Prima pagină » Economic Local » Instalarea tinerilor fermieri! O nouă listă cu beneficiarii din Iași a fost publicată pe site-ul AFIR
Instalarea tinerilor fermieri! O nouă listă cu beneficiarii din Iași a fost publicată pe site-ul AFIR

Instalarea tinerilor fermieri! O nouă listă cu beneficiarii din Iași a fost publicată pe site-ul AFIR

04 iun. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Ieșenii au accesat câte 40.000 – 50.000 de euro în măsura pentru instalarea tinerilor fermieri. Banii ar trebui să intre în conturi până la finalul anului 2024. Lista cu beneficiarii a fost publicată pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)

O nouă listă cu tinerii din Iași care vor să devină fermieri a fost publicată pe site-ul AFIR. Fermierii primesc 40.000 – 50.000 de euro pentru a înființa afaceri de succes în mediul rural. Astfel, tânărul Mihai Grigoraș va deveni apicultor în comuna Grozești, iar Morena Luca va moderniza cu 50.000 de euro, fonduri europene, ferma din Dobrovăț. Alți fermieri din Iași care vor investi fondurile europene în fermele din mediul rural sunt Florin Alexandru Boancă, din comuna Tansa, și Vica Viorica Popa, din comuna Victoria. Fiecare va primi 50.000 de euro pentru a moderniza fermele zootehnice sau vegetale.

Astfel, vor achiziționa utilaje agricole noi, vor mări suprafețele cu terenuri agricole exploatate sau vor cumpăra mai mulți stupi. Toate proiectele acestor tineri, aprobate de AFIR, au fost depuse în anul 2021, în submăsura 6.1- Instalarea tinerilor fermieri. O altă listă cu fermierii din Iași care primesc banii de la AFIR a fost publicată pe site-ul instituției la începutul acestui an.

Ieșenii au accesat câte 70.000 de euro în măsura pentru instalarea tinerilor fermieri

Tinerii fermieri din Iași care au îndeplinit criteriile de selecție a proiectelor vor primi fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Primele liste cu proiectele aprobate din toată țara au fost publicate pe site-ul AFIR. Din Iași, au fost selectate 6 planuri, în valoare de 70.000 și 50.000 de euro.

Proiectele au fost depuse de ieșeni în perioada 30 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, în sesiunea DR 30-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Suma alocată pentru această sesiune a fost de 175 milioane de euro, dar fondurile nerambursabile au fost epuizate înainte de termen. Fermierii au depus 45 de proiecte, în valoare de 3,15 milioane de euro. Interesul pentru fondurile nerambursabile acordate tinerilor fermieri a fost ridicat din partea ieșenilor, astfel că aceștia au atras câteva milioane de euro, fonduri europene.

Ieșenii pot accesa fonduri europene pentru modernizarea sistemului de irigații

Ieșenii care au depus proiectele trebuie să îndeplinească un anumit punctaj și să aibă maximum 40 de ani împliniți în momentul depunerii cererilor de finanțare. Aceștia primesc 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută se acordă în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși 3 ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare. Specialiștii analizează, în această perioadă, dosarele ieșenilor, dar și ale altor potențiali beneficiari din toată țara, astfel că o nouă listă va fi publicată în curând. În această perioadă, mai sunt disponibile fondurile europene alocate măsurilor DR025 și DR-26.

Ieșenii care au înaintat proiecte în măsura pentru instalarea tinerilor fermieri mai pot depune cererile și în măsurile pentru investițiile în sistemele de irigații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024