Scena artistica din Romania

Ileana Usy Iordache a murit. Actrița și-a dat ultima suflare la începutul acestei săptămâni

Publicat: 15 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ileana Usy Iordache a murit. Actrița și-a dat ultima suflare la începutul acestei săptămâni
Actrita Ileana Usy Iordache a murit la varsta de 91 de ani

Actrița Ileana Usy Iordache a murit la vârsta de 91 de ani. Aceasta și-a dat ultima suflare la începutul acestei săptămâni, potrivit Teatrului Național București. Artista a avut o carieră impresionantă în spate, iar vestea că a părăsit această lume a întristat întreaga breaslă.

Potrivit informațiilor din anunțul TNB, trupul neînsuflețit al actriței a fost depus la capela centrală a Cimitirului Bellu Ortodox.

Actrița Ileana Usy Iordache a murit

Înmormântarea va avea loc astăzi, 15 septembrie, la ora 14:00.

“Pe 13 septembrie 2021, s-a stins din viață, la vârsta de 91 de ani, fosta actriță a Teatrului Național ‘I.L. Caragiale’, Ileana Usy Iordache.

Sicriul cu corpul neînsuflețit a fost depus la capela centrală a Cimitirului Bellu ortodox, unde miercuri, 15 septembrie, ora 14.00, va avea loc înmormântarea (la parcela 23 Bis, alături de tatăl ei, cunoscutul critic și istoric literar Vladimir Streinu)’, se arată în anunț.

Actrița se trage dintr-o familie cu tradiție în actorie.

„Ileana Iordache-Streinu s-a născut și a copilărit la Găești la 25 iunie 1930 (dar a fost declarată la 1 iulie), unde tatăl său, Vladimir Streinu, era profesor.

A absolvit în 1953 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesorului Gheorghe Timică, fiind angajată imediat ca actriță la Teatrul Național „I.L. Caragiale’ din București. A fost strănepoata marelui actor Nicolae Bălţăţeanu’, au mai scris reprezentanții TNB.

Ileana Usy Iordache a avut o carieră de succes

În textul publicat de către Teatrul Național din București apar mai multe detalii legate de cariera remarcabilă pe care actrița a avut în teatru.

„A fost distinsă cu Premiul Teatrului Național din București pe anul 1984. Filme de referință: Pe răspunderea mea’ (regia Paul Călinescu, 1956), Mofturi 1900′ (regia Jean Georgescu, 1964), Pantoful Cenușăresei’ (regia Jean Georgescu, 1969) sau Bad Blood’ (regia Leos Carax, Carlton Production-Londra, 1998).

Este cea care i-a inspirat lui Radu Tudoran (primul ei soţ) personajul Adnana din Toate pânzele sus!’. Cu pricepere, devotament şi simţ critic, după 1990 s-a consacrat promovării operei tatălui său Vladimir Streinu (despre care a publicat o tulburătoare biografie, și cea mai bună), îngrijind apariția unor noi ediții a unor celebre lucrări, plus o inedită antologie de texte politice.

Dumnezeu s–o odihnească în pace!’, este mesajul care apare pe site-ul oficial tnb.ro.

O altă veste tragică a venit din lumea teatrului in această lună. Ion Caramitru s-a stins din viață pe 5 septembrie după ce a stat mai mult timp internat la Spitalul Elias. Moartea i-ar fi fost cauzată de un stafilococ foarte rezistent la antibiotice.

Ion Caramitru a condus Teatrul Național din București în ultimii 16 ani, cu toate acestea familia a luat decizia ca sicriul cu trupul neînsuflețit a maestrului să nu a fie depus în foaierul instituției.

Adauga un comentariu