Economic Local

Ieșenii pot accesa banii acordați în programul Investalim, pentru fabrici de panificație, ulei sau zahăr. Valoarea minimă a proiectului: 500.000 de euro

Publicat: 14 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii pot accesa banii acordați în programul Investalim pentru fabrici de panificație ulei sau zahăr. Valoarea minimă a proiectului 500.000 de euro
Oamenii de afaceri din Iași pot accesa fondurile alocate programului național multianual Investalim

Ieșenii pot accesa fondurile disponibile în programul Investalim, derulat de AFIR. Valoarea minimă a proiectului este de 500.000 de euro, dar pot fi obținute și sume mai mari. Fondurile disponibile sunt în valoare de 150 de milioane de euro

Oamenii de afaceri din Iași, care vor să investească banii în producția de carne, pâine sau zahăr, pot accesa fondurile disponibile în programul Investalim, derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Potrivit specialiștilor, investitorii pot accesa sume mari.

„Sunt stimulați investitorii mari, cu potențial financiar, să acceseze fondurile europene pentru producție. Măsura presupune investiții în construcții de clădiri, utilaje, extindere/modernizare clădiri, infrastructura internă și utilități, branșamente, racorduri. Banii pot fi utilizați și pentru înființarea unui site, promovarea afacerii. Se dau banii pentru tot ce înseamnă partea de procesare. Va fi mai ușor de accesat aceste sume pentru că nu sunt fonduri europene, dar sunt și anumite condiții privind rentabilitatea, indicatorii economici.

Valoarea unui proiect poate ajunge și la câteva zeci de milioane de euro, dar beneficiarul vine cu partea de cofinanțare. Nu cred că vor fi foarte mulți care să investească această sumă, dar sperăm să avem, la nivelul unor milioane de euro per proiect, câțiva beneficiari. Sunt sume mari, iar la ultimele discuții despre fondurile guvernamentale s-ar putea ca acest fond, de 150 de milioane de euro, să fie mărit”, susține Ficu Anghel, director general adjunct AFIR.

Ieșenii pot accesa banii acordați în programul Investalim

Bugetul maxim al programului este de aproximativ 600 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026. Prin acest program se acordă ajutoare de stat pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înființarea unor unități noi, extinderea capacității unei unități existente, diversificarea producției prin fabricarea unor produse noi. Prin această schemă de finanțate vor fi construite unități de procesare în domeniul prelucrării și conservării cărnii, industria peștelui, a cartofilor sau cel a sucurilor din fructe și legume.

De asemenea, banii pot fi accesați pentru investiții în fabricarea uleiurilor și grăsimilor, produselor lactate și a brânzeturilor, pâinii sau zahărului. Ieșenii pot accesa sumele din programul Investalim pentru fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și a celor de companie sau a pâinii. Pentru a accesa banii, investițiile realizate în cadrul programului trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe criterii. Astfel, proiectul trebuie să aibă o valoare totală, fără TVA, de minimum 2,5 milioane de lei, aproximativ 500.000 de euro, să demonstreze eficiența economică și viabilitatea pe toată durata implementării investiției și încă 5 ani de la finalizarea acesteia. S-a deschis măsura pentru tinerii fermieri.

Ce condiții trebuie să îndeplinească potențialii beneficiari?

Pentru ca proiectul să fie eligibil la finanțare, acesta trebuie să îndeplinească indicatori cantitativi și calitativi stabiliți în ghidul solicitantului, să genereze contribuții la dezvoltarea regională, prin plata de taxe și impozite la bugetul consolidat al statului și la bugetele locale, pentru perioada implementării investiției și încă 5 ani de la data finalizării acesteia.

Proiectul trebuie să genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie, prin atragerea altor investiții conexe și dezvoltarea furnizorilor locali de produse și servicii. Întreprinderea are obligația de a menține în stare de funcționare investiția inițială realizată, pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la data finalizării acesteia. Ieșenii pot să acceseze fonduri de la AFIR în diverse programe de finanțare. Pe de altă parte, pot accesa banii acordați în programul Investalim, derulat de AFIR.

Adauga un comentariu