O inimă artificială creată în Iași a făcut senzație în toată România! Realizarea a fost laureată pe plan național la un eveniment de gală pe segmentul medical. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași cu proiectul „Inima Artificială MAVIS” a câștigat Trofeul Categoriei „Inovația Medicală a Anului” la Romanian Healthcare Awards 2023
Inimă artificială, creată în Iași, a făcut o impresie specială în toată România! Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași a primit Diploma de Excelență în cadrul Romanian Healthcare Awards 2023, la secțiunea „Inovația Medicală a Anului”, pentru proiectul „Inima Artificială MAVIS”. Gala de premiere a avut loc pe 15 decembrie la București. Pentru același proiect, Echipa Mavis Artificial Heart, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, a primit și premiul pentru „cea mai avansată inimă artificială” în marea finală a competiției „Heart Hackaton” (prima competiție studențească mondială pentru realizarea unei inimi artificiale), care a avut loc pe data de 29 octombrie, la Dallas.
Inima artificială creată în Iași a făcut senzație în toată România!
„Inima artificială Mavis” a fost realizată de o echipă alcătuită din 30 de studenți de la Facultatea de Bioinginerie Medicală și de la Facultatea de Medicină, coordonată de drd. Alexandru Pleșoianu, de la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase – CITT MAVIS. La ediția din acest an a Romanian Healthcare Awards – cea mai importantă competiție în domeniul medical din România – UMF Iași a fost nominalizată la categoria „Inovația Medicală a Anului” cu două proiecte: „Inima Artificială MAVIS” – care a și câștigat marele premiu – și „AlignSpine – orteză inteligentă pentru corecție posturală activă”.
„Echipa MAVIS întrunește calitățile pe care îmi doresc să le aibă toți studenții universității noastre: inteligență, curiozitate, tenacitate și interes crescut pentru cercetare, pentru inovație. Îi felicit pentru acest premiu – un rezultat pe măsura efortului lor, în numele întregii comunități academice a UMF Iași”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
Proiectele înscrise în cele șapte categorii ale competiției, respectiv „Medicul Anului”, „Echipa Medicală a Anului”, „Spitalul Anului”, „Proiectul de Cercetare al Anului”, „Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului”, „Campania Medicală a Anului” și „Inovația Medicală a Anului”, au fost evaluate de un juriu internațional (format din 28 de membrii din 9 țări). Printre membrii acestuia se numără și prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.
Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS și Universitatea de Medicină și Farmacie, principalii susținători ai proiectului
Echipa care a reușit această performanță specială a ținut să arate:
„În urma evenimentului, am reușit să stabilim conexiuni cu numeroși profesioniști și instituții de renume, care se dovedesc a fi de o importanță crucială pentru dezvoltarea continuă a prototipului nostru. Suntem dedicați inovației și cercetării pentru a revoluționa domeniul medicinei cardiovasculare, fapt prin care ne-am făcut remarcați în această călătorie și care ne-a adus un sponsor valoros și anume Caensus Gmbh, ce ne va ajuta să ne continuăm drumul de dezvoltare a produsului nostru. Ținem să mulțumim Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS care ne-a susținut pe tot parcursul proiectului și Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» Iași care ne-a asigurat toate condițiile de deplasare si participare la Conferința Societății Internaționale pentru Suport Mecanic Circulator din Dallas și care ne-a oferit posibilitatea să facem cunoscută munca noastră în rândul celor mai mari experți la nivel mondial”.
Pe acest plan, o inimă artificială creată în Iași a făcut senzație în toată România! A primit premiul „Inovația Medicală a Anului”.