Economic Local

Ieșenii pot să acceseze fonduri europene de la AFIR, în această perioadă, în diverse programe. Interesul este ridicat pentru modernizarea drumurilor și măsura pentru tinerii fermieri

Publicat: 09 nov. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ieșenii pot să acceseze fonduri europene de la AFIR în această perioadă în diverse programe. Interesul este ridicat pentru modernizarea drumurilor și măsura pentru tinerii fermieri
Ieșenii pot accesa fonduri europene în cadrul mai multor măsuri derulate de AFIR

Fermierii din Iași pot să acceseze fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în cadrul diverselor programe derulate de instituție. Unul dintre cele disponibile este 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor. Ieșenii au cerut fonduri europene în valoare de 130.000 de euro în măsura 17.1, pentru primele de asigurări. Din cauza secetei, interesul din partea fermierilor pentru banii europeni a crescut.

Perioada de depunere a cererilor de finanțare este 2 octombrie – 15 decembrie 2023. Interesul pentru această măsură derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este mare din cauza pierderilor financiare ale fermierilor, generate de seceta de anul acesta. Fondurile disponibile în această sesiune de depunere a proiectelor sunt de peste 21 de milioane de euro. Alte fenomene climatice eligibile la finanțare sunt arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu, de toamnă și de iarnă sau târziu, de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

Ieșenii pot accesa fonduri europene de la AFIR

În Dr-27- Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricolă s-au depus 5 proiecte. Valoarea minimă a proiectului este de un milion de euro. Ultima sesiune de depunere a proiectelor a fost în anul 2021, iar fondurile alocate acestui program de finanțare s-au epuizat înainte de termen. Primarii din Iași au depus 10 proiecte în valoare de 10 milioane de euro. Potrivit specialiștilor, s-au alocat mai multe fonduri, anul acesta, pentru mediul privat, astfel că interesul va fi mare din partea autorităților, pentru că nu au la dispoziție multe fonduri europene.

„Mai sunt și alte programe, precum PNNR-ul sau Anghel Saligny, de aceea s-au direcționat banii către sectorul privat. Sunt măsuri cu bugete mai mari, altele cu bugete asemănătoare cu cele din edițiile precedente. Banii ajung pentru toată lumea, pentru că investițiile, dar și sumele disponibile, sunt variate”, a spus Ficu Anghel, director general adjunct al AFIR.

Tinerii fermieri pot dezvolta afaceri cu bani europeni

Interesul este ridicat pentru măsura destinată tinerilor fermieri, DR-30, unde s-au depus, la nivel național, 80 de proiecte. AFIR a deschis sesiunea de depunere a cererilor de finanțare în cadrul intervenției DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din Programul Strategic 2023-2027. Ieșenii pot accesa 40.000, 50.000 sau maximum 70.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută, pentru investiții în domeniul agricol. Sesiunea de depunere este deschisă până la 31 ianuarie 2024.

Potrivit specialiștilor, se dorește stimularea fermierilor care vor să investească fonduri europene în legumicultură. Astfel, ieșenii pot să acceseze fonduri europene de la AFIR până anul viitor.

Comentarii
Adauga un comentariu