investiții cu fonduri europene
Afacerile din domeniul nonagricol, dezvoltate la Iași

Medicii din Iași investesc fonduri europene în cabinetele medicale din mediul rural. O parte din proiecte sunt deja în implementare, iar suma totală aprobată este de 2,3 milioane de euro

Ieșenii care au depus anul trecut proiectele eligibile în submăsurile 6.2 și 6.4 primesc fonduri europene în valoare de 2,3 milioane de euro. Cei mai mulți bani sunt investiți în cabinetele medicale din mediul rural sau în fabricile de peleți. Astfel, în submăsura 6.2 – Înființare activități neagricole – au fost depuse 64 de proiecte din Iași, dar au fost aprobate doar trei, în valoare de 170.000 de euro. Ieșenii au accesat banii pentru modernizarea cabinetelor medicale din mediul rural, dar și pentru înființarea fabricilor de peleți.

Tot mai mulți ieșeni vor să investească fonduri europene în fabrici cu peleți și brichete din biomasă. Biomasa este un material disponibil la nivel regional, o materie primă ce produce energie curată, ieftină și regenerabilă. O astfel de investiție poate aduce profit în numai câțiva ani. Fiecare proiect eligibil valorează 200.000 de euro.

Medicii din Iași modernizează cabinetele din mediul rural

În măsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități non-agricole – au fost depuse 32 de proiecte, iar 15 au fost aprobate, valoarea lor fiind de 2,2 milioane de euro. SC Dent Oxygene din satul Hlincea, comuna Ciurea, va primi de la AFIR fonduri nerambursabile în valoare de 60.000 de euro. Data Construcții Lemn SRL din Tomești a depus un proiect eligibil în valoare 60.000 de euro, iar Bio Met Conf SRL va primi 60.000 de euro pentru înființarea unei secții de fabricare a utilajelor pentru prepararea hranei animalelor. De asemenea, GreenTech Instal SRL primește tot 60.000 de euro pentru achiziția de echipamente în Tomești, iar patronul SC Agec SRL va investi în producția de mobilă, tot în Tomești. Fondurile europene din domeniul non-agricol s-au epuizat în cinci zile.

Ieșenii mai pot cere fonduri europene pentru livezi

Ieșenii interesați să investească în livezi pot accesa între 100.000 și 1,5 milioane de euro, fonduri europene acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare în submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole – se desfășoară în perioada 9 septembrie – 12 decembrie 2022. Instituția pune la dispoziția potențialilor beneficiari din sectorul pomicol finanțări în valoare de 48 de milioane de euro. Ieșenii au cerut fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro pentru înființarea unor livezi.

Pe de altă parte, medicii din Iași care au cerut fonduri europene pentru dezvoltarea cabinetelor medicale primesc de la 100.000 până la 200.000 de euro.

Adauga un comentariu