Stiri medicale

Instrumentele chirurgicale uitate în interiorul unui pacient pot sa nu fie detectate mai mult de 6 luni

Publicat: 05 mai 2020
Instrumentele chirurgicale uitate în pacienti, detectate dupa mai mult de 6 luni
Instrumentele chirurgicale uitate în pacienti, detectate dupa mai mult de 6 luni

Instrumentele chirurgicale uitate în pacienti, detectate dupa mai mult de 6 luni. Când un tub de scurgere, stent vascular sau pachet chirurgical este lăsat în mod greșit în corpul unei persoane în urma intervenției chirurgicale sau în timpul îngrijirii postoperatorii, unul din șase incidente nu este detectat timp de cel puțin șase luni.

Noile cercetări care au implicat un consorțiu de universități, inclusiv Universitatea Macquarie și Universitatea din Australia de Sud, nu au identificat doar timpul in care aceste articole au ramas nedetectate, ci și principalele motive pentru care se intampla.

Condusă de Peter Hibbert, profesor asociat la Universitatea Macquarie și cercetător la Unitatea de Sănătate Aliată și Performanță Umană a UniSA, cercetarea s-a bazat pe analiza a 31 de investigații privind incidentele care au avut loc în spitalele din Victoria și au avut ca rezultat pacienți care suferă de boli grave.

Incidente de instrumente chirurgicale uitate apar în toate tipurile de intervenții chirurgicale, dar cel mai adesea în operațiile abdominale. De asemenea, pot apărea în timpul îngrijirii postoperatorii, cum ar fi administrarea drenurilor chirurgicale.

Instrumentele chirurgicale uitate în pacienti, detectate dupa mai mult de 6 luni

Cercetările au arătat că din incidentele instrumentelor chirurgicale lăsate greșit în interiorul unui pacient, 68 la sută au fost mese chirurgicale, tuburi de scurgere sau dispozitive vasculare. Aproape un sfert din incidente au fost depistate fie imediat în perioada postoperatorie, fie în ziua procedurii. Cu toate acestea, unul din șase cazuri au fost detectate numai după 6 luni, cea mai lungă perioadă fiind de 18 luni.

Profesorul asociat Hibbert spune că, având în vedere răul și stresul asociate cu acest tip de incident, a fost imperativ să se identifice numărul și tipul de evenimente din sistemul spitalului și modalitățile posibile de a evita evenimentele viitoare.

„Această nouă cercetare nu numai că a identificat cele mai frecvente mijloace prin care s-au păstrat instrumente chirurgicale, dar a demonstrat, de asemenea, importanța revizuirii mai multor evenimente de la mai multe spitale, pentru a determina factorii care contribuie cel mai probabil”, spune prof. Hibbert.

„Factorii care au contribuit cel mai probabil la un instrument chirurgical lăsat greșit în interiorul unui pacient după operație includ:

intervențiile chirurgicale care dureaza mult sau sunt mai complexe decât se aștepta

personalul care nu ia în calcul numărul de dispozitive utilizate – cum ar fi mesele chirurgicale (bureți) – înainte, precum și după, o procedură

oboseala personalului și o comunicare slabă între personal, precum și caracteristici de proiectare a instrumentelor chirurgicale și a canalelor.

Adauga un comentariu