Eveniment-Social

În zona Copou a orașului Iași a fost aprobată o nouă investiție spectaculoasă! Mii de locuitori vor ajunge aici. Este vorba de un punct de atracție aparte – GALERIE FOTO/EXCLUSIV

Publicat: 04 sept. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
În zona Copou a orașului Iași a fost aprobată o nouă investiție spectaculoasă Mii de locuitori vor ajunge aici. Este vorba de un punct de atracție aparte - GALERIE FOTOEXCLUSIV
Ministerul Educației a aprobat construirea ”Liniei de vinificație și depozit de fructe” la Universitatea de Științele Vieții din Iași. Suma obținută: 330.000 lei. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a dat aviz favorabil obiectivului

În zona Copou – municipiul Iași – a fost aprobată o nouă investiție spectaculoasă! Întreg orașul va ajunge aici. Ministerul Educației a aprobat construirea „Liniei de vinificație și depozit de fructe” la Universitatea de Științele Vieții din Iași. Suma obținută: 330.000 de lei. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a dat aviz favorabil obiectivului. Totul se află în faza Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construcție – DTAC

La Iași, în zona Copou a fost aprobată o nouă investiție spectaculoasă! Ministerul Educației a aprobat construirea „Liniei de vinificație și depozit de fructe” la Universitatea de Științele Vieții (USV Iași) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Suma obținută: 330.000 de lei. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) a dat aviz favorabil obiectivului. Totul, în baza Planului Urbanistic Zonal (PUZ), aprobat cu Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 235/5.06.2023, pe Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 9. Proiectant și elaborator: arh. Dan Jianu și SC Topalis Engineering SRL.

În zona Copou a orașului Iași a fost aprobată o nouă investiție spectaculoasă! Mii de locuitori vor ajunge aici

Pe de altă parte, tot aici, USV Iași are aprobarea Ministerului Educației pentru construirea unui „Centru de valorificare economică a micro-producției agricole și veterinare”. Suma obținută este de 75.000 de lei. De reamintit că, din 2019, USV Iași lucrează pentru a prezenta cele mai bune produse tradiționale din Iași în propriul magazin cu alimente naturale și ieftine!

„Lucrăm la proiectarea unui magazin alimentar pentru prezentarea și vânzarea produselor proprii din fermele universității, din atelierele de micro-producție, fiind un cadru, sperăm noi, foarte apreciat, atât de adulți, cât și de copii”, arăta prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rector la USV Iași.

De detaliat că instituția va deschide un magazin în care vor fi comercializate produse tradiționale, fructe, legume, flori, răsaduri de legume, pomi și viță-de-vie, toate provenite din fermele proprii, dar și produse alimentare procesate. Acesta va fi amplasat în zona Campusului USV Iași pentru prezentarea și vânzarea produselor tradiționale proprii, obținute în ferme și atelierele de microproducție (patiserie, panificație, lactate, preparate din carne, sucuri, bere, vin etc.) ale universității.

Va fi nu numai un punct de desfacere, dar și un spațiu de relaxare pentru adulți și copii, un loc unde toți cei interesați vor putea afla lucruri interesante despre domeniul agronomiei

Totul va fi situat într-un cadru superb, amenajat cu plante ornamentale, flori, vegetație, locuri de parcare. Va fi nu numai un punct de desfacere, dar și un spațiu de relaxare pentru adulți și copii, un loc unde toți cei interesați vor putea afla lucruri interesante despre domeniul agronomiei, vor putea face cunoștință cu cei care au lucrat la obținerea acestor produse, adică studenții, și unde vor descoperi că cercetarea și producția de la USV Iași chiar au gust! Și încă unul foarte bun!

Deja, în luna septembrie 2019, Universitatea de Științele Vieții a inaugurat o clădire nouă, destinată specializărilor din industria alimentară „Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole”, „Protecția Consumatorului” și „Mediu, Control și Expertiza Produselor Alimentare”. Aici, studenții acestor specializări vor face practică în șase ateliere de microproducție pentru prelucrare lapte, prelucrare carne, carmangerie, patiserie, panificație și procesare bere.

În urma activităților desfășurate în fermele și atelierele de micro-producție ale facultăților de Agricultură, Horticultură, Zootehnie și Medicină Veterinară, studenții și cadrele didactice obțin diverse produse, cum ar fi preparate din carne, lactate, produse de panificație, legume, fructe, vin, dar și răsaduri, puieți sau viță-de-vie. Toate aceste produse tradiționale „made by USV Iași” vor fi comercializate în zona Copou, după o investiție de aproximativ jumătate de milion de lei, în două puncte de atracție.

Comentarii
  • Daca e linie de vinificație, se vor organiza si degustări?
    De când Ministerul educației investește banii in băuturi alcoolice? Pe principiul asta, UMF ar trebui sa construiasca un local cu streap-tease. Pentru studiii anatomice amănunțite.
    Bre Jerard, de ce nu faci acolo o pistă de aterizare pt elicoptere, să scapi locuitorii din rond Copou de gălăgia de pe stadion? Hai sictir cu crâșma ta.

Adauga un comentariu