Local

Imagini in premieră cu aparatul Gamma Knife – Training In-Situ, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr. Nicolae Oblu” Iași – VIDEO

Publicat: 18 iun. 2021
Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife este un proiect la care s-a lucrat aproximativ trei ani de zile, un proiect care a devenit realitate și are ca scop salvarea de vieți omenești
Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife este un proiect la care s-a lucrat aproximativ trei ani de zile, un proiect care a devenit realitate și are ca scop salvarea de vieți omenești.
În această perioadă s-au finalizat cursurile online de radiochirurgie stereotactică în vederea punerii în funcțiune a sistemului aparatului Gamma Knife. Timp de o săptămână întreaga echipă multidisciplinară formată în primul rând de neurochirurgi, radioterapeuți, radiologi, fizicieni, tehnicieni și asistenți medicali, au parcurs toate etapele trainingului in-situ.
Cursurile cu privire la funcționarea aparatului Gamma Knife s-au desfășurat în Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică, un laborator care s-a construit in interiorul spitalului, practic am făcut o casă în interiorul casei.
Urmează să putem oferi pacienților noștri tratamente fără bisturiu, fără zgomot și fără durere.
Vom putea interveni cu precizie și ușurință asupra leziunilor profunde, greu accesibile, care pun în pericol viața pacienților.
Vorbim despre cea mai performantă procedură minim invazivă care se face într-o singură sesiune, fără a interveni cu bisturiu, iar pacientul nu simte durere. Mai mult decât atât pacientul este externat în acceași zi a intervenției.
Practic sunt două proceduri, două modalități de iradiere, în funcție de cum se fixează capul pacientului la masa sistemului de radiochirurgie stereotactică. Cu o mască specială conectată la un sistem computerizat de supraveghere a mișcărilor sau cu un cadru de stereotaxie din titan.
O tehnologie de ultimă oră care scurtează procesul de tratament ale tumorilor cerebrale, renunțând la operațiile deschise, pacientul fiind în siguranță. Cu ajutorul sistemului computerizat de ultimă generație, specialiștii sunt ajutați până și în planificarea tratamentului.
Prin acest proiect ne-am propus să oferim în primul rând siguranță pacienților noștri, asigurând precizie și flexibilitate în timpul tratamentului.
Importanța proiectului este nu doar la nivel regional, național, ci deservește și partea de SE a Europei.
Zilnic în Spitalul de Neurochirurgie din Iași se fac intervenții chirurgicale complexe în cadrul celor 5 săli de operație.
Noi avem deja o listă de așteptare și vorbim de peste 200 de pacienți care au nevoie de tratamentul cu Gamma Knife.
Aparatul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife este o prelungire a mâinii neurochirurgului. Radiochirurgia Stereotactică ca și robotica, reprezintă viitorul în medicină, cel puțin în specialitatea noastră.”, a declarat Doctor în Neurochirurgie, Șef Lucrări dr. Lucian EVA, Manager Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.
Adauga un comentariu