Prima pagină » Actualitate » Infectarea cu COVID-19 provoacă leziuni pulmonare grave, arată un nou studiu
Infectarea cu COVID-19 provoacă leziuni pulmonare grave, arată un nou studiu

Infectarea cu COVID-19 provoacă leziuni pulmonare grave, arată un nou studiu

01 dec. 2020, 08:32,
George Cristian în Actualitate

Covid-19 ar putea provoca anomalii pulmonare încă detectabile la mai mult de trei luni după infectarea pacienților, sugerează cercetătorii.

Un studiu pe 10 pacienți de la Universitatea Oxford a folosit o nouă tehnică de scanare pentru a identifica daunele care nu au fost preluate de scanările convenționale.

Leziunile pulmonare sunt efecte post îmbolnăvirea COVID-19

Folosind un gaz numit Xenon în timpul scanărilor RMN pentru a crea imagini, cercetătorii au observat mai multe leziuni pulmonare. Experții au spus că un test care ar putea detecta daune pe termen lung ar face o mare diferență pentru pacienții cu Covid.

Tehnica Xenon presupune că pacienții să inspire gazul în timpul scanării prin rezonanță magnetică (RMN).

Prof. Fergus Gleeson, care conduce lucrarea, și-a încercat tehnica de scanare pe 10 pacienți cu vârste cuprinse între 19 și 69 de ani. Opt dintre ei au avut dificultăți de respirație persistente și oboseală la trei luni după ce s-au îmbolnăvit de coronavirus, chiar dacă niciunul dintre aceștia nu fusese internat la terapie intensivă sau necesită ventilație, iar scanările convenționale nu găsiseră probleme în plămâni.

Scanările au arătat semne de leziuni pulmonare – prin evidențierea zonelor în care aerul nu curge ușor în sânge – la cei opt care au raportat respirație.

Rezultatele l-au determinat pe prof. Gleeson să planifice un proces de până la 100 de persoane pentru a vedea dacă același lucru este valabil și pentru persoanele care nu au fost internate în spital și nu au suferit de astfel de simptome grave. El intenționează să colaboreze cu medicii de familie pentru a scana persoanele care au testat pozitiv pentru Covid-19 într-o serie de grupe de vârstă.

Care a fost scopul studiului

Scopul este de a descoperi dacă apar leziuni pulmonare și, dacă da, dacă sunt permanente sau se rezolvă în timp. El a spus: „Mă așteptam la o formă de leziuni pulmonare, dar nu la măsura pe care am văzut-o”.

Riscul de boli grave și deces crește semnificativ pentru cei peste 60 de ani. Dar dacă procesul va descoperi că leziunile pulmonare apar într-o grupă de vârstă mai largă și chiar și în cazul celor care nu necesită internare în spital, „ar muta stâlpii”, potrivit prof. Gleeson.

El crede că leziunile pulmonare identificate de scanările cu xenon pot fi unul dintre factorii din spatele Covidului lung, în care oamenii se simt rău timp de câteva luni după infecție. Tehnica de scanare a fost dezvoltată de un grup de cercetare de la Universitatea din Sheffield condus de prof. James Wild, care a spus că oferă o modalitate „unică” de a arăta leziunile pulmonare cauzate de infecția cu Covid-19 și efectele ulterioare ale acesteia.

În alte boli pulmonare fibrotice am arătat că metodele sunt foarte sensibile la aceasta afectare şi speram ca munca poate ajuta la înţelegerea bolii pulmonare Covid-19.

Studiu al experților londonezi: Anticorpii „cad rapid după infecția“ cu COVID-19

Un studiu al experților londonezi arată că nivelurile de anticorpi de protecție la oameni scad „destul de rapid” după infecția cu coronavirus. Anticorpii sunt o parte esențială a apărării noastre imune și opresc virusul să pătrundă în celulele corpului. Echipa Imperial College din Londra a constatat că numărul de persoane care au fost testați pozitiv pentru anticorpi a scăzut cu 26% între iunie și septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024