Eveniment-Social

Inspectorul școlar general Genoveva Farcaș anunță o lipsă gravă de profesori și de personal în școlile și liceele din județul Iași

Publicat: 16 sept. 2020
Prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași, a făcut un anunț special legat de criza de personal și de profesori din învățământul preuniversitar
Situație excepțională în învățământul preuniversitar anunțată de prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general, legată de criza de personal și de profesori

Prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași, a făcut un anunț special legat de criza de personal și de profesori din învățământul preuniversitar. La acest moment, pe fondul crizei de COVID-19, a asigurării siguranței sanitare, a reducerii numărului de elevi la clasă și a igienizării spațiilor din școli și licee, este nevoie de profesori și personal auxiliar în școli și licee

Prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, a făcut un anunț special legat de criza de personal și de profesori din învățământul preuniversitar. Aceasta arată că e urgent necesar de încă 100 norme, pe zona nedidactică și auxiliară, respectiv de alte câteva sute de posturi pentru cadre didactice.

„Da, primim sute de solcitări de la directori care au nevoie în unitățile lor de învățământ de personal auxiliar și nedidactic. Spațiile trebuie igienizate periodic, în mediul rural va fi nevoie de personal care să asigure buna activitate educațională pe fondul pandemiei de COVID-19. Pe de altă parte, vorbim de asigurarea de personal didactic calificat care să poată derula orele pentru toți elevii. Sperăm ca Ministerul Educației să ne susțină în acest demers deoarece e o stare de fapt grea”, a punctat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Din totalul de 125 de mii, doar 79.664 preșcolari, școlari, elevi și liceeni au fost prezenți fizic la ore, la începutul noului an școlar

De asemenea, de menționat că din totalul de 125 de mii, doar 79.664 preșcolari, școlari, elevi și liceeni au fost prezenți fizic la ore, la începutul noului an școlar. În județ sunt 602 școli cu personalitate juridică. Din acestea sunt 353 de școli cuprinse în scenariul verde (59,63 la sută), alte 242 de școli sunt în scenariul galben (39,86 la sută), iar 7 școli (toate din comuna Bivolari) sunt în scenariul roșu (1,16 la suta). În baza datelor oferite de Ministerul Sănătății (MS), în funcție de rata de infecție, în județ sunt: o zonă roșie la Bivolari (cursuri exclusiv on-line), galbene în municipiul Iași și localitățile: Bârnova, Ciurea, Mircești, Lețcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Șipote, Tomești, Ungheni, Valea Lupului (cursuri și on-line, și clasice), iar restul verzi (cursuri clasice).

„Ca noutate, aici vă pot spune că în baza noilor date, și localitatea Bivolari va ieși din scenariul roșu. Așadar, fie de la finalul acestei săptămâni sau de la începutul celeilalte, cursurile se vor derula în sistem hibrid, pațial on-line și altă parte față în față”, a mai spus prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, șefa ISJ Iași.

Activitățile cu preșcolarii se fac și outdoor în grădinițele din județul Iași

Inspectorul general al ISJ Iași, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, a anunțat că, la acest moment, și cât va permite vremea, activitățile cu preșcolarii au loc și outdoor.

„Sunt clase împărțite în două, se defazează pauzele. O clasă nu va intra în contact cu alta în pauze, elevii vor merge în curtea școlii doar cu respectarea normelor de distanțare și cu respectarea normelor de igienă. O clasă nu va intra în contact cu alta. S-au organizat spațiile, există spațiere. De asemenea, o parte din elevi și liceeni nu vor mai avea loc în internate. Aici, ca urmare au unui parteneriat cu Primăria Iași, parte dintre aceștia sunt cazați într-o unitate de învățământ tehnologică într-un cămin, la o capacitate de 118 locuri. Mai mult, Primăria Iași le va asigura transportul.

Acum, pentru on-line, avem acoperită o capacitate pentru 80 la sută din copii și profesori în scenariul galben. Vom lua măsuri de îmbunătățire. La triajul epidemiologic, părinții trebuie să fie atenți la copii și la semnele de îmbolnăvire. Triajul se va face și la școală de către personal medical autorizat”, a mai punctat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general ISJ Iași.

Masca, obligatorie pentru elevi și profesori

Elevii și personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta masca atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației, atunci când se află în interiorul unității de învățământ. Potrivit proiectului de Ordin de Ministru, se va asigura decalarea pauzelor încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare și în curtea școlii. Va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaletă.

Consumul de produse alimentare se va realiza cu precauție. Se recomandă intrarea eșalonată la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri (etaj, aripă etc). Este recomandată intrarea prin mai multe uși de acces pentru a reduce fluxul de elevi. Elevii vor fi instruiți să nu interacționeze fizic (nu se vor îmbrățișa, nu își vor atinge reciproc mâinile și nu vor sta aproape unul de celălalt). Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte.

Comentarii
 • Ma cauti unde nu trebuie! Intrebi pe cine nu trebuie.
  Stiu ca iti este greu dar profesorilor din Iasi le este si mai greu cu asa conducere la isj.
  PLECI?
  Apropo! De ce te-ai certat cu bzi ieri? :)))))

 • Doamna profesor doctor de pedagogia învățământului preșcolar și primar ne comunică că nu e personal destul la catedră, dar e personal suficient, ”medical”, și ”calificat” pe deasupra. Zice negru pe alb: ”triajul se va face de personal medical calificat”, iar noi ar trebui să credem chestia asta. Care personal medical, nu numai că e ”calificat”, dar și paranormal: face test real time pcr numai din ochi, apoi încep să-i piuie avertizoarele, la moment. Am înțeles de la doctori că consecințele splendorii în iarbă se resimt cam după 5-6 zile. Să așteptăm, așadar, rezultatele.

 • Cu masina aia care rugineste in parcare nu mai mergi? Tine locul blocat si nu am unde parca cand vin la isj. Vorbeam de suzuki!
  Faraș! buna porecla :))))

 • Sunteti cam putini cei care aveti curaj sa vorbiti impotriva asteia. Sunteti niste sclavi care preferati sa bagati 2 lei in buzunar din salariul de director si sa cotizati la ea 20. Bravo!
  Copiii se chinuie cate 42 in clasa si farcas incaseaza cashul.

 • Si atunci cum isi explica stiomata Doamna inspector ca profesorul care a luat, in 2020, prima medie pe judetul IASI la definitivat si-a gasit post de professor(de limba romana) la ….. Vaslui. Si nu in municipiu ci in satul Racovita, com. Garceni. In IASI cica nu „au fost scoase” posture la definitivat. Asa ne promovam valorile. In IASI educam copiii cu suplinitori si NUMARUL 1 pe 2020 trebuie sa plece la Garceni, VS?
  Sper sa analizezez stimata Doamna aceasta situatie.

 • Daca ajunge „ceva” la Farcas (prin interpusi desigur) o sa analizeze. Sa zica mersi ca a prins post si acolo la Vaslui.
  Farcas angajeaza si da afara pe cine vrea ea.
  Pune ce directori vrea ea si unde are chef.
  Se plimba cu ce masina vrea ea – in afara de suzuki, cel din proiect :)))))
  Cum zicea si mai sus cineva: nu pleci?

 • ,,Activitatile” se desfasoara in sistem piramidal,astfel:directorii jumulesc parintii elevilor,suplinitorii si merituosii profesori cotizanti,ispectoarea generala si ceilalti inspectori ii taxeaza pe directori.
  Inspectoarea gen este sustinuta de factorul politic,bineinteles pe bani grei.
  Intre timp,Invatamantul se prabuseste.
  Ati gasit termenul ,,competenta” in aceat text?

 • Ce treaba are definitivatul cu postul? Ala e considerat o treapta ” obligatorie de a ramane in invatamant si nu are nici o legatura cu titularizarea sau cu obligativitatea cuiva de a-i oferi un post.

 • Sa inteleg ca un profesor „definitiv” e o alegere mai proasta decat sutele de suplinitori care iau de ani de zile note sub 5 la definitivat, dar impanzesc scolile din IASI.
  Oare cand scapam? De sechelele astea comuniste. Care promoveaza „egalitatea” si nu competenta si valorile
  Pacat!

 • Sunt zeci de posturi pe care directorii nu le trimit la inspectorat,si dau continuitate la pilele si neamurile lor ,asa ca madam Farcas mananca …. cu gura, directorii fac ce doresc ,gen Coarnele Caprei si Liteni unde exista multe nereguli

Adauga un comentariu