Local

Inspectorii ITM Iași continuă seria de controale în unităţile comerciale – FOTO

Publicat: 31 oct. 2020
ITM Iași efectuează mai multe controale la un complex comercial din Iași
ITM Iași efectuează mai multe controale la un complex comercial din Iași

Ispectorii ITM Iași continuă seria de controale în unităţile comerciale. Așadar, angajaţii ITM au efectuat o serie de controale într-o complex comercial din Iași. Echipa a fost formată din 9 inspectori de muncă.

Acţiunea este o continuare a acţiunilor de control începute pe data de 10 octombrie 2020 când inspectorii au luat la puricat zeci de magazine dintr-un mall din Iași.

ITM Iași în control la un complex comercial

În comunicatul prezentat de autorităţi se arata ca o echipă formată din 9 oameni efectuează o serie de controale care au ca scop verificarea condiţiilor de lucru a angajaţilor, şi nu numai. Inspectorii sunt monitorizaţi direct pe teren de către inspectorul șef Costel Grojdea dar şi de Inspectorul șef adjunct George Daniel Tanasievici:

Activitatea de control la ITM Iași continuă în teren şi astăzi sâmbătă 31. 10. 2020. O echipă formată din 9 inspectori de muncă se află în acţiune la Carrefour Felicia. Conducerea ITM Iași recomandă agenților economici şi lucrătorilor să solicite informații sau pot face sesiza anumite aspecte legate de legislația muncii şi securitate şi sănătate în muncă echipelor de inspectori aflate pe teren. Activitatea este monitorizata direct pe teren de către inspectorul șef Costel Grojdea şi inspectorul șef adj. George Daniel Tanasievici. menţionează autorităţile.

Ce au verificat inspectorii ITM

Inspectorii ITM au avut mai multe obiective. Aşadar, controalele au vizat câteva aspecte, cum ar fi respectarea angajatorilor a reglementărilor privind pandemia de COVID, combaterea muncii la negru dar şi asigurarea că angajatorii respecta dispoziţiile legate de securitatea şi sănătatea în munca a angajaţilor.

Obiectivele acţiunii au fost:

-Verificarea modului în care angajatorii înţeleg să respecte măsurile impuse de dispoziţiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cât şi asigurarea unui mediu sigur pentru sănătatea lucrătorilor.
identificarea şi combaterea muncii nedeclarate;

-verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul relaţiilor de muncă în contextul legislaţiei specifice stării de alertă.

ITM Iaşi anunţă controale în toate zilele, indiferent de oră sau dacă este sărbătoare legală

În perioada stării de alertă acţiunile de control ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi se desfăşoară şi după-amiază, pe timpul nopţii, în zilele de sărbătoare legală, sau la sfârşit de săptămână.

Pe lângă aspectele obişnuite pe care le controlam, inspectorii de muncă verifică şi îndruma angajatorii pentru aplicarea corectă a reglementărilor speciale, aplicabile în această perioadă: situaţiile de suspendare a contractelor de muncă, reducerea programului de muncă şi timpul de muncă pentru contractele de muncă cu timp parţial, plata indemnizaţiilor pentru perioadele de inactivitate, activitatea de telemunca şi decalarea programului de muncă în unităţile cu un număr mare de angajaţi.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi va continua acţiunile de control inclusiv în mediul rural, pentru a ne asigura că măsurile specifice acestei perioade sunt aplicate corect şi de angajatorii la care informaţia ajunge mai greu şi că drepturile salariaţilor sunt respectate chiar dacă lucrează în zone mai izolate.

Comentarii
  • Am o afacere mica cu 2 angajati. In situatia actuala nu avem nici o sansa sa continuam. Statul ia tva 19 % pe orice produs , plus taxa pe incasari , taxe pe munca uriase .Mai avem chirie si alte cheltuieli si vin 2 -3 controale din care nu ai cum sa scapi fara amenzi pt orice fleac birocratic . E pandemie si vanzari nu sunt . Cam asta e situația in care se regasesc toate firmele mici din tara.

  • Sa mearga si in egros sa vada cum unii angajati de la standuri lucreaza cu cate un liber la doua saptamani. Insa sa mearga fara sa isi sune patronii care cotizeaza la itm

  • Toate aceste organisme, ITM-Inspectoratul teritorial de munca, PSI-Prevenirea si stingerea incendiilor,DSP- Directia de sanatate publica, DSV-Directia sanitar-veterinara, trbuie sa aiba atributii de aparare a sanatatii si vietii oamenilor. Atributii nu inseamna control si amenzi, ci implicare efectiva pentru corectare, pentru realizarea conditiilor de munca, de supraveghere a produselor si eliminarea celor necorespunzatoare, de verificare a constructilor, instalatiilor, depozitelor, etc, deci pentru prevenire. Rolul de sanctionare sa revina procurorilor, specializati pe domenii. Sa dispara mituirea si coruptia, iar noi sa nu mai traim in mocirla, neputiciosi. Legile dupa care functioaneaza aceste organisme, sunt facute de ei pentru ei.

  • Mesaj pentru ITM! Nu va este rusine , multe firme au început să își miște un pic activitatea și voi veniti sa le dați în cap , dar firmele pe care le protejați de ce nu ii verificați ?

Adauga un comentariu