Stiri si curiozitati

În cat timp se eliberează un pașaport la urgențe. În ce țări ai nevoie de el

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În cat timp se eliberează un pașaport la urgențe. În ce țări ai nevoie de el
DGP informează că pentru a obține pașaportul la urgență trebuie să ai alături de celelalte documente și niște acte care să ateste motivele de sănătate, familiale sau profesionale

Ai nevoie de pașaport și vrei să știi în cât timp se eliberează acesta la urgențe? În continuare vei afla răspunsul la întrebarea ta și în ce țări vei avea nevoie de acesta.

În cât timp se eliberează un pașaport la urgențe

Românii pot depune actele pentru a li se elibera două tipuri de pașaport, iar acesta poate fi în regim normal sau regim de urgență. Pentru că fluxul de cereri de eliberare a pașaportului este unul crescut, programarea online poate fi o opțiune pentru ca acest document să fie eliberat, în cazul în care nu vrei să pierzi timp la ghișeu. În ceea ce privește tipul de eliberare a pașapoartelor, acesta este: normal sau la urgență.

Pentru a putea cere eliberarea unui pașaport simplu electronic, persoanele din România trebuie să depună următoarele acte: cartea de identitate sau buletinul de identitate, dovada plății taxei de pașaport în original sau documentul de plată printat, pașaportul anterior dacă există. Spre deosebire de alte tipuri de pașapoarte, pentru pașaportul eliberat în regim de urgență nu trebuie să plătești nici o taxă.

Direcția Generală de Pașapoarte (DGP) informează că termenul de eliberare a pașapoartelor simple electronice (la urgență) este de până la 5 zile lucrătoare, pentru cererile depuse în țară și pentru care solicitantul a cerut ridicarea din țară. În funcție de volumul cererilor aflate în curs de soluționare, la nivel național termenul poate fi mai mic de 5 zile lucrătoare sau, în perioadele foarte aglomerate, acesta poate fi de până la 10 zile lucrătoare. De asemenea, DGP informează că prin accesare unui link aveți posibilitatea de a verifica timpul mediu de eliberare a pașapoartelor simple electronice, înregistrat la nivel național, în săptămâna anterioară.

Pentru ce țări este necesar să ai pașaport

DGP informează că pentru a obține pașaportul la urgență trebuie să ai alături de celelalte documente și niște acte care să ateste motivele de sănătate, familiale sau profesionale, care determină necesitatea și urgența deplasării în străinătate.

Cetățenii români pot călători în țările membre UE doar cu actul de identitate, însă, pentru a ieși din spațiul european, este nevoie de pașaport. Marea Britanie a ieșit oficial din UE la 1 ianuarie 2021, iar românii mai pot călători doar cu pașaportul.

De asemenea, trebuie să știi că în cât timp se eliberează un pașaport la urgențe variază în funcție de cât de aglomerată este direcția de pașapoarte în perioada în care ați depus actele. Pe lângă asta, cetățenii români pot călători doar pe baza cărții de identitate în țările membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European (Islanda, Norvegia și Liechtenstein). În plus față de acestea, cetățenii români pot intra doar cu cartea de identitate în Albania, Andorra, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Elveția, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Principatul Monaco, Muntenegru, San Marino și Serbia.

Adauga un comentariu