Eveniment-Social

Ieșenii refuză să se vaccineze, dar fac teste rapide! Nu se uită la bani când trebuie să călătorească sau să participe la evenimente

Publicat: 28 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii refuză să se vaccineze dar fac teste rapide Nu se uită la bani când trebuie să călătorească sau să participe la evenimente
Ieșenii iau cu asalt punctele de recoltare din oraș. Aceștia vor să afle dacă sunt sau nu infectați cu virusul SARS-CoV-2.

În plin val 4 al pandemiei, ieșenii iau cu asalt punctele de recoltare pentru a face teste rapide și a obține certificatul verde. Cu toate că au programări, se formează cozi la ușile centrelor de recoltare. Persoanele interesate nu se uită la bani când vine vorba de testări

Tot mai mulți ieșeni care refuză să se vaccineze au găsit altă soluție pentru a circula liberi. În municipiul Iași, incidența cumulată a cazurilor din valul 4 în data de 27 septembrie a ajuns la 3,23, aceasta fiind în creștere. Prin urmare, restricțiile nu contenesc să reapară, iar opțiunea obligativității prezentării certificatului verde devine realitate. Certificatul verde este o fișă electronică ce se eliberează gratuit în cazul în care o persoană face dovada vaccinării, deține o adeverință de testare cu rezultat negativ sau dovedește că a suferit de infecția cu virusul SARS-CoV-2 și s-a vindecat.

Pentru a efectua un test, indiferent de tipul acestuia, este nevoie de o programare online sau telefonică și de buletin/pașaport sau certificat de naștere. Cu toate că ieșenii au programări, sunt nevoiți să aștepte uneori chiar și 30 de minute pentru a li se preleva probele. Prețul unui test variază în funcție de tipul acestuia și de laboratorul unde este prelucrat. În Iași, prețurile încep de la 50 de lei pentru testele „antigen rapid” și ajung la suma de aproximativ 200 de lei pentru testele de tipul „Test Real Time PCR”. Când vine vorba despre centrele de testare, în Iași a fost amenajat unul în parcarea centrului comercial Carrefour Felicia, unul în parcarea Mall-ului din Tudor, altul în fața hotelului Moldova, în Piața Unirii.

Persoanele preferă testele rapide de tip antigen. Rezultatele acestora sunt eliberate în maximum o oră

Zilnic, unui singur centru de recoltare îi trec pragul aproximativ 70 de ieșeni. Aceștia sunt interesați mai ales de testele rapide de tip antigen. Aceste teste sunt alese de 65 – 70 la sută dintre persoanele testate. Testul se bazează pe recoltarea de exudat faringian și nazal. Cei mai mulți dintre cei testați recurg la această variantă pentru a obține certificate verzi fară să se vaccineze. Cu toate că testele nu oferă a valabilitate atât de îndelungată, ele permit călătoria, participarea la fetivaluri sau la examene.

Pentru testele antigen rapid, recoltarea durează 5 minute, iar rezultatul va fi eliberat într-un timp relativ scurt, între 20 de minute și 2 ore. Timpul variază în funcție de numărul de pacienți care solicită testarea. Valabilitatea testului antigen este de doar 48 de ore, pe când testul RT-PCR (real time PCR) are o valabilitate de 72 de ore. Odată ce valabilitatea testului a expirat, trebuie repetat pentru a avea din nou beneficiile certificatului verde. Printe persoanele testate se numără și oamenii vaccinați care solicită teste pentru a afla cantitatea de anticorpi rezultată în urma imunizării prin vaccin. Pentru a călători în Vatican, spre exemplu, este obligatoriu să deții certificatul verde sau un test covid negativ.

Rezultatele testelor ajung direct la Direcția de Sănătate Publică (DSP), chiar dacă sunt prelucrate de un laborator privat

Reprezentanții centrelor de recoltare susțin că se observă o creștere semnificativă a pacienților față de luna iulie 2021. Vârsta medie a locuitorilor municipiului Iași care se testează este de 35-40 de ani. Majoritatea efectuează teste pentru a putea pleca în străinătate. Unele țări impun și testarea minorilor chiar și de la vârsta de 3 ani. Toate centrele de recoltare trimit probele către laboratoare avizate pentru a fi prelucrate, datele rezultate în urma prelucrării fiind trimise direct către Ministerul Afacerilor Interne și Direcția de Sănătate Publică. Astfel, pacienții infectați sunt înștiințați să intre în carantină imediat. Autoritățile iau în calcul testarea periodică și în școli.

Adauga un comentariu