Sanatate

Împachetări pentru înlăturarea febrei la copii. Iată cum se realizează corect

Publicat: 25 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Împachetări pentru înlăturarea febrei la copii. Iată cum se realizează corect
Indicat este să nu tratați febra acasă și să luați legătura cu un medic.

Împachetările sunt mereu o soluție bună, atunci când febra nu le mai dă pace copiilor. Iată cum se realizează corect și ce măsuri ar trebui să iei, în cazul în care starea celor mici se agravează.

Febra constă în creșterea anormală a temperaturii corpului, reprezentând o parte importantă a mecanismului de apărare a organismului. Febra nu este decât un simptom al unei afecțiuni, care produce vasodilatație la nivelul căii de intrare a infecției în organismși care asigură un aport crescut de factori de apărare în acea zonă.

Clasificarea febrei se face astfel: stare subfebrilă, atunci când există o temperatură de până la 37,9 °C, febră, când vorbim despre o temperatură între 38 °C și 39 °C, febră ridicată, dacă temperatura este între 39 °C și 40,5 °C și hiperpirexie, în momentul în care temperatura depășeste 40,5 °C.

Din fericire, pentru scăderea febrei, există numeroase metode, care mai de care mai eficiente. În ceea ce îi privește pe copii, o soluție extraordinară o constituie împachetările.

un copil verificat dacă are febră
Febra constă în creșterea anormală a temperaturii corpului, reprezentând o parte importantă a mecanismului de apărare a organismului.

Cum se realizează corect împachetările pentru înlăturarea febrei la copii?

Împachetările pentru febră se realizează cu ajutorul unor comprese reci. Acestea nu se aplică niciodată pe frunte sau pe piept, ci pe extremități. Mai exact, de la umăr până la vârful degetelor de la mâini și de la partea superioară a coapsei, până la degetele de la picioare.

De asemenea, se recomandă utilizarea a patru prosoape (nu șoșete sau batiste), care se înmoaie într-un lighean cu apă, ținut la temperatura camerei.

Aceste comprese se lasă să acționeze 20 de minute, după care se scot pentru 20 de minute. Procedura se repetă de două sau trei ori, din 20 în 20 de minute. De regulă, după patru proceduri de aplicare a compreselor, febra scade la 38 °C, considerată a fi o zonă nepericuloasă.

În cazul în care febra nu scade, a venit momentul să îi administrați celui mic un sirop antitermic sau supozitoare intrarectal. Continuați să folosiți și împachetările, iar dacă febra nu scade sub 38,5 °C și are tendința să crească, sunați la 112.

Indicat este să nu tratați febra acasă și să luați legătura cu un medic. Acesta este singurul în măsură să stabilească diagnosticul și să îi ofere copilului un tratament adecvat.

un bebeluș căruia i se dă sirop
În cazul în care febra nu scade, a venit momentul să îi administrați celui mic un sirop antitermic sau supozitoare intrarectal.

Din ce cauze apare febra?

Așa cum am menționat, febra în sine nu este o boală, ci un simptom al unei probleme de sănătate. Cele mai frecvente cauze, care pot duce la apariția acesteia sunt: o infecție (amigdalita, bronșita sau faringita), îmbrăcămintea prea groasă (un nou-născut are un sistem insuficient dezvoltat pentru a-și regla temperatura corpului), imunizarea (la una sau două zile după o vaccinare de rutină, copii pot avea febră), apariția dinților (nu generează temperaturi mai mari de 37,8 grade Celsius).

De asemenea, febra poate apărea și din cauza insolației, deoarece expunerea la soare la orele prânzului poate afecta mai ales copiii. De vină pot fi și unele medicamente, cum sunt lamotrigina (pentru tratarea epilepsiei), chimioterapia, unele antibiotice, fentanil (folosit ca anestezic), unele antipsihotice, unele antidepresive, medicamente pentru ADHD.

Febra poate fi cauzată și de transfuzii, tumori sau boli autoimune.

Dacă cel mic se joacă, zâmbește, are poftă de mâncare și o culoare normală a pielii, există posibilitatea ca febra să fie trecătoare și nu există motive de îngrijorare.

un copil bolnav care stă în pat
Febra poate fi cauzată și de transfuzii, tumori sau boli autoimune.
Adauga un comentariu