Pe această clădire din Iași se joacă Hora Unirii de 45 de ani, însă puțini oameni au observat acest element arhitectural deosebit
Elementele arhitecturale sunt prezente pe cele două blocuri din lateralele Judecătoriei Iași. În special pe blocul Scala, unde sunt zeci de siluete ale unor oameni care sunt prinși într-o horă. Creația spectaculoasă este a arhitectului Ioan Cernucan, care a inventat motivul respectiv. De zeci de ani, aceasta dăinuie și conferă un aer deosebit zonei centrale.
Aici se joacă Hora Unirii de 45 de ani în Iași
Blocurile din lateralele Judecătoriei Iași sunt construite în oglindă și prezintă la mezanin, deasupra spațiilor comerciale, un brâu decorat de elemente masive de beton ce stilizează o Horă a Unirii de jur împrejurul complexului de locuințe. Ideea arhitectului Ioan Cernucan a fost extrem de apreciată, însă, în timp, semnificația elementelor introduse de el nu a mai fost atât de cunoscută. În blocul Scala, elementele arhitecturale înconjoară clădirea, fiind o imagine impresionantă. În blocul din stânga Judecătoriei, elementele sunt mai puține, făcând parte din alt plan arhitectural. Conceptul arhitectului Ioan Cernucan a fost de a introduce arhaicul în arhitectura modernă. Monumentele istorice au fost integrate în ansamblul de clădiri uriașe, lucru menit să creeze impresia unei citadele care înconjoară centrul. Transformarea arhitecturală din acea perioadă a fost extrem de importantă pentru orașul Iași, care a beneficiat de clădiri de utilitate publică noi, dar și de o nouă viziune.
„Este un element care se repetă pe fațadă, la nivelul mezaninului, este proiectat de arhitectul Ioan Cernucan, el a inventat motivul respectiv. Sunt niște siluete ale unor oameni care sunt prinși într-o horă. Arhitectul Cernucan a proiectat și clădirea care este actualul sediu SRI (sediul în care a funcționat Banca Agricolă – n.r.)”, a declarat arhitectul Marian Jan Chiriță.
Proiectul grandios pentru Centrul Civic
Din punct de vedere urbanistic, zona bulevardului Anastasie Panu, cunoscută drept Centrul Civic, s-a reconfigurat fundamental în perioada 1968-1989. Astfel, în perioada respectivă, au fost proiectate Casa Pătrată, Teatrul „Luceafărul”, Hotelul Moldova, Magazinul Moldova, Palatul de Justiție și Hala Centrală. Totodată, atunci, au fost lărgite bulevardele pentru circulația mașinilor. De asemenea, pe lângă clădirile de utilitate publică, au apărut și imobilele destinate pentru locuit. Proiectul nu a mai fost dus până la bun sfârșit după evenimentele din 1989, iar ansamblul de locuințe colective a rămas nefinalizat. Cu siguranță, imaginea finală ar fi schimbat și mai mult priveliștea din zonă.
Hala Centrală reprezenta centrul comercial al zonei, beneficiind de o esplanadă generoasă. Clădirea a fost proiectată de Cristian Constantinescu și inaugurată în 1997. În anul 2006, au fost descoperite o serie de pivnițe în zonă, după ce a fost construit pasajul „Sfânta Vineri”, fostele pivnițe ale casei cronicarului Grigore Ureche. În același loc, a fost Vechea Hală de Zid și Fier, proiectată de Gustave Eiffel în 1871, pe o structură metalică, și cu un subsol spațios cu spații de depozitare, însă clădirea a fost distrusă, din cauza zăpezii masive, în anul 1960.
Pe blocurile de lângă Judecătoria Iași se joacă Hora Unirii de 45 de ani, iar elementele arhitecturale create de arhitectul Ioan Cernucan continuă să dăinuie în timp.
Pe arh. Chirita, cel care a proiectat blocul ilegal al sefilor vostri il citati, in sens laudativ.Foarte bine, nicio problema.
Insa, pe deputatii Paraschiv si Dascalu de ce ii atacati?
Ia spuneti voi, bolfosilor.
Cu lichior? Halal afiș unde se joacă „Hora Unirii” de 45 ani îndeamnă și la alcool cu lichior?? Ce caută acel afiș cât casa culturii de mare prin care își fac respectivi rating la lichior?!
Cu lichior? Halal afiș unde se joacă „Hora Unirii”de 45 ani îndeamnă și la alcool cu lichior?? Dar ce caută acel afiș cât casa culturii de mare prin care își fac respectivi rating la lichior?!