Local

În jur de 100 de fermieri au protestat la Iași cu tractoarele sau mașinile – FOTO, VIDEO

Publicat: 21 ian. 2024
_____ Vizualizări 6 Comentarii
În jur de 100 de fermieri au protestat la Iași cu tractoarele sau mașinile - FOTO VIDEO
În jur de 100 de fermieri au ieșit la protest la Iași

Astăzi, 21 ianuarie 2024, a început seria protestelor aprobate la București. Cele trei zile de protest din Capitală ale fermierilor și transportatorilor au început de la orele dimineții, 9.30 și sunt programate să se termine la ora 22.00.

În semn de solidaritate, fermierii din toată țara protestează și în celelalte mari orașe ale României.

Sute de protestatari din mai multe colțuri ale țării au reușit să blocheze mai multe șosele importante din România.

La Iași în jur de 100 de fermieri au protestat cu tractoarele sau mașinile. Protestatarii au avut ca punct de întâlnire rondul Metro.

Transportatorii se plâng că motorina și asigurările sunt prea scumpe

Agricultorii și transportatorii cer modificarea mai multor legi și o lege anti-dumping care să îi apere de produsele de import vândute sub prețul pieței. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că nu a primit nicio revendicare la minister. Florin Barbu a anunțat că săptămâna viitoare are o întâlnire cu toate asociațiile agricultorilor și că subvențiile agricole vor fi plătite la timp, inclusiv cea pentru motorină.

Transportatori din toată ţara au format coloane de camioane formându-se pe mai multe tronsoane rutiere, în zona Bucureştiului, Cluj, Buzău, Iași și nu numai. Din unele judeţe, angajaţii operatorilor din transport au pornit către Capitală. Transportatorii sunt nemulţumiţi de tarifele poliţelor obligatorii de răspundere civilă şi cer mai multe modificări legislative, inclusiv adoptarea unei legi anti-dumping.

Protestul este unul spontan, neasumat oficial de nicio organizație, a relatat și AgroIntel. Fermierii sunt nemulţumiţi că taxele de drum sunt prea prea mari, carburanţii sunt foarte scumpi şi că nu-şi mai permit nici măcar să-şi asigure maşinile, după scumpirea RCA.

„Nu facem grevă, nu facem protest, nu blocăm circulația, nu blocăm drumuri. Noi circulăm cu viteză redusă. Noi facem un protest spontan și un protest spontan nu are nevoie de autorizații”, au transmis fermierii, dar în mesaj nu este specificată o locație sau un punct de întâlnire.

Redăm în cele ce urmează lista revendicărilor fermierilor români.

„Noi, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), susținem dreptul fermierilor de a-și manifesta nemulțumirile și de a-și susține interesele sub orice formă legală și democratică. Ne asumăm responsabilitatea de a comunica permanent autorităţilor problemele și solicitările agricultorilor din România. Prin urmare, prin prezentul document, exprimăm unele dintre principalele îngrijorări transmise de membrii FAPPR, pe care le prezentăm în cele ce urmează.

1. Cum funcționează și cum va ajuta fermierii aflați într-o situație critică produsă de fenomene meteo nefavorabile (de exemplu secetă) instrumentul de gestionare a riscurilor, pentru alimentarea căruia li s-au reținut 3% din suma aferentă plăților directe BISS?

Solicităm să ni se explice exact mecanismul prin care vor fi despăgubiţi aceștia și criteriile de eligibilitate.

2. Seceta este provocarea majoră din agricultură României și se manifestă din ce în ce mai frecvent. Care este planul de investiții în irigații (infrastructură principală) pentru următorii 2 ani? Ce măsuri de compensare aveți în vedere pentru fermierii din zonele unde nu este posibilă realizarea irigațiilor?

3. Ne solicitați ITP la utilaje. Cum au gândit autoritățile implementarea acestor cerințe, ținând cont că vorbim, în foarte multe situații, de utilaje specializate, unele cu gabarit depășit? Care sunt procedurile avute în vedere pentru a nu pune fermierii în situații imposibile?

4. Când vom ști exact cum se aplică GAEC 8 (procentul mninim de suprafață arabilă alocat elementelor neproductive), având în vedere că anul agricol a început la 1 septembrie 2023?

CITEȘTE MAI MULT AICI

Comentarii
  • ,,Fermierii romani”, o ADUNATURA de Vacari opincari in blugi, IDIOTI betzivi care merita sa ajunga BOSCHETARI !

    Romania va exista si dupa acest razboi biologic, dar boschetarii idioti din agricultura vor disparea si nimeni nu va plange dupa ei, pentru ca dupa idioti, tradatori si Markati nu plange nimeni !

    ,,Fermierii” romani trebuie sa dispara pentru ca au dovedit ca nu merita sa traiasca intr-o tara frumoasa si bogata ca ROMANIA !

    Vor veni chinezii si altii sa faca ADEVARATA agricultura pe pamanturile fertile ale Romaniei, pentru ca ei stiu sa faca agricultura.

    ,,Fermierii” romani nu stiu si nu vor sti cum se face adevarata agricultura, de aceea merita sa dispara !
    Daca aveau minte, care le lipseste cu desavarsire vacarilor opincari idioti, se uneau intr-o mare asociatie pe tara inca din anii ’90, ca sa faca agricultura performanta si sa-si vanda singuri produsele fara sa apeleze la STATUL BOLSHEVIC CRIMINAL TRADATOR.
    Sunt doar niste IDIOTI analfabeti, chiar daca sunt si ingineri printre ei.

    Dispareti din Romania, Cretinilor !
    Ati dovedit ca nu meritati niciun scuipat !
    Fara voi Romania va avea o agricultura adevarata si performanta !
    Pamanturile din Romania sunt bio si roditoare, numai IDIOTII care le muncesc aiurea sunt TOXICI si IMPOTENTI !

    PROSTIA distruge Romania !!!

  • Sunt bogatii, asa cum le-au spus cei de la Afumati. Asa cum au tractoare de cel putin 100.000 de euro, asa au si masini. Cretinii au luat ditai tractoare si utilaje cu bani de la Uniunea Europeana , dar cer sa iasa din UE.

  • Niste dobitoci. Ce vina au oamenii de rând care vin de la muncă, ce au un salariu de kk?
    O întrebare: Ați văzut agricultori săraci? Agricultori au fost bunici noștri, ce și-au rupt mâinile și spatele la munca pământului, nu zefleimeii ăștia ce nu mai pot de bine. E scumpă motorina și nu le mai ies bani pentru bolidurile copiilor? Și când văd câți spălați pe creier îi aplaudă. Vai de capul nostru, minte multă mai trebuie!

  • Fermierilor,agricultorilor, daca nu le convine, daca nu mai pot supravietui cu toate nenorocirile pe capul lor ,sa vanda toate pamanturile acestei tari , sute de milioane de hectare la straini ,la americani,la chinezi , la africani,la ucrainieni,unguri abia atunci va fi multumit poporul roman si guvernul si abia atunci vor avea si fermierii romani si agricultorii romani niste bani pentru un trai decent iar noi vom cumpara painea sintetica in dolari,grivne,yani, etc. Poate atunci sau nici atunci vom intelege ce inseamna agricultura romaneasca si un popor roman strain in propria tara vanduta de tot la straini. De fapt,,asta se urmareste,guvernul vrea falimetarea si distrugerea agriculturii romanesti ca sa vina strainii sa cumpere tot pamantul Romaniei, asta este ordin secret de la bruxelles. Daca tot ii ponegriti pe eroii nostri agricultori protestanti voi care nu stiti ce inseamns sapa si harletul ,ce inseamna sa muncesti murdar, flamand ,insetat la 40-42 gr vara pe tractor de la 4 dimineata pana la 9 seara , sa bei 10 litri de apa pe zi si de foame si de sete ,sa stai in cabina la 50 gr si iarna in frig si etc voi ar trebui sa va intrebati si de ce toti agricutorii din Polonia au fost 6 luni in protest agresiv si au inchis 6 luni frontierele cu ucraana, de ce si in
    Franta si ,Germania sunt proteste agresive ale agricultorilor aia au distrus tot si urmeaza pe 22 si Italia toata blocata de protestele agricultorilor 1 milion de tractoare ,urneaza si Spania si alte tari. Amaratii nostri protesteaza pasnic dar ceilalti din celelalte tari nuuuuuu ,distrug tot ce le iese in cale, sa vedeti ce fac nebunii de agricultori italieni ca vor bloca toata italia,le- a ajuns cutitul la os,nu vor dictatura de la bruxelles ca sa- si vanda pamanturile la straini,Ai nostri amarati inca rezista si sunt pasnici,poporul roman nu este de partea lor ca in celealte tari ,pacat .

Adauga un comentariu