Actualitate

În penitenciarele din Moldova deţinuţii bat gardienii iar aceștia nu ripostează! Imagini în premieră – VIDEO

Publicat: 16 apr. 2021
Deținuții au început să bată gardienii din pușcărie

Imagini reprobabile în penitenciarele din Republica Moldova unde mai mulţi deţinuţi fac legea. Aceştia îi bat pe gardieni iar cei din urmă nu ripostează atacurilor. Totul se întâmpla din cauza faptului că, conform presei de la Chişinău, gardienilor le este frică să riposteze de frica şefilor.

Imaginile sunt surprinse la penitenciarul nr 2 din Lipcani în ziua de 11 martie 2018, doar după eforturi uriaşe din partea jurnaliştilor.

Dezmăţ total în penitenciarele din Moldova unde pușcăriașii  îi bat pe gardieni

Gardienii care sunt bătuţi de puşcăriaşi nu ripostează de frica şefilor care le-ar putea da sancţiuni, informează Jurnalul TV. Imaginile din penitenciarul Lipcani au făcut înconjurul internetului iar jurnaliştii l-au apelat, pentru un punct de vedere pe fostul director al penitenciarului din care au fost surprinse imaginile. Fostul director, Vitalie Plămădeală s-a ferit să facă declaraţii la telefon sau în fata camerilor. Totul a rămas fără replică pentru că fostul director nu a vrut nici să facă declaraţii în fața camerelor de filmat şi ar fi acceptat discuţia doar dacă era privată:

VITALIE PLĂMĂDEALĂ, fost director al penitenciarului Lipcani:

„-În anul 2018, pe când dvs erați director al penitenciarului numărul doi Lipcani a avut loc un incident, unul dintre deținuți a bătut un colaborator, ce știți despre acest lucru, ați fost martorul unor astfel de incidente? -Pe telefon detalii nu ofer. -Atunci cum să vă contactăm ca să obținem detalii? -Fizic vă rog frumos dacă aveți posibilitate.”
În scurt timp, i-am propus lui Vitalie Plămădeală să ne întâlnim pentru un interviu, dar el s-a răzgândit.

VITALIE PLĂMĂDEALĂ, fost director al penitenciarului Lipcani:

„-Sunteți disponibil în 30 de minute să ne întâlnim să ne răspunde-ți la întrebări? -La cameră sau așa? -La cameră, desigur. -Nu, la cameră mă abțin acesta este dreptul meu. -Atunci fără cameră, ne întâlnim și discutăm. -Este serviciul de presă al ANP, care poate să răspundă la întrebarea dvs.”

Jurnaliştii spun că situaţia prezentată este posibilă pentru că există o legătură strânsă între clanurile interlope din Rep. Moldova și Administrația Națională a Penitenciarelor.

Cum se întâmpla incidentele de la penitenciar

În prima parte a clipului se poate vedea faptul că un deţinut îi cere o ţigară unui gardian. Acesta îi oferă ţigara şi îi dă şi un foc. La un moment dat, din varii motive, puşcăriaşul îi aplică un pumn în figură gardianului care nu ripostează şi se baracadează în post.

În a doua partea a clipului se poate vedea cum un al puşcăriaş îi aplică un pumn în plină figura paznicului care nu ripostează dar cere ajutorul colegilor săi care vin şi care nu intervin. Se pare că încercau să se apere, nu să acționeze. Au venit întăriri, dar nici atunci deținuții care i-au atacat pe gardieni nu au fost imobilizați. Din imagini vedem că ofițerii poartă discuții cu agresorii, care la un moment dat au atacat din nou.

 

Comentarii
Adauga un comentariu