Actualitate

Inclestarea titanilor milionari in euro! Achizitia istorica a Finantelor iesene a starnit maharii din lumea IT. Au fost implicati in afaceri cu statul si in dosare penale

Publicat: 13 nov. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Inclestarea titanilor milionari in euro Achizitia istorica a Finantelor iesene a starnit maharii din lumea IT. Au fost implicati in afaceri cu statul si in dosare penale
1

@ Sapte oferte au fost depuse pentru suma de 2,5 milioane de euro, pusa la dispozitie de Finantele iesene @ La licitatie au participat firme conduse de oameni de afaceri cu relatii in mediul politic, cu implicatii in diferite dosare DNA @ Patronul echipei de fotbal FC Botosani vrea si el sa prinda o bucata din tortul Finantelor @ Apropiatul primarului Emil Boc este luat participant la licitatie @ Caietul de sarcini cere operatorilor economici sa furnizeze echipamente cu Intel I5 – 6 nuclee, memorie 6GB Ram, HDD 516 GB, monitor, placa de sunet, placa video etc.

Una dintre cele mai importante licitatii organizate de catre Directia Generala Regionala a Finantelor Publice (DGRFP) Iasi a fost demarata in urma cu cateva zile. Este vorba despre achizitionarea unui numar de 2.617 calculatoare, dintre care 136 vor fi portabile. Cu aceasta ocazie, sistemul informatic al Finantelor va fi complet modernizat.

De noile echipamente vor beneficia toate Administratiile din Regiunea Moldovei: Iasi, Vaslui, Botosani, Suceava, Bacau si Neamt. Procedura a trezit interesul celor mai mari producatori de echipamente si de software din tara, mai ales ca valoarea estimata a contractului este de 11,9 milioane lei, fara TVA, adica 2,59 milioane euro.

Societatile participante, pe langa cifrele mari de afaceri, s-au evidentiat datorita contractelor cu institutiile publice, dar si cu diferite implicari in dosare instrumentate de DNA.

Prima oferta a fost depusa de omul de afaceri Valeriu Iftime, cel care controleaza societatea Elsaco Solutions SRL, fiind totdata si patronul echipei de fotbal FC Botosani. Numai aceasta societatea are o cifra de afaceri de aproape 2 milioane de euro, date valabile pentru anul trecut.

Una dintre firmele lui Iftime a avut probleme cu procurorii DNA in cazul unui contract de mentenanta ce viza un proiect de reabilitare a sistemului de termoficare din Botosani. Deocamdata, Finantele evalueaza ofertele pentru a stabili un castigator.

Firma abonata la DNA si un mahar din Timisoara

Al doilea ofertant este o societatea din Bucuresti, Mida Soft Business, administrata de catre Dumitru Daniel Moroz. In 2017, cifra de afaceri a societatii a fost de peste 10 milioane de euro, cu un profit de 1 milion de euro si 37 de angajati. Mida Soft Business a facut parte dintr-o lista de mai multe firme care au castigat un contract cu DNA Bucuresti.

DNA avea nevoie de un soft care sa extraga date din mai multe tipuri de telefoane cum ar fi Apple, Samsung, Blackberry si altele. Softul trebuia sa fie capabil sa extraga din orice telefon toate datele existente, de la jurnal de apeluri, fotografii, muzica, video, fisiere.

Pe lista particpantilor se mai afla si societatea ETA2U SRL, din Timisoara, controlata de omul de afaceri Romulus Lucaciu, ce functioneaza inca din 1992.

Cu un obiect de activitate ce vizeaza fabricarea calculatoarelor si echipamentelor periferice, societatea a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 42,7 milioane euro, peste un milion de euro profit, cu un numar de 234 angajati. De numele Lucaciu sunt asociate afaceri de succes, acesta fiind o persoana destul de discreta in mediul public.

Citeste si: Tranzactie imobiliara record in mijlocul Iasului: se vinde un teren in valoare de peste 4 milioane euro

Revin cei din scandalul UMF

Lista este completata de societatea Maguay Computers, din Bucuresti, controlata de Eduard Pughin. Societatea acestuia are calitatea de tert pentru ofertantul principal Synotech Global Services Romania, companie patronata de catre Carolina Popescu, alaturi de asociatii Cor Hagigalinis Haralambie Walter si Lisaos Ventures LTD.

Unul dintre fondatorii Maguay Computers este Corvin Pughin, arestat alaturi de mai multi sefi din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr.T.Popa" Iasi intr-un dosar de coruptie, privind fraudarea fondurilor europene. Corvin Pughin a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare.

Procurorii DNA au demonstrat ca softul comandat de UMF s-a facut in baza unei licitatii trucate, ce avantaja compania Microsoft si colaboratorii din Romania. Singura firma din Iasi care s-a inscris la licitatia Finantelor este Focality SRL, cu un portofoliu destul de important in domeniul telecomunicatiilor. In 2017, cifra de afaceri a fost de 7,2 milioane euro, profit de 53.000 euro, cu un numar de 44 angajati.

Apropiatul lui Boc a venit la Iasi

La sediul Finantelor a venit si omul de afaceri Marcel Borodi, cel care detine NET Brinel SA, din Cluj, o companie cu o cifra de afaceri de 34 milioane euro, profit de 10 milioane euro, cu un numar de 113 angajati. Marcel Bordi este cunoscut ca un apropiat al lui Emil Boc, primarul municipiului Cluj. Borodi a reusit sa-si cladeasca averea gratie relatiilor politice si contractelor semnate cu institutiile statului. Spre exemplu, chiar si Primaria Cluj a cumparat calculatoare de la firma omului de afaceri, iar de servicii IT au beneficat si alte institutii din aceeasi regiune.

Nu in ultimul rand, la licitatia DGRFP s-a mai prezentat asocierea dintre Romflex Sistem SRL (Valcea) – administrator Ion Ursateanu si Beia Consult International SRL (Bucuresti) – administrator Gheorghe Suciu. Prima societatea are o cifra de afaceri de 1,8 milioane lei, in timp ce a doua a depasit pragul de 10 milioane lei.

Citeste si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Va costa in jur de 1.000 euro

Conform estimarii, un calculator comandat de DGRFP va costa in jur de 1.000 euro, cu tot cu accesorii si licente software. Caietul de sarcini cere operatorilor economici sa furnizeze echipamente cu Intel I5 – 6 nuclee, memorie 6GB Ram, HDD 516 GB, monitor, placa de sunet, placa video etc.

"Achizitia are ca scop reinnoirea infrastructurii de lucru fixe a DGRFP Iasi si institutiilor publice din subordine. Se are in vedere cresterea nivelului de securitate si performanta, asigurarea unei solutii moderne si flexibile care sa raspunda cerintelor institutiei de sustinere a activitatii curente a organizatiei, de crestere a gradului de eficienta, performanta si securitatea, care se va realiza prin reinnoirea statiilor de lucru. Este foarte importanta achizitionarea noilor statii de lucru fixe cu sisteme de operare moderne capabile sa raspunda ultimelor tipuri de atacuri cibernetice (…). Activitatea zilnica a personalului din cadrul DGRFP Iasi se desfasoara prin intermediul aplicatiilor specifice instalate pe diverse generatii de statii de lucru, multe dintre ele iesite din ciclul de viata tehnologic", se arata in caietul de sarcini.
 

Adauga un comentariu