Local

Imagini de groază cu un drum din județul Iași! „Ieșim cu barca să ducem copiii la școală”. Mărturii șocante ale localnicilor din comuna Ungheni. Constructorul așteaptă avizul de lucrări de un an – GALERIE FOTO

Publicat: 22 iun. 2021
Imagini cu drumul județean DJ 249 A Mânzătești-Ungheni din județul Iași
Un drum din județul Iași, DJ 249 A Mănzătești-Ungheni, a ajuns să arate ca după război. Proiectul de modernizare nu poate fi demarat din cauza partenerilor din Republica Moldova, care au probleme cu derularea unui obiectiv similar, finanțat prin Biroul de Cooperare Transfrontalieră

Situație ingrată pentru locuitorii comunei Ungheni. Un drum din județul Iași a devenit un adevărat coșmar pentru localnicii din zonă. Șoseaua urmează a fi reabilitată printr-un proiect al Consiliului Județean Iași. Drumul este impracticabil din cauză că firmele care trebuie să îl reabiliteze încă nu au primit ordinul de începere a lucrărilor de la autoritățile județene

Un drum județean din zona de est a Iașului a devenit un adevărat coșmar pentru locuitorii comunei Ungheni. Șoseaua DJ 249 A se numără printre cele mai proaste artere din județul Iași, iar lucrările de asfaltare au fost îndelung așteptate de localnici. Deși contractul de lucrări a fost semnat încă de anul trecut, proiectul nu a fost încă demarat. Și totul din cauza unor semnături lipsă ce au dus la întârzierea ordinului de emitere a lucrărilor. Oamenii din comună au ajuns la capătul răbdării, dorind chiar să facă un protest pentru a-și striga nemulțumirile față de modul în care arată șoseaua. Șoseaua este reabilitată în baza unui proiect transfrontalier, însă partea din Republica Moldova nu poate demara obiectivul. Lucrarea are o valoare de 2,3 milioane de euro. Proiectul a mai fost luat în calcul de plenul CJ Iași.

Dezastru pe drumul din județul Iași. Constructorul așteaptă de un an să primească un aviz

Cum a început totul? Lucrarea de reabilitare a 6,3 kilometri din drumul județean 249A Mânzătești-Ungheni a fost atribuit în vara lui 2020 asocierii Con Ted Company și Transmir Vaslui. Lucrarea de reabilitare a drumului a intrat pe proiectul transfrontalier făcut în colaborare cu Raionul Sângerei din Republica Moldova, autoritate care a inclus modernizarea drumului Coșcodeni – Drujba din țara vecină. Proiectul derulat prin Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră a fost demarat încă din 2017. Doar că situația s-a complicat din cauza unui cetățean nemulțumit din Republica Moldova care nu a fost de acord cu suma pentru expropriere. Din cauza acestuia, proiectul s-a blocat, iar șoseaua din județul Iași a rămas plină de gropi.

Coșmar rutier pe 6 kilometri din zona Ungheni. Lucrarea stagnează din cauza unui om

Primarul comunei Ungheni, Iulian Marcu, a arătat că proiectul nu poate fi derulat până nu se rezolvă problema din Republica Moldova.

„Proprietar al drumului este Consiliul Județean. Primele documente au fost inițiate în 2017, primele hârtii au fost depuse la BRCT în 2018. Ulterior, s-a ajuns la proiectul tehnic și la licitația pentru execuție. Doar că au apărut probleme cu proiectul din Sângerei, ceea ce ne-a afectate și pe noi. Documentele sunt depuse la BRCT, la Ministerul Dezvoltării și sperăm să se rezolve situația. Acolo, lucrarea a stagnat din cauza unui cetățean nemuțumit cu exproprierea. La ei, legile sunt mai dure, și până nu este gata procesul, nu poate fi derulată lucrarea. Fiind proiect comun, suntem și noi afectați”, a menționat Iulian Marcu, primarul comunei Ungheni.

Șoseaua a devenit un coșmar pentru toți șoferii din județul Iași.

Protest programat al localnicilor din comuna Ungheni

Unii localnici au vrut să facă un protest pentru a scoate în evidență starea deplorabilă a drumului.

„Am vrut să facem un protest, dar primarul nu a vrut. Nu a mai avizat mitingul și nu știm de ce. Nu se poate merge deloc pe șosea. Ieșim cu barca să ducem copiii la școală. Este inuman. Am spus că punem noi piatră pe acest drum ca să fie practicabil cât de cât”, a spus un localnic din comuna Ungheni.

Primarul Iulian Marcu a arătat însă că protestatarii au vrut să profite politic de pe urma protestului și să blocheze calea de acces în localitate.

„Știm cu toții că drumul este prost, că este plin de gropi. Oamenii sunt nemulțumiți pe bună dreptate. Constructorul așteaptă și el aviz pentru a se apuca de lucrare. Partea română și-a făcut treaba, toate documentele sunt cât se poate de corecte, dar nu avem ce face. Zilnic am discutat despre acest proiect cu toate părțile implicate. În plus, evoluția vremii din ultima perioadă a făcut ca drumul să arate așa”, a mai spus Iulian Marcu, primarul comunei Ungheni.

Reprezentanții Consiliului Județean Iași nu au putut fi contactați pentru a oferi un punct de vedere auspra acestui proiect.

Comentarii
Adauga un comentariu