Titlurile zilei

Previziunile economice pentru anul 2022! Specialiștii din Iași spun că urmează noi scumpiri. Cristian Popescu, prodecan FEAA: „Bine nu va fi în anul 2022. Pentru populația obișnuită va însemna un regres”

Publicat: 27 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Previziunile economice pentru anul 2022 Specialiștii din Iași spun că urmează noi scumpiri. Cristian Popescu prodecan FEAA Bine nu va fi în anul 2022. Pentru populația obișnuită va însemna un regres
Cristian Popescu, prof. univ. dr. și prodecan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" (FEAA-UAIC), spune că anul 2022 vine cu noi scumpiri și instabilitate economică

Previziunile specialiștilor în economie, din Iași, pentru anul 2022 nu sunt deloc optimiste. Cristian Popescu, prodecanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, spune că vor urma câteva crize cauzate de factori care vor crea instabilitate economică. În cel mai bun scenariu, la sfârșitul anului viitor, economia își va reveni

Anul 2022 nu va fi un an mai bun ca precedentul din punct de vedere economic. Potrivit previziunilor specialiștilor din Iași, anul viitor va fi cel al incertitudinii, când vor fi crize, iar dacă cei care pot interveni pentru a stabiliza economia nu o vor face la timp, situația ar putea să fie la fel de gravă și în anul 2023. Potrivit lui Cristian Popescu, prof. univ. dr. și prodecan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (FEAA-UAIC), anul 2022 nu va fi mai bun ca precedentul.

„«Incertitudine» este cuvântul principal care poate să împingă mersul economiilor în orice direcție. Oricum, bine nu va fi în anul 2022, sau, mai bine zis, nu va fi mai bine ca în anul 2021. Sigur că previziunile nu sunt optimiste. Se apropie câteva crize. Vine și criza asta inflaționistă, o problemă care nu pică deloc bine, într-un moment total nepotrivit. Bineînțeles că mai avem și situațiile care pot exploda oricând, cum sunt crizele politice, situațiile geostrategice. Ridică semne de întrebare, iar aceste crize pot deregla piețele financiare și cele de aprovizionare. Astfel, dacă avem acești vectori care pot genera instabilitate, dacă ei converg într-o singură direcție, atunci lucrurile nu o să stea deloc bine”, spune prof. univ. dr. Cristian Popescu, prodecan FEAA, din cadrul UAIC.

Cristian Popescu, prodecan FEAA: „Oamenii nu vor să investească acolo unde nu există certitudinea recuperării investițiilor sau obținerea profitului”

Specialistul din Iași susține că inflația va crește, iar această modificare va genera modificări în economia României. Va exista o stare de incertitudine, de aceea și investițiile vor fi blocate și va scădea puterea de cumpărare.

„Marea și cea mai imediată problemă este cifra inflaționistă care creează și a creat întotdeauna situații prin diminuarea puterii de cumpărare, prin influențarea tuturor celorlalte piețe și deformarea previziunilor, adică indivizii, fie în postură de consumatori, fie în cea de producători și investitori, își modifică totalmente intențiile. Pe de o parte, orice manual de economie spune că în perioada de inflație nu are sens să economisești, pentru că economiile vor da creșterea prețurilor și atunci se schimbă comportamentul de economisire.

Pe de altă parte, comportamentul de investiții se schimbă. În ce mod? Sunt preferate investițiile scurte în defavoarea celor pe termen lung din cauza incertitudinilor viitoare. Oamenii nu vor să investească acolo unde nu există certitudinea recuperării investițiilor sau obținerea profitului și, bineînțeles, pot apărea tot felul de situații critice, neprevăzute, care ridică probleme pe piață”, explică prof. univ. dr. Cristian Popescu, prodecan FEAA, din cadrul UAIC.

În anul 2022 vor fi noi scumpiri, va scădea puterea de cumpărare și populația va resimți toate efectele negative

Prețurile la alimentele de bază, energie, gaze vor crește și anul viitor, spune specialistul. Pentru ca situația să nu devină alarmantă, specialiștii din Banca Națională a României trebuie să intervină la timp, pentru a menține inflația sub două cifre. Populația va fi prima care va resimți toate modificările de pe piața economică.

„Problema creșterii prețurilor este una reală, dar nu chiar atât de alarmantă. Noi am mai parcurs situații similare, respectiv anii ’90 și 2000, cu rate ale inflației foarte mari. Atunci ne temem să nu ajungem din nou acolo. E puțin probabil, pentru că specialiștii care stau în spatele guvernanților sper că au învățat din toată treaba asta și țin frâiele. Mă refer mai ales la BNR, care are specialiști buni și nu va scăpa inflația la două cifre, la 10 sau 12 la sută, ceea ce este foarte mult. Nu înspăimântător de mult, dar pentru economiști înseamnă deja inflație galopantă care creează alte blocaje pe alte piețe. Toate aceste modificări vor fi resimțite de populație printr-o diminuare a puterii de cumpărare care nu cade bine în situația în care ne-am obișnuit ca aceasta să crească. Ne credeam scăpați de sărăcia din anii ’90, când speram că ne va merge mai bine și ne-a mers. Lanțul acesta va fi blocat o perioadă. Sunt însă situații în care, când inflația e mare, unii prosperă. Pentru populația obișnuită va însemna un regres, o perioadă”, mai spune prodecanul FEAA, Cristian Popescu.

Populația din Iași resimte deja efectele crizei economice, fiind executate silit mii de persoane care nu își mai pot plăti ratele la bănci.

Cristian Popescu, prodecan FEAA: „S-ar putea ca sfârșitul anului viitor să ne aducă în limite normale”

Specialistul din Iași atrage atenția că și ceea ce se întâmplă pe plan politic cu Rusia și Ucraina poate contribui la instabilitatea economică.

„Instabilitatea politică, pe de altă parte, poate genera instabilitatea piețelor. Pe de o parte avem pericolul cu Rusia și cu invazia Ucrainei care generează incertitudine la nivel european. Avem o potențială alianță între Rusia și China și poate apărea o ruptură în lanțurilor de aprovizionare prin urmare putem ajunge în situații și mai critice decât cele actuale așa încât iată, și din punct de vedere politic nu stăm bine, mai ales că UE, așa cum a dovedit în numeroase cazuri, nu are coerența necesară pentru a da o măsură la ceea ce intenționează Rusia să facă. Salvarea sau așteptările merg tot spre SUA, dar SUA are propria problemă la ora actuală și anume inflația. Nu au mai avut de 40-50 de ani o astfel de inflație și asta îngrijorează și reorientează atenția politicului spre intern, adică nu unde e nevoie”, mai spune prof. univ. dr. Cristian Popescu, prodecan FEAA, din cadrul UAIC.

În cazul unui scenariu pozitiv, România își va reveni din punct de vedere economic la finalul anului viitor.

„Depinde cât va ține puseul acesta inflaționist. Dacă va fi unul de durată, atunci nu e bine. Dacă dispare după jumătate de an și băncile centrale se pun de acord cu niște măsuri drastice care să întoarcă roata, atunci s-ar putea ca sfârșitul anului viitor să ne aducă în limite normale”, concluzionează Cristian Popescu, prodecan FEAA.

Pandemia COVID-19 a dublat numărul disponibilizărilor în anul 2021.

Adauga un comentariu