Primăria Iași a obținut ordinul de evacuare din partea judecătorilor în cazul „blocului fantomă” M2 din cartierul Dimitrie Cantemir. Decizia este executorie, însă proprietarii care refuză să părăsească imobilul aflat într-o stare avansată de degradare mai au o cale de atac. Conform deciziei luate în instanță, Primăria Iași trebuie să acorde locuințe acestora
Primăria Municipiului Iași a câștigat în instanță procesul cu persoanele care nu au dorit să renunțe la apartamentele din blocul fantomă M2, din cartierul Dimitrie Cantemir. Acest imobil este cunoscut de ani buni ca fiind un pericol atât pentru locatari, cât și pentru persoanele din jur, fiind un adevărat focar de infecție și o fabrică de droguri.
Recent, Primăria Municipiului Iași a primit autorizația de a realiza intervenția de îngrădire temporară a accesului în blocul M2 și de evacuare a locatarilor imobilului de la Judecătoria Iași, decizia fiind executorie. Totodată, Primăria are obligația de a le oferi celor evacuați pentru o perioadă temporară, până la decizia definitivă, cazare în locuințe sociale.
Acesta este un pas important din demersul Primăriei de a demola focarul de infecție care de ani de zile afectează toți locuitorii din zonă, pentru care a înaintat un dosar în anul 2018 la instanțele de judecată. Din 114 locuințe, 49 sunt ale Primăriei, alte 43 sunt ale unor proprietari care au fost de acord cu relocarea lor și dărâmarea clădirii. Problema este cu celelalte 28 de spații atribuite către 40 de persoane, cele care au dus la dezastru. În data de 15 ianuarie 2020, Primăria Iași a chemat în instanță 28 de proprietari din zecile de persoane care aveau apartamente acolo și care au refuzat oferta Primăriei de recazare.
Blocul M2 din Iași s-ar prăbuși peste locatari la un posibil cutremur
Blocul M2 din Iași se află de aproape 43 de ani în stare de degradare și a devenit un adevărat focar de infecție. Acesta a fost debranșat de mult timp de la toate utilitățile, de la instalații sanitare și de încălzire. Fără apă potabilă și din cauza mizeriei, mirosul greu de suportat îi afectează și pe locuitorii din blocurile alăturate. Totodată, blocul a fost evaluat de experți, care l-au încadrat la tipul construcțiilor cu risc seismic ridicat de prăbușire la cutremure.
„Starea actuală a imobilului a fost determinată de întreținerea defectuoasă a clădirii, de acțiunea repetată a cutremurelor, de umiditatea infiltrată prin distrugerea instalațiilor sanitare și de canalizare și de coroziunea elementelor de rezistență, ca urmare a scurgerilor din instalații. Situația de fapt este una foarte gravă, atât pentru locatarii blocului, cât și pentru cei din imobilele învecinate. În acest sens, au fost avute în vedere și numeroasele sesizări ale persoanelor locatare sau vecine cu imobilul în discuție, aduse în imposibilitatea de a-și continua existența de zi cu zi, în condiții decente”, se arată în motivarea Primăriei Iași.
Evacuarea locatarilor din blocul M2 reduce poluarea din zona cartierului Cantemir
Persoanele care dețin camere în blocul M2 nu realizează riscurile majore la care se expun. Unul dintre cele mai grave evenimente a fost incendiul din data de 07 ianuarie 2020, în urma căruia și-a pierdut viața un bărbat ce locuia la ultimul etaj al blocului. Cătălin Tudorachi, de 43 ani, a intrat în acea seară într-un apartament de la etajul 4 al clădirii. Bărbatul a decis atunci să facă focul în casă, însă spațiul de la etajul al patrulea a fost cuprins de flăcări, iar bărbatul, deși a strigat după ajutor, nu a mai putut fi salvat și și-a găsit sfârșitul.
„Clădirea este lipsită de ani buni de utilități (apă curentă, gaze, energie termică etc.), cu subsol inundat de infiltrații amestecate cu dejecții, iar în jurul acesteia s-a creat un mediu profund insalubru. Evacuarea pârâților care locuiesc efectiv în Blocul M2 situat în Iași, 7A, precum și autorizarea reclamantului de a intra în proprietatea tuturor pârâților în vederea realizării intervenției de îngrădire temporară a accesului în imobil reprezintă măsuri de limitare a folosinței apartamentelor de către proprietari, măsuri proporționale cu scopul urmărit de către reclamant, în calitate de reprezentant al comunității, de apărare a interesului general în sensul protejării unui număr considerabil de persoane de riscul unor infecții grave, al apariției unei epidemii, de producere a unui dezastru, în caz de cutremur sau incendiu”, apare în dosarul din Judecătoria Iași.
Locatarii „blocului fantomă”, din cartierul Cantemir, au contestat în instanță evacuarea
Persoanele care dețin proprietăți în blocul M2 și-au apărat cauza în instanță. Aceștia au susținut că Primăria Iași este de fapt vinovată pentru că nu a efectuat lucrări de reparații în imobil. De asemenea, au mai susținut că Primăria nu a permis accesul în bloc și că din această cauză nu au putut să facă reparații în apartamentele pe care le dețin. Cei chemați în instanță au motivat faptul că Primăria Iași nu se poate face nevinovată de situația actuală a imobilului după ce au permis ca unele camere din blocul M2 să fie locuite de persoane străine.
„Pârâta a subliniat că situația de fapt este imputabilă culpei reclamantului care a permis ca unele camere din blocul M2 să fie locuite de persoane străine de orice drept de utilizare a imobilului și nu a supravegheat în niciun fel modalitatea de exploatare a imobilelor închiriate. Tot din culpa reclamantului, camerele au fost folosite de mai multe persoane decât cele care figurau în acte sau de persoane care nu aveau niciun titlu, degradarea imobilului realizându-se în mare parte din cauza chiriașilor Primăriei Iași și nu din cauza proprietarilor de imobile”, apare în motivarea părâților.