Titlurile zilei

Ieșenii sunt urmăriți pas cu pas, până și la ghena de gunoi! Reportaj din camera secretă în care sunt monitorizați locuitorii orașului! Imagini SF din locul în care este supravegheat totul! GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 15 ian. 2021
Sistemul video de monitorizare a societății Salubris SA Iași
Un sistem Big Brother în Iași a fost implementat de către societatea Salubris SA

Un sistem modern tip Big Brother a fost implementat la o companie publică din municipiul Iași. Cei care vor să scape de gunoiul menajer și nu numai vor fi monitorizați mai strict. Societatea Salubris SA a pus sub monitorizare video punctele de colectare din oraș, iar fiecare mașină a fost dotată cu camere de luat vederi. Totul este supravegheat la sânge din baza societății ieșene

Fiecare container de gunoi din municipiu a ajuns să fie supravegheat video de firma de salubritate din Iași. Salubris SA a implementat unul din cele mai moderne sisteme video din țară, iar punctele de colectare sunt monitorizate non-stop din dispeceratul societății. Operatorul de salubritate a digitalizat complet acest sistem pentru a avea o monitorizare strictă a colectării deșeurilor din tot orașul. Sistemul, un adevărat Big Brother în Iași, cuprinde o monitorizare video la circa 250 de puncte de colectare din oraș, a mașinilor de salubritate, dar și a pubelelor cu sistem inteligent. Întregul sistem de monitorizare a deșeurilor este supravegheat atent din baza Salubris SA din strada Aurel Vlaicu.

Big Brother în Iași. Sistemul video al Salubris SA urmărește pas cu pas colectarea deșeurilor

Sistemul implementat de Salubris SA a costat peste 1 milion de euro. Însă întreaga procedură a fost pusă la punct în cele mai mici detalii pentru ca totul să se desfășoare ca la carte. Salubris SA s-a dotat cu stații inteligente cu sistem de măsurare a nivelului de încărcare a containerelor, cu sistem de monitorizare video a mașinilor, cu sistem GPS etc.

„Încercăm din ce în ce mai mult să digitalizăm această societate a Primăriei Iași. Toate deșeurile, fie că sunt stradale, fie că sunt menajare, au intrat într-un flux de informații. Astfel, noi putem gestiona digital toate informațiile pe care le primim din teren. Am creat mai multe investiții și am făcut mai multe programe”, a menționat Cătălin Neculau, directorul Salubris SA Iași.

Pubele cu sistem inteligent. Alertă în baza Salubris SA la fiecare pas lângă containere

Noul sistem inteligent din baza Salubris SA cuprinde și pubelele stradale ecologice. Acestea au un sistem cu senzori prin care se arată nivelul de umplere cu deșeuri. Iar acest întreg ansamblu este monitorizat din bază, de oamenii Salubris SA, în permanență.

„Avem un program de monitorizare a coșurilor stradale. De exemplu, în momentul în care acestea sunt umplute în proporție de 80 la sută, mașina trebuie rotită, iar coșul va fi golit. Un alt sistem este legat de punctele gospodărești, cele din municipiu, în zona blocurilor. Ne sunt arătate pe culori, fiecare tip de deșeu în parte. Cu negru sunt trecute gunoaiele menajere, cu albastru avem hârtia și cartonul, cu verde sticla, iar cu maro avem trecut plasticul. Când ajung la sută la sută, o mașină vine și le colectează”, a precizat Cătălin Neculau.

Harta tuturor punctelor de colectare Salubris SA

Baza societății de salubritate a orașului cuprinde un sistem video de ultimă generație. Din această bază, angajații Salubris SA pot vedea în timp real unde se află mașina de salubritate, dacă se colectează corect gunoiul și dacă mașinile își respectă traseul prin municipiul Iași.

„Sistemul are și hartă în timpul real al punctelor gospodărești, hartă accesibilă locuitorilor municipiului Iași pe site-ul Salubris SA. Noi putem monitoriza toate mașinile societății în tip real. Din cele 600 de puncte gospodărești am pus camere de luat vederi în circa 250 din acestea. Și astfel vedem în timp real tot ce se întâmplă acolo. Avem sistem de monitorizare pe toate gunoierele. De când am implementat acest sistem nu mai avem probleme, nu mai avem reclamații. Mai avem de luat încă 350 de camere pentru a avea o monitorizare completă. Vrem ca toate punctele gospodărești să fie acoperite”, a adăugat directorul societății de salubritate a municipiului Iași”, a mai spus Cătălin Neculau.

Primii ieșeni amendați în urma sistemului Big Brother. Salubris SA vrea să dezvolte întreaga investiție

Sistemul de monitorizare de tip Big Brother din Iași, de la baza Salubris SA, are și avantaje. Astfel, ieșenii care nu respectă mediul și care aruncă la întâmplare deșeurile pot fi identificați mai ușor. Deja, cei de la Salubris SA au făcut adrese către Poliția Locală pentru a-i amenda pe câțiva dintre cei care au aruncat gunoiul pe lângă pubele sau le-au distrus. În special, au fost văzute, cu ajutorul camerelor de supraveghere, persoane din unele societăți comerciale care au deversat deșeurile în locuri nepotrivite.

„Vrem să avem parte de un Iași prietenos, civilizat, în care să reușim să ne debarasăm de deșuri în mod corect. Vreau să-i îndemn pe ieșeni să colecteze separat. Nu este un lucru greu, nu e un moft. E o obligație. Cu aceste sisteme de monitorizare putem vedea și cine colectează separat, și cine nu o face. Așa putem transmite administrațiilor asociațiilor cine colectează separat și cine nu. Prețul plătit pentru colectarea deșeurilor în mod separat este cu 30 la sută mai mic decât atunci când acest lucru nu se întâmplă”, a mai spus directorul Salubris SA Iași.

Comentarii
 • Buna dimineata! Poate gasiti o solutie si pentru tomberoanele de pe strada Visan nr.46 si nr.48! Cei care stam la bloc platim pentru gunoi, iar cei din sat Visani arunca saci de gunoi in aceste tomberoane. Nu mi se pare corect, in primul rand pentru ca cei de la bloc platesc si in al doilea rand pentru ca se face mizerie si se umplu si repede tomberoanele. M-as bucura tare mult daca acest mesaj ar ajunge la Salubris. Multumesc!

 • Initiativa foarte buna, dar cum facem cu:
  -carutele care viziteaza punctele Salubris. De multe ori se intersecteaza cu masinile Salubris, fara nicio reactia din partea vreuneia dintre parti, de parca ar fi colegi de serviciu (se forteaza usile si se distrug, nu se mai inchid bine, raman deschise deseori).
  -zgomotul produs de inchiderea/deschiderea usilor.

 • Cum se strange gunoiul in tarile civilizate? In Elvetia primariile dau gratuit la fiecare locatar, pungi biodegradabile. Odata umplute se strang ermetic cu un snur si se duc la locul de depozitare care este perfect in ce priveste curatenia. Mai domnilor primari, din Iasi si din metropolitan, puneti la dispozitie tot ce este nevoie pentru strans gunoiul chiar si pentru resturi din constructii si resturi vegetale. Voi ati facut ce era mai simplu; ati pus camere si amenzi. Lucrati baieti, lucrati bine si cu bunavointa. Ati pus preturi mari, mai aveti de gand sa le mariti.Marinarul de la Miroslava nu a amenajat locuri apropiate pentru resturi vegetale, trebuie sa le duci la marginea comunei.

 • 1. E nevoie de educatie in primul rand!
  Sigur, avem pubele pt plastic, carton si sticla, dar cati ieseni stiu ca nu putem recicla servetelele murdare, cutiile unsuroase de pizza, ca borcanul de gem trebuie spalat, la fel si cutia de iaurt ?
  2. Apoi, putin ajutor logistic, alte tari ofera gratuit fiecarei familii un set de sacose pt reciclat: Plastic, Hartie, Sticla.
  3. Alte tari au mers si mai departe si au implementat pubele pt COMPOST.
  4. Inca nu am vazut sa amendati stapanii de caini, care inca nu au invatat ca trebuie sa stranga dupa animal. Iasiul nu mai are scuza cainilor vagabonzi!

Adauga un comentariu