Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Inspectorul Sebastian Peterca este cercetat pentru braconaj de iepuri
Inspectorul Sebastian Peterca este cercetat pentru braconaj de iepuri

Inspectorul Sebastian Peterca este cercetat pentru braconaj de iepuri

23 feb. 1999, 12:43, 2 ,
Echipa BZI.ro, în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:772;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Sebastian Peterca a fost prezentat ieri la Parchet •Prefectul Florin Vitan neaga concluziile Politiei •Valentin Peterca, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Bucuresti este consternat de faptele „de arme” ale fratelui sau •O femela de iepure, impuscata de inspectorul Prefecturii era gestanta si a murit in chinuri groaznice

Cazul inspectorului Sebastian Peterca, surprins simbata noaptea in timp ce vina iepuri la lumina farurilor, a fost dezbatut ieri la nivelul tuturor mediilor iesene care au avut legatura cu faptele petrecute. Prezentat la Parchet, inspectorul de specialitate al Prefecturii Iasi va fi cercetat in stare de libertate pentru incalcarea prevederilor Legii nr. 103/1996. Asa cum va informam in numarul anterior al cotidianului nostru, Sebastian Peterca a fost surprins braconind, impreuna cu Dumitru Constantin si fratele acestuia, Mihai Constantin, un numar de opt iepuri, sase masculi si doua femele, in apropiere de Podu Iloaiei. Aceasta este concluzia la care au ajuns cadrele Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice din IJP Iasi.

Sebastian Peterca risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 2 si 5 ani

Inspectorul de specialitate Sebastian Peterca este membru vinator de la data de 21 ianuarie 1994, anul acesta implinind cinci ani de cind a devenit purtator de arma in mod legal. Dupa cum ne declara Naie Mandru, directorul filialei iesene AJVPS, „la examenul pentru primirea de noi membri vinatori, una dintre primele chestiuni care se pun sint perioadele anului in care se impusca legal diferitele specii de animale. Vinatoarea pe timp de noapte este total interzisa, in afara unor specii pentru care se dau derogari speciale, in nici un caz iepurii. Noi il vom audia in Consiliu pe Sebastian Peterca si, probabil va fi exclus din rindurile noastre”.

Conform art. 34 din Legea nr. 103/1996, faptele de care sint acuzati Sebastian Peterca, Dumitru si Mihai Constantin se incadreaza in rindul infractiunilor, autorii riscind o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 2 si 5 ani. Medicul veterinar Vasile Micu, impreuna cu tehnicianul veterinar Dumitru Vaideanu au autopsiat cei opt iepuri predati de Serviciul de Arme si Munitii din cadrul IJP Iasi. Sase dintre ei erau masculi si doua femele, din care una gestanta, de la ultima prelevindu-se uterul cu pui in el. Dupa cum reiese din procesul-verbal incheiat cu aceasta ocazie, toti iepurii erau proaspat impuscati. Dr. Vasile Micu a declarat reporterilor „Ziua de Iasi„: „Este o crima ce s-a intimplat acolo. Animalele cind sint in perioada de reproducere nu sint atente si devin o prada extraordinar de usoara pentru vinatori. Mereu ne intrebam de ce sint fondurile de vinatoare secatuite, dar braconierii, de cele mai multe ori nu sint pedepsiti si fenomenul ia amploare”. Este adevarat ca in ultima vreme cazurile de braconaj s-au inmultit ingrijorator. Reamintim pe cel in care a fost implicat prefectul de Botosani, seful Politiei si cel al Ocolului Silvic din judetul vecin, ramas in suspensie.

Mai recent, la Trifesti a fost semnalat cazul unor persoane insarcinate cu paza vinatului care braconau in voie, chiar in fata paznicilor de vinatoare. Si acest incident a fost trecut sub tacere. Ieri, zarva era de nedescris in jurul acestui caz, Parchetul dispunind cercetarea inspectorului Sebastian Peterca in stare de libertate.

Florin Vitan: „Politia vrea sa-si demonstreze vigilenta”

Prefectul judetului, Florin Vitan neaga concluziile Politiei, considerindu-l nevinovat pe inspectorul de specialitate. Florin Vitan a declarat: „Sebastian Peterca a fost controlat in portbagajul masinii de o patrula a Politiei in fata blocului. Aceasta efectua rondul in jurul orei 3.00. In ceea ce priveste concluziile la care au ajuns organele de politie, cred ca vor sa-si aroge niste merite pentru a demonstra cit sint de vigilenti. Am purtat o discutie cu Sebastian Peterca si mi-a spus ca iepurii erau adusi de la parintii sai, deci nu provin din braconaj. Intr-adevar, avea pusca la el, dar daca are permis de port-arma are tot dreptul s-o poarte. Ceea ce m-a deranjat este faptul ca Politia nu m-a anuntat pe mine intii. In conditiile in care cercetarile se vor finaliza cu condamnarea sa, atunci i se va desface contractul de munca. Sebastian Peterca este totusi un functionar corect. Pina se consuma cercetarea penala, el isi va continua programul normal”.

Fratele inspectorului-vinator, Vladimir Peterca, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Bucuresti este consternat de „faptele de arme ale lui Sebastian”. Reputatul profesor nu este, in principiu de acord cu suprimarea unei vieti, data de Dumnezeu, dar daca pasiunea aceasta l-a cuprins pe fratele sau si mai ales, daca se incalca legea, si se demonstreaza prin hotarire judecatoreasca definitiva acest lucru, vinovatul trebuie sa se supuna rigorilor. Pe masura ancheta inainteaza, va vom tine la curent cu noile amanunte care vor apare.

Comentarii
  • Peterca un golan, sau cum i se zice mai nou: un Tîlhar!!!

  • Sa inteleg ca urechiatii erau de casa (crescatorie) de la parinti. Inseamna ca medicul si tehnicianul veterinar care au facut autopsia nu fac diferenta intre un iepure salbatic si unul crescut acasa . Domnule ,,perfect” , ma indoiesc . Eu merg pe mana veterinarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
19 iulie 2024
19 iulie 2024