Eveniment-Social

În cel mai nou top al celor mai bune universități din România, instituțiile din Iași sunt printre cele mai bune la nivel de performanțe

Publicat: 24 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În cel mai nou top al celor mai bune universități din România instituțiile din Iași sunt printre cele mai bune la nivel de performanțe
Printre cele mai bune universități din România anului 2020, în cel mai nou clasament, se clasează UMF, UAIC și TUIAȘI

În cel mai nou clasament al universităților din România 2020, publicat de Asociația „Ad Astra”, elaborat pe baza opiniilor cercetătorilor români din țară și străinătate, instituțiile de stat din Iași se află în topul celor mai bune. Astfel, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” este pe locul 3, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” pe locul 5, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” pe locul 9. Cele din Iași, care nu apar în tabel, nu sunt incluse în niciunul din cele 11 rankinguri internaționale ale universităților incluse în Metarankingul Universitar-2020

În clasamentul universităților din România 2020, publicat de Asociația „Ad Astra” (luni, 23 noiembrie), elaborat pe baza opiniilor cercetătorilor români din țară și străinătate, instituțiile de stat din Iași se află în topul celor mai bune. Astfel, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” este pe locul 3 (cu 13 puncte), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) este pe locul 5 (cu 11 puncte), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI) este pe locul 9 (cu 4 puncte). Cele din Iași, care nu apar în tabel, nu sunt incluse în niciunul din cele 11 rankinguri internaționale ale universităților incluse în Metarankingul Universitar-2020.

„Pentru claritate, ordinea de prezentare a universităților care au același punctaj/aceeași poziție în clasament este stabilită în tabel în funcție de criteriul alfabetic combinat cu cel al tipului de universitate (ex. comprehensivă vs. de specialitate)”, precizează Asociația „Ad Astra”.

Metarankingul Universitar 2020 folosește Metodologia propusă de membrii „High Level Experts Group”, numiți în 2016 de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice pentru a elabora Metarankingul Universitar 2016

Metarankingul Universitar 2020 a fost realizat de: Silviu Matu, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Dorel Banabic, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Carmen Buzea de la Universitatea „Transilvania” din Brașov, Daniel David de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Bogdan Florian de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Adrian Miroiu tot de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Anca Prisacariu de la African Leadership University și Lazăr Vlăsceanu, Universitatea din București. Curios este că, având în vedere că Iașul este cel de-al doilea centru universitar al țării, nu are un reprezentant printre cei care au făcut topul. În acest context, nu ar trebui să fie o surpriză că locul 1 este ocupat de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca cu 22 de puncte, locul 2 de Universitatea din București cu 18 puncte, respectiv (tot locul al 2-lea) Universitatea Politehnică din București cu 18 puncte.

În România sunt în acest an 97 de universități, dintre care 7 în lichidare

De arătat că, în România anului 2020 sunt 97 de universități (din care 7 în lichidare): 54 de universități publice (incluzându-le pe cele militare) și 43 de universități private (din care 9 autorizate provizoriu).

„Scopul Metarankingului Universitar este să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților (sunt prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking)”, au transmis cei de la „Ad Astra”.

Mai departe, asociația cercetătorilor precizeaza că „în lume există mai multe rankinguri internaționale ale universităților. Pentru a avea o imagine comprehensivă a performanței academice a universităților românești, acestea trebuie integrate într-un metaranking, după modelul meta-analizelor, care combină datele științifice de la mai multe studii pentru a extrage concluzii mai robuste. Coroborarea prezenței unei universități în mai multe rankinguri asigură un diagnostic mai riguros, dincolo de prezența întâmplătoare într-un ranking «sau un număr redus de rankinguri»”, au conchis autorii topului.

Adauga un comentariu