Local

Institutul de Medicină Legală din Iași se așteaptă la 3.000 de transporturi de cadavre în următorii doi ani! Firmele de pompe funebre vor primi 100.000 de euro. Serviciile trebuie asigurate non-stop

Publicat: 06 dec. 2021
Sediul Institutului de Medicină Legală din Iași
Institutul de Medicină Legală Iași a scos la licitație serviciile de transport al cadavrelor

Firmele de pompe funebre din Iași pot câștiga un contract în valoare de 100.000 de euro. Suma este pusă la dispoziție de Institutul de Medicină Legală. În doi ani sunt estimate maximum 3.000 de transporturi de cadavre. Prețul cel mai mic va fi un criteriu de departajare a ofertelor depuse în cadrul procedurii

Un pot important pentru firmele de pompe funebre din Iași. Institutul de Medicină Legală are nevoie de asigurarea serviciilor funerare și conexe privind transportul de cadavre. Astfel, pe data de 15.12.2021, autoritatea contractantă organizează o licitație pentru asigurarea serviciilor. Valoarea estimată a contractului este de 456.000 de lei, fără TVA, aproape 100.000 de euro. Serviciile vor fi asigurate prin intermediul unui acord-cadru cu o durată de doi ani. Autoritatea contractantă a stabilit un necesar maxim de 3.000 de transporturi pe parcursul contractului. Comisia de evaluare va alege oferta firmelor de pompe funebre cu prețul cel mai mic.

„Deținerea unui număr de minimum 5 vehicule proprii carosate în stare de funcționare cu personal aferent, special amenajate pentru transportul cadavrelor, dat fiind cazuistica IML Iași privind numărul solicitărilor de la organele de anchetă și timpul de răspuns la solicitările acestora, precum și condițiile actuale privind situația pandemică generată de virusul SARS-CoV-2. Autovehiculul trebuie să aibă spațiu corespunzător pentru cel puțin o targă și să fie autorizat.

Ofertantul trebuie să aibă procurate targă, huse de plastic impermeabile pentru cadavre, cu posibilitatea închiderii lor ermetice. Asigurarea echipamentului de protecție a persoanelor care manipulează cadavrele este obligația ofertantului, care va dota personalul cu echipamente cu denumirea firmei respective. Vor fi respectate normele de igienă impuse de reglementările în vigoare și se vor asigura substanțe dezinfectante recomandate de normele actuale”, sunt condițiile cerute prin caietul de sarcini.

Firmele de pompe funebre trebuie să asigure servicii non-stop

Conform documentației, firmele de pompe funebre trebuie să dețină un post telefonic fix sau mobil, ce poate fi apelat 24 de ore din 24. În cazul unei morți suspecte sau moarte rezultată în urma unui accident rutier, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) solicită deplasarea autovehiculului ce aparține firmei de pompe funebre. Plecarea nu trebuie să depășească termenul de 15 minute de la primirea apelului.

„Cadavrele vor fi ridicate de la locul indicat de organele de Poliție după primirea avizului acestora și vor fi transportate în condiții de siguranță privind normele tehnice, sanitare și normele rutiere, la morga Institutului de Medicină Legală Iași. La deplasarea pentru ridicarea cadavrelor și depozitarea acestora în locurile indicate de organele de anchetă (poliție, procuratură), autovehiculul va fi însoțit de cel puțin două persoane care să transporte targa. Asigurarea cu echipamentul de protecție a brancardierilor cade în sarcina ofertantului”, se mai arată în documentația procedurii. În edițiile trecute a fost prezentată o situație în care IML a descoperit o crimă, deși cadavrul nu prezenta semne de violență.

IML trage la răspundere firma de pompe funebre în cazul bunurilor dispărute

Servicile de pompe funebre trebuie asigurate pe mai multe distanțe: din spitalele din municipiul Iași, la sediul IML, din alte localități din județul Iași, la sediul IML, pe distanțe mai mici, dar și mai mari de 15 kilometri.

„Efectuarea în siguranță a transportului cadavrelor și a bunurilor aflate asupra acestora, ofertantul răspunzând de eventuala dispariție a obiectelor de valoare pe timpul transportului, utilizând personal cu integritate morală. Cadavrele vor fi transportate și depozitate de personalul ofertantului în camerele frigorifice ale Institutului de Medicină Legală Iași”, sunt alte condiții cerute de autoritatea contractantă.

Contractul ar urma să intre în vigoare începând cu luna ianuarie 2022. Până acum, IML colabora cu firma Pompe Funebre Drăgan Petru SRL. În edițiile trecute ale BZI s-a arătat că administratorul societății își încearcă norocul și în domeniul imobiliar.

Adauga un comentariu