Institutul Regional de Boli Cardiovasculare de la Miroslava va costa 1.7 miliarde de lei! Iată detaliile investiției

25 mart. 2022, 02:00 _____ Vizualizări
Vlad Rotaru, în Local

Institutul Regional de Boli Cardiovasculare de la Miroslava va costa 1.7 miliarde de lei, conform unui proiect analizat de autoritățile județene. Investiția va fi realizată prin fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență sau alte surse

Noul Institut Regional de Boli Cardiovasculare, din satul Brătuleni, comuna Miroslava, ar urma să fie construit în perioada următoare. Plenul Consiliului Județean (CJ) Iași va analiza un proiect legat de costurile investiției de la marginea municipiului, dotarea acestuia, dar și alte aspecte ce țin de realizarea lucrărilor. Noul spital va prelua activitatea Institutului de Boli Cardiovasculare ”Profesor Doctor George I.M. Georgescu” Iași, din zona Copou.

Costuri uriașe pentru Institutul de Boli Cardiovasculare de la Miroslava

Forul județean a arătat că investiția în construcția spitalului se va ridica la 1,7 miliarde de lei (355 milioane de euro). Pe lângă această sumă se mai adaugă un miliard de lei pentru dotarea cu echipamente medicale a unității sanitare.

”Conform scenariului recomandat de proiectant, valoarea totală a obiectivului de investiții legat de construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași, reprezintă 2.7 miliarde de lei. Valoarea totală privind construcția spitalului este de 1,7 miliarde de lei. Finanțarea obiectivului de investiții se va realiza din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetul local, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, se arată în proiectul de hotărâre.

Investiție în sănătate lângă Municipiul Iași

Primele fonduri pentru Institutul din comuna Miroslava au fost date chiar la începutul anului trecut pentru realizarea documentației.

”Pentru realizarea documentației tehnico-economice a fost încheiat un contract de servicii între județul Iași, în calitate de achizitor, și asocierea Cubicon Invest SRL-SC Mansart Corporate SRL. Obiectivul general al proiectului de investiție propus îl reprezintă creșterea calității actului medical, într-o clădire cu design contemporan, dotată și echipată la standarde europene, cu o capacitate sporită de a deservi pacienții cu afectțiuni cardiovasculare. Astfel, efectul investiției constă în reducerea mortalității persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare de pe teritoriul Moldovei, persoane care, în momentul de față, sunt obligate să se adreseze altor centre medicale pentru a beneficia de asistență de specialitate”, se arată în proiectul de hotărâre.

Cum va arăta noul spital de medicină cardiovasculară

Reprezentanții forului județean au dat detalii și despre cum va arăta noua unitate medicală. Schițele noului spital au fost publicate în vara anului trecut.

”De asemenea, acest proiect va contribui la dezvoltarea zonei și promovoarea Municipiului Iași la nivel național și internațional. Structura organizatorică a Institutului va cuprinde mai multe sectoare. Este vorba de un sector spitalizare și intervenții, investigații exploatări funcționale, servicii tehnico-medicale auxiliare, servicii primire, logistică gospodărești, bloc universitar, centru de cercetare aplicată și studii medicale, dar și bloc administrativ, bloc tehnic și alte funcțiuni conexe”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Institutul Regional de Boli Cardiovasculare de la Miroslava va fi gestionat de prof.dr. Grigore Tinică, managerul actualului spital din zona Copou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *