Local

Iluminat arhitectural la Mănăstirea Frumoasa din Iași. Investiție de 1,1 milioane de lei a Primăriei

Publicat: 25 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iluminat arhitectural la Mănăstirea Frumoasa din Iași. Investiție de 11 milioane de lei a Primăriei
Primăria va investi 1,1 milioane de lei pentru a ilumina arhitectural Mănăstirea Frumoasa, lăcaș de cult ridicat în secolul al XVI-lea și supus unui proces de reabilitare

Mănăstirea Frumoasa va fi iluminată arhitectural. Primăria Iași va derula o investiție de 1,1 milioane de lei pentru a ilumina arhitectural ansamblul mănăstirii din municipiu. Mănăstirea din secolul al XVI-lea a fost supusă unui proces de reabilitare cu fonduri europene

Consiliul Local va discuta un nou proiect de hotărâre legat de o investiție în Ansamblul Mănăstirii Frumoasa din municipiul Iași. Vineri, 26 februarie 2021, în cadrul ședinței de plen va fi supus dezbaterii un proiect de hotărâre legat de iluminatul arhitectural al lăcașului de cult din oraș. Investiția va fi suportată de municipalitate, proiectul venind în continuarea celui de reabilitare a lăcașului de cult derulat încă de acum câțiva ani. Investiția privind iluminatul ahitectural se ridică la 1,1 milioane lei, la mijloc fiind 4 monumente istorice din întreg cuprinsul ansamblului mănăstiresc.

Iluminat arhitectural la Mănăstirea Frumoasa din Iași

Conform proiectului de hotărâre, în calcul vor fi luate atât Biserica „Sf. Voievozi”, Palatul de pe ziduri, Palatul Domnesc pentru femei și Turnul clopotniță, alături de zidul de incintă. „Implementarea prezentului proiect de investiții are drept țintă creșterea vizibilității Ansamblului Mănăstirii Frumoasa și punerea în valoare a monumentului istoric în vederea includerii în circuitul turistic. Sunt estimați 26.628 vizitatori pe an”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi avizat de plenul Consiliului Local Iași. În documentație se arată că durata de implementare a proiectului este de 3 luni din momentul semnării contractului. Proiectul se adaugă la cel privind reabilitarea acestuia.

Decizia Primăriei Iași pentru alocarea fondurilor la Mănăstirea Frumoasa

Reprezentanții Primăriei Iași au explicat și care sunt obiectivele derulate prin iluminatul arhitectural de la Mănăstirea Frumoasa.

„Implementarea proiectului are drept țintă creșterea vizibilității Ansamblului Mănăstirii Frumoasa. Având în vedere aspectele menționate anterior, precum și faptul că iluminatul arhitectural al Mănăstirii Frumoasa nu a fost cuprins în cadrul proiectului cu finanțare europeană, municipiul Iași a finanțat de la bugetul local proiectul tehnic și detaliile de execuție. Prin proiect s-au urmărit două etape: percepția din zona înconjurătoare a mănăstirii, având în vedere cota ridicată față de cartierele adiacente, și percepția din interiorul ansamblului, după accesul în incintă prin bolta Turnului Clopotniță”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Reabilitare de 5 milioane de euro din bani europeni

Proiectul de reabilitare a lăcașului de cult se derulează cu fonduri europene și are o valoare de circa 5 milioane de euro.Curtea lăcașului de cult a scos la iveală și o serie de vestigii de o valoare uriașă. După ce va fi implementat și proiectul pentru iluminatul arhitectural la Mănăstirea Frumoasa din Iași, ansamblul va fi redeschis marelui public. Ctitorie de la sfârșitul veacului al XVI-lea (1583-1586) a hatmanului Meletie Balica și a soției sale, Ana, Mănăstirea Frumoasa este amplasată în zona de Sud a municipiului lași.

Ansamblul se află la circa 3 kilometri de Centrul istoric al municipiului, în vecinătatea altor monumente de importanță locală sau națională: Conacul Moruzi, cunoscut drept Casa Călăului, Biserica „Sf. Atanasie și Chiril”, numită și „Socola Mică”, dar și mănăstirile Cetățuia, Hlincea și Vlădiceni. Ansamblul actual este rezultatul unui efort de construire început în veacul amintit și desăvârșit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când mănăstirea a fost reconstruită în stil neoclasic prin grija egumenului Ioasaf Voinescu.

Adauga un comentariu