Prima pagină » Sanatate » În ce condiții crește Gama GT. Ce afecțiuni poate indica un astfel de rezultat

În ce condiții crește Gama GT. Ce afecțiuni poate indica un astfel de rezultat

21 sept. 2023, 11:14,
BZI.ro, în Sanatate

Multe persoane se întreabă în ce condiții crește Gama GT și ce să faci pentru a scădea nivelul acesteia. Gama GT este o enzimă găsită în celulele ficatului și ale căilor biliare, precum și în alte țesuturi din organism. Nivelurile crescute ale GT pot indica diferite afecțiuni sau condiții medicale.

GT este adesea utilizată ca marker pentru afecțiunile hepatice. Nivelurile crescute de GT pot fi observate în hepatita virală, ciroză, ficat gras non-alcoolic (NAFLD) și alte boli hepatice. Nivelurile de GGT pot crește semnificativ în cazul consumului excesiv de alcool. Acesta este unul dintre motivele pentru care GT este utilizată ca marker al abuzului de alcool.

În ce condiții crește Gama GT. De ce factori este influențat nivelul acesteia

Gama GT crește în timpul unor afecțiuni care afectează căile biliare, cum ar fi colecistita sau obstrucția biliară. Aceste probleme de sănătatea pot determina creșterea nivelului de GT. De asemenea, trebuie să fiți atenți la ce medicamente administrați. Anumite medicamente, cum ar fi fenitoina, fenobarbitalul și alte medicamente utilizate pentru controlul convulsiilor, pot crește nivelul de GT.

De asemenea, este important să știți că GT poate fi crescut în cazul bolilor pancreatice, cum ar fi pancreatita. Uneori, nivelurile de GGT pot fi mai mari la persoanele cu diabet zaharat sau rezistență la insulină.

Persoanele care fumează sau mănâncă produse din tutun pot avea niveluri mai mari de GT. Este important să subliniem că nivelurile ridicate de GGT nu sunt un diagnostic în sine și trebuie evaluate împreună cu alți indicatori de laborator și simptomele pacientului pentru a determina cauza exactă a creșterii nivelului de GT și pentru a pune un diagnostic corect.

Dacă aveți îngrijorări cu privire la nivelurile de GT sau la sănătatea dumneavoastră hepatică, este recomandat să consultați un medic pentru evaluare și sfaturi suplimentare. Este important să înțelegeți că scăderea nivelului de GT la domiciliu este, în principal, legată de tratarea cauzei subiacente care a dus la creșterea GT. De aceea, primul pas este să identificați și să tratați cauza subiacentă, ceea ce necesită, de obicei, sfatul și îngrijirea unui medic.

Cum poți scădea la domiciliu nivelul de Gama GT. Recomandări medicamentoase și de remedii naturiste

Dacă creșterea GT este asociată cu alcoolul, cea mai eficientă modalitate de a reduce nivelul GT este să reduceți sau să renunțați complet la consumul de alcool. Pentru a scăpa de disconfort este necesat să mențineți o alimentații echilibrată, bogată în fructe, legume și fibre. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea sănătății hepatice.

Consultați medicul pentru a discuta despre orice medicamente sau suplimente pe care le luați, deoarece anumite medicamente pot crește nivelul de GT. Pierderea în greutate, dacă aveți exces de greutate, poate ajuta la îmbunătățirea funcției hepatice.

În ceea ce privește remedii naturiste, nu există remedii specifice pentru a reduce nivelul de GT. Cu toate acestea, menținerea unei diete sănătoase și evitarea factorilor care pot afecta ficatul (cum ar fi alcoolul și medicamentele hepatotoxice) pot contribui la menținerea sănătății hepatice. Unele suplimente, cum ar fi cele care conțin silimarină, au fost studiate pentru potențialul lor de a proteja ficatul, dar acestea trebuie luate numai sub supravegherea medicului.

Din moment ce ai aflat în ce condiții crește Gama GT trebuie să știi că înainte de a încerca orice remedii sau suplimente, este important să consultați un medic pentru a determina cauza exactă a creșterii nivelului de GT și pentru a primi sfaturi personalizate și tratament adecvat, dacă este necesar. Auto-tratamentul sau încercarea de a scădea nivelul GT fără o evaluare medicală poate să nu fie eficientă și poate avea consecințe negative asupra sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *