Titlurile zilei

Ieșenii nu mai cumpără locuințe de teama războiului din Ucraina. Specialist: ”Prețurile au crescut cu viteza luminii”

Publicat: 10 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii nu mai cumpără locuințe de teama războiului din Ucraina. Specialist Prețurile au crescut cu viteza luminii
Ana-Maria Roșca, Mila Ursache, specialiste în imobiliare, și Cristian Popescu, prodecan FEEA, spun că cererea de pe piața imobiliară este scăzută din cauza războiului din Ucraina

Ieșenii nu mai cumpără locuințe din cauza războiului din Ucraina, care a izbucnit în urmă cu două săptămâni. Specialiștii în imobiliare spun că războiul de la graniţă îi determină pe ieșeni să amâne investiţiile, iar mulți și-au retras avansul de la bănci

Cererea din partea clienților ieșeni pentru investițiile în imobiliare a scăzut în ultimele două săptămâni din cauza războiului din Ucraina. Interesul pentru achiziționarea unei locuințe a început să scadă, potrivit celor din domeniu, din cauză că ieșenii se tem de conflictul dintre Ucraina și Rusia. Ieșenii nu mai vor să investească banii în locuințe și din cauza nesiguranţei zilei de mâine și a prețurilor tot mai mari.

”În ultimele două săptămâni a scăzut numărul clienților din cauza războiului din Ucraina. Unii spun că vor să plece din țară, alții amână achiziția locuinței. Aici vorbim mai ales de clienții care au cash. Sunt și care și-au dat seama că, din cauza inflației, cu banii de acum nu vor lua peste un an același apartament, ci unul mai mic. Ar trebui să vină fondurile de la «Casa Nouă» și cei care vor să facă rezervări la bancă, ar trebui să o facă acum. Ce e sigur, însă, e faptul că prețurile la locuințe a crescut cu viteza luminii și vedem ce va fi, dacă vor mai crește. De exemplu, în Rediu, Valea Lupului, un metru pătrat este 1.350-1400 de euro, care anul trecut era cu 200 de euro mai ieftin. Cred că nu va mai fi la îndemâna oricui să cumpere locuințe, iar, probabil, chiriile vor fi o opțiune viabilă, așa cum se întâmplă și în Europa”, susține Ana-Maria Roșca, specialist în imobiliare.

Ieșenii s-au speriat de războiul din Ucraina și nu mai cumpără locuințe

Specialiștii în imobiliare mai spun că și fondurile pentru creditele imobiliare au întârziat anul acesta.

”Întradevăr, pe piață e cam slăbuță cererea, dar nu e nimic de speriat. Oamenii stau și așteaptă în privința achiziției unor locuințe. S-a dat drumul la credite, de vreo săptămână, mai târziu față de anul trecut. Au primit băncile fonduri, însă anul acesta se cere avans mai mare pentru creditul imobiliar, de 15 la sută. Euro tot crește și va fi o problemă dacă nu coboară valoarea. Prețurile la locuințe sunt mai mari ca anul trecut. De exemplu, înainte de pandemie un apartament cu o cameră, din zona centrală, se vindea cu 50-55.000 de euro iar acum este 70.000-75.000 de euro”, spune Mila Ursache, specialist în imobiliare.

La începutul acestui an era explozie de cereri pe piața imobiliară din Iași. Unii clienți din Iași și-au retras avansurile de la bănci.

”Faptul că sunt mai atenți cu banii se vede în numărul de locuințe vândute, care a scăzut în ultimele două săptămâni. Mulţi şi-au retras avansul de la bănci, deci, momentan, nu vor cumpăra apartamente. Vom vedea ce va fi cu programul «Noua Casă»”, susține Lavinia Popa, specialist în imobiliare.

Cristian Popescu, prodecan FEEA: ”Piața va fi în derută”

Cristian Popescu, prodecanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEEA) din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, susține că dacă va continua conflictul din Ucraina piața imobiliară va fi instabilă.

”Este normal ca în situații de incertitudine să scadă înclinația către investiții și achiziții de active cu valoare mare, cum sunt și imobiliarele. Cel puțin o vreme, până la rezolvarea conflictului, piața va fi în derută. Nu știu dacă va avea loc un regres semnificativ al prețurilor, aceasta depinde de natura și evoluția conflictului: dacă se extinde, atunci cu siguranță vor scădea semnificativ prețurile exprimate în monede mai stabile, adică în euro sau dolari. Dacă se încheie conflictul, atunci prețurile vor continua să crească datorită faptului că plasamentul imobiliar este o decizie bună pentru protejarea împotriva inflației, cu care oricum vom rămâne pe cap o vreme”, susține Cristian Popescu, prodecanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”.

Previziunile specialiștilor în economie, din Iași, pentru anul 2022 nu sunt deloc optimiste. Specialiștii mai spun că ieșenii nu mai cumpără locuințe din cauza războiului din Ucraina, pentru că se gândesc să plece din țară.

Adauga un comentariu