Titlurile zilei

Incendiar! Trei polițiști ieșeni, condamnați după un mega-scandal! Acuzați că au bătut un artist, după ce l-au confundat cu un hoț!

Publicat: 16 nov. 2019

Unul dintre agenți a primit o pedeapsă cu executare, după ce acesta mai fusese condamnat într-un alt dosar. Ceilalți doi colegi au primit pedepse cu suspendarea executării. Cei trei au fost acuzați că ar fi agresat aiurea un bărbat pe care l-au confundat. Pe lângă pedepse, cei trei au fost obligați să și achite victimei daune de peste 4.000 de euro.

Caz revoltător, soluționat de magistrații ieșeni! Trei indivizi care ar trebui să respecte legea s-au ales cu pedepse din partea judecătorilor ieșeni. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au dispus condamnarea lui Andrei Scafaru la pedeapsa rezultantă de trei ani și două luni de închisoare, pentru purtare abuzivă, fals intelectual și uz de fals în formă continuată.

În același dosar, instanța l-a condamnat pe Cristian Donea la un an și zece luni de închisoare, cu suspendare, pentru purtare abuzivă, fals intelectual și uz de fals în formă continuată.

„Inculpatul Donea Cristian va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul unei instituții publice aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Iași având ca obiect de activitate fie prestarea de servicii de utilități publice, fie prestarea de servicii de asistență socială, instituție ce va fi stabilită de către consilierul de probațiune pe baza evaluării inculpatului”, au precizat judecătorii.

De asemenea, magistrații l-au condamnat pe Ioan Cristian Dănilă la un an și 11 luni de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la purtare abuzivă, fals intelectual în formă continuată și uz de fals în formă continuată.

„Inculpatul Dănilă Ioan Cristian va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul unei instituții publice aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Iași având ca obiect de activitate fie prestarea de servicii de utilități publice, fie prestarea de servicii de asistență socială, instituție ce va fi stabilită de către consilierul de probațiune. Instanța admite în parte acțiunea exercitată de partea civilă Dragoș P. și obligă inculpații, în solidar, să și achite 1.000 de lei cu titlu de daune materiale, și 4.000 de euro, cu titlu de daune morale. Respinge celelalte pretenții civile”, au încheiat magistrații.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

„Frăgezit” bine, ca pe vremea Miliției!

Procesul celor trei polițiști de la Secția II Gară a început pe data de 26 aprilie 2017. Agenții au fost acuzați că au pus ochii, la prima oră a dimineții, pe un tânăr artist grafician despre care credeau că a furat o bicicletă. Fără prea multe explicații, victima a fost luată la pumni, înjurată, târâtă prin noroi, în timp ce unul dintre polițiști se recomanda drept „Chuck Norris”, iar, un altul – „Garcea”.

Conform anchetatorilor, în dimineața zilei de 11 ianuarie 2015, în intervalul orar 6:00 – 6:45, polițiștii l-au oprit pe Dragoș P., care se deplasa pe o bicicletă în zona Billa – Gară. Tânărul, de profesie artist grafician, mergea cu gluga pe cap și cu căștile în urechi în momentul în care polițiștii i-au cerut să oprească. Procurorii au adăugat că, după ce au oprit partea vătămată, agenții au agresat-o, insultat-o și supus-o unui tratament degradant, pe stradă, în timpul transportării acesteia, dar și în incinta unei secții de Poliție. Anchetatorii au adăugat că leziunile provocate de loviturile primite au necesitat pentru vindecare una – două zile de îngrijiri medicale.

Victima era făcută „vagabond” și „boschetar”

Procurorii au mai spus că victima ar fi fost numită de polițiști „vagabond” și „boschetar”. De asemenea, când ieșeanul le-a cerut agenților să se legitimeze, i-ar fi replicat că sunt „Părpuță”, „Garcea”, „Pâr-pâr” sau „Chuck Norris”. Anchetatorii au mai menționat că, în timp ce Scafaru și Donea l-ar fi agresat și umilit pe tânăr, târându-l inclusiv prin bălți la un moment dat, agentul Dănilă ar fi privit nepăsător.

Anchetatorii au mai constatat că, mai apoi, cei trei ar fi întocmit în fals un proces-verbal de constatare și unul de contravenție, pentru a-și justifica intervenția brutală. „Efectul a fost că, prin comportamentul inculpaților, ei au lezat prestigiul și buna desfășurare a activității unității de Poliție, dar au și afectat onoarea, demnitatea și integritatea corporală a persoanei vătămate”, au stabilit procurorii ieseni.

O altă pedeapsă

La scurt timp după calvarul prin care a fost nevoit să treacă, victima a povestit pe Facebook ce i s-a întâmplat. Tânărul artist a relatat că, după ce a fost supus abuzurilor respective, a fost lăsat să plece numai după ce am primit o amendă de 300 de lei pentru faptul că nu a oprit imediat la somația polițiștilor. Tânărul a mai precizat că a refuzat să semneze procesul-verbal.
De remarcat este faptul că agentul Andrei Scafaru a mai fost condamnat în trecut tot pentru o faptă de purtare abuzivă. Mai exact, el a fost acuzat că ar fi lovit și înjurat două tinere de etnie romă.

Comentarii
 • Ce se v a intimpla pe viitor? Lipsa de reacție din partea politistilor. Oamenii care isi fac treaba sunt ,,tiriti” prin tribunale și condamnați. Imobilizarea si conducerea la sectie a unei persoane care refuză să se legitimeze după ce a săvîrșit o faptă contravențională sau penală nu mai o măsură politieneasca- e condamnare pentru politist. Mare păcat de cei trei politisti. Sa privim inapoi sa citim despre ei politistul anului in anul …..in jur de 100 de infracțiuni constatate, cadre implicate si cu fler pentru muncă de poliție.! Ce v a urma? Artistul grafician își va cumpăra de 4000 euro substanțe interzise , va consuma , v a vinde si v a trece la legitimarea pe strada a politistilor căutînd noi victime. Avem intr-adevar o justiție independentă intr o Romanie normală.

 • Pt Lorac.Tu esti nostradamus si esti sigur ca acea persoana isi va cumpara substante interzise si va face si alte tampenii?Mai sigur, cred ca tu erai sub influenta unor licori sau substante interzise la redactarea acestei pareri.Si nu te mai omora asa tare,ca nu se spetesc sa sara in ajutorul cetateanului asa cum crezi.

 • Acest politist DANILA Cristian de la sectia II, este cel intitulat „politistul anului”??? Nu vreau sa fac comentarii rautacioase, dar nu are treaba baiatul cu uniforma de politist. Acum stiu ca nici nu mai este la Sectia II!!!

 • La sectia 1 pol sint infractiuni facute de politisti care iau taxe de protectie la traficantii de tigari !!!!!!!ciudin costel nu cumva esti tu????????????????????????????????????????

 • Auzi, artist grafician.Hai sa-ti fac un portret.Cersatorie mascata, precum canataretii la muzicuta din centru.Tot nulitati si impuritati sociale pentru societate!

 • nu scrie nicaieri cati hoti a prins danila de a lungul timpului…era unul din cei mai implicati politisti de la strada..cu tupeu…astia abia veniti le este frica saopreasca o masina mai bengoasa cu ciori in ea….asta vreti asta o sa aveti….

 • Cum sa mai intervina politistii in cazuri gen Caracal cand cei care se implica si sunt devotati ajung sa fie condamnati de Justitie pentru ca si-au facut datoria

 • Daca un om normal, care nu face nimic, este luat cu forta si batut si numit in toate felurile, asta nu inseamna ca un politist sau mai multi si-au facut treaba. Sunt politisti si… militieni. Trebuie facuta diferenta aceasta. Nu mai luati apararea unor lichele. Cine nu merita si nu poate sa ne apere sa dispara!

 • Voi, astia, de postati comentarii in favoarea voastra, mai bine va vedeati de treaba si nu agresati oameni nevinovati pe strada, da?! Ce legatura are Caracal cu cazul asta?! Bateti campii cu gratie! Se implica batand oameni nevinovati pe strada si, dupa aia, falsificand amenzi?!?… Sunteti cu capu’!

 • In asa hal se prezinta un politist? „Garcea”, „Parpar”, „Chuck Norris”?! Asa se vorbeste, chiar si cu un potential suspect?! Asta e comportamentul pe care trebuie sa il aiba un politist la Iasi?! Halal! Cand sunt violate femei pe strada nu mai niciunul viteaz! Cand se bat tiganii prin Pacuret nu se mai da niciunul „Chuck Norris”! Asta e intelesul sintagmei „om al legii”?!… Sa va fie rusine!

 • Garcea asta Danila avea o ciuda maxima pe fostul sef Drumea. Dupa ce drumea a iesit la pensie vina in trafic prietenii fostului sef si îi amenda maxim. Eu am luat o centura de la el, dar l am contestat si si-a luat-o sus jegosul. Acu ce va face, spalator auto?

 • Stiu ca a fost sunat la sectie la ora 23 pentru un scandal. A venit omul Danila Cristi sau “pulitistul anului” cu ochii rosii de la somn si vizibil iritat ca i-am sticat linistea somnului. A notat in greata sesizarea si fix, dar fix a doua zi seara m-a oprit si m-a amendat… de ce domnule Danila? Pentru ca ai sunat degeaba, daca esti sensibil muta-te de la bloc a fost raspunsul agentului Danila!!! Jalnic pulitist

 • In acest caz a fost facuta o mare nedreptate, fata de politisti! Cum este posibil ca sa fii oprit , sa ti se solicite sa te legitimezi si sa refuzi ca nu ai chef. Atitudinea refractara fata de autoritatile publice si prerogativele conferite de legea , abordata de catre uni cetateni lasa de dorit.

 • Auzi Cristi, da ai oprit un Audi ???? negru sa-l sanctionezi pe sofer ca a oprit neregulamentar in zona Garii, iti aduci aminte sigur. Si cind ai ajuns in dreptul soferului sa l legitimezi, Drumea era in spate pe bancheta si ti-a facut semn discret: RADE-O!!!

 • Daca a fost facuta vreo nedreptate, ea se poate remedia la instanta superioara. La fel, se poate face o plangere impotriva celui sau celor care ar fi comis aceasta nedreptate. Totusi, cam multe… „nedreptati” in ceea ce il priveste pe unul dintre agenti, nu?!… A fi politist nu inseamna sa bati oameni pe strada sau sa intocmesti procese verbale aiurea. Poti sa legitimezi, poti duce la sectie, poti sanctiona, dar nu poti jigni, agresa si face abuz de putere, ca tu esti politist si esti Dumnezeu sau ceva!

 • Bine punctat lorac! Asta a facut Danila Prepeleac Cristian. Statea pitit in loganul vechi si ruginit al MAI-ului in parcarea liceului Vasile Lupu din Copou si admira privelistea tinerelor ce tranzitau curtea unitatii de invatamint… iar noaptea dormea: fie acasa, fie in post la Billa. Bineeee Danilăăăăăăăă

Adauga un comentariu