Stiinta

In urma cu 70 de ani, lumea facea cunostinta cu primul calculator pentru uz general, ENIAC

Publicat: 15 feb. 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
In urma cu 70 de ani lumea facea cunostinta cu primul calculator pentru uz general ENIAC
5

La 14 februarie 1946 a fost lansat oficial primul calculator electronic pentru uz general, denumit ENIAC („Electronic Numerical Integrator And Computer”), prin prezentarea sa la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii.

In data de 15 februarie 1946, ENIAC a intrat pe prima pagina in „The New York Times”. Pentru multi, evenimentul marcheaza inceputul erei electronice a calculatorului.

ENIAC a fost conceput si proiectat de John Mauchly (n. 1907 – m. 1980) fizician si inginer si John Presper Eckert (n. 1919 – m. 1995) inginer si profesor de la Universitatea Pennsylvania, potrivit www.computerhistory.org.

Cei doi au trimis o propunere guvernului pentru ca acesta sa ofere fonduri in vederea construirii unei masini care sa calculeze tabele cu tragerile artileriei. La 9 aprilie 1943, guvernul a oferit un contract de 400.000 de dolari pentru constructia unui „Electronic Numerical Integrator And Computer„.

Echipa de ingineri proiectanti era formata, printre altii, din Bob Shaw (tablouri functionale), Chuan Chu (impartire/radacina patrata), Kite Sharpless (programator principal), Arthur Burks (inmultire), Harry Huskey (citire/imprimare), Jack Davis (acumulatori) si Iredell Eachus Jr.

In decembrie 1945, a fost solutionata o prima problema, ENIAC efectuand calculele pentru constructia bombei cu hidrogen.

Construit intre 1943 si 1945 la Scoala „Moore” de la Universitatea din Pennsylvania, primul calculator electronic pentru uz general nu a fost livrat armatei decat abia dupa terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

O masina de 30 de tone

Calculatorul ENIAC era o masina de mari dimensiuni, cu o greutate de 30 de tone, ce ocupa o camera intreaga in forma de U. Continea peste 100.000 de componente electronice, inclusiv 17.468 tuburi electronice, 70.000 de rezistori si 10.000 de condensatori. Folosea sistemul zecimal, care permitea oamenilor citirea usoara a cartelelor perforate.

Un mare dezavantaj consta in faptul ca era foarte dificil sa schimbi instructiunile, deoarece pentru a fi programate din nou trebuiau schimbate pozitiile firelor, manual. Aproximativ 2.000 de tuburi vidate ale computerului au fost inlocuite in fiecare luna de catre o echipa de sase tehnicieni. Multe dintre primele sarcini ENIAC au fost pentru scopuri militare.

Aparatul putea efectua 5.000 de adunari si 300 de inmultiri pe secunda (pentru comparatie, acum microprocesoarele pot realiza 100 milioane de adunari pe secunda). Desi tuburile vidate ocupau mult spatiu, utilizarea lor a crescut viteza de calcul de o mie de ori fata de alte aparate folosite pana atunci.

Aparatul nu a devenit pe deplin operational pana in 1952, proiectul fiind abandonat inclusiv de catre John Mauchly si J. Presper Eckert, care au infiintat o companie de calculatoare in 1948, iar in 1949 au realizat Computerul Binal Automatic – BINAC, care folosea banda magnetica, in loc de cartele perforate, pentru stocarea de date, potrivit www.computerhistory.org.

Cand a fost finalizat, ENIAC continea aproximativ 4.000 tuburi vidate si 10.000 de diode de cristal, potrivit site-ului ideafinder.com. Terminat prea tarziu, pentru a fi folosit in razboi, masina a fost utilizata pentru calcule in prezicerea vremii, in proiectarea tunelurilor aerodinamice si la studierea Cosmosului. Din cauza ca erau necesare doua zile pentru a comuta firele, pentru schimbarea instructiunilor, ENIAC nu era o masina eficienta pe postul de calculator cu scopuri generale.

Mauchly si Eckert au declarat ca ENIAC a fost primul calculator digital, electronic, cu scopuri generale, dar la 19 octombrie 1973, o decizie judecatoreasca hotara ca acest titlu este al calculatorului Atanasoff-Berry (ABC).

O parte a masinii se afla expusa la Institutul Smithsonian din Washington, SUA, dupa cum mentioneaza site-ul britannica.com.

Adauga un comentariu