Economic Local

Ieșenii investesc 314.000 de euro, fonduri europene, în fermele zootehnice din mediul rural

Publicat: 27 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii investesc 314.000 de euro fonduri europene în fermele zootehnice din mediul rural
Ieșenii primesc noi fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale

Ieșenii investesc fonduri europene în valoare de 314.000 de euro în fermele zootehnice din mediul rural. Un nou raport de selecție a fost publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)

Fermierii din Iași care au depus proiecte în etapa a doua a sesiunii deschise în submăsura 4.1 – componenta 4.1.5 – Investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing), etapa a doua, primesc fonduri europene în valoare de 314.000 de euro, în total. Un nou raport de selecție a dosarelor depuse de potențialii beneficiari din toată țara a fost publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) iar 5 proiecte din Iași sunt eligibile la finanțare. Astfel, din cele 9 planuri de afaceri depuse în perioada 25 noiembrie 2021 și 24 decembrie 2021 vor fi finanțate 5 afaceri. SC Bogabonga Meat SRL din Trifești va investi 68.000 de euro, fonduri europene, în construirea unei ferme de vaci și achiziția de utilaje tehnologice.

De asemenea, compania Agrifam Prodcom va investi 68.000 de euro în construirea unui adăpost de animale și dezvoltarea fermei zootehnice. Firma  Bratora BV, din comuna Țuțora, Iași, va primi de la AFIR tot fonduri europene în valoare de 68.000 de euro.

Ieșenii investesc fonduri europene și în sere cu legume

Un alt proiect aprobat la finanțare este al lui Vasiliu Vicențiu Sorin, din comuna Lespezi. Valoarea investiției este de 60.000 de euro și presupune înființarea unei ferme cu vaci. Lica Lenuța Asoltanei este o altă ieșeancă ce va banii europeni, în valoare de 50.000 de euro, în modernizarea exploatației din comuna Vânători, Iași. Fermierii din Iași ale căror proiecte vor fi finanțate trebuie să semneze contractele de finanțare în maxim 3 luni de la publicarea listei de către AFIR iar cât timp va fi implementat proiectul trebuie să respecte planul de afaceri depus la AFIR. Antreprenorii ieșeni au investit fonduri europene și în sere cu legume. Ieșenii care s-au instalat ca tineri fermieri în ultimii 3 ani au accesat fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit celor 175 de beneficiari din Iași banii necesari pentru modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice sau dezvoltarea unor afaceri apicole. Cele mai multe dosare au fost depuse de tinerii care au vrut să dezvolte afaceri în sectorul legumicol, unul dintre domeniile care, în ultimii ani, a atras investitori.

Ieșenii vor primi subvenții de la APIA

Astfel, o parte din cei care investesc fondurile nerambursabile în valoare de 40.000 de euro sunt și persoane care au muncit în străinătate și vor să rămână în localitățile natale. Multe proiecte pentru obținerea fondurilor europene au fost depuse de către ieșenii din comunele Sinești, Cozmești, Popești, Țuțora, Golăești și orașul Târgu Frumos. De asemenea ieșenii vor obține subvenții pentru culturile agricole sau animalele din ferme după ce vor fi verificați de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Aceștia au depus cererile unice de plată la APIA.

Peste 17.000 de fermieri au solicitat subvenții pentru 280.000 de hectare de teren agricol. Primii bani îi vor primi în toamna acestui an, când va fi plătit avansul din subvenții. Ieșenii investesc fonduri europene și în utilaje agricole performante.

Adauga un comentariu