Unul dintre cele mai utile și frecvent utilizate instrumente de diagnostic este electrocardiografia, astfel tot mai multe persoane sunt interesate de ce interpretare are EKG. Acest instrument măsoară activitatea electrică a inimii sub formă de semnale.
Un EKG folosește electrozi atașați de piele pentru a detecta un curent electric care se deplasează prin inimă. Aceste semnale sunt transmise pentru a obține o înregistrare a activității cardiace. O aritmie sau disritmie este o tulburare a ritmului normal al inimii care rezultă din modificări ale conducerii impulsurilor electrice. Aceste impulsuri stimulează și coordonează contracțiile miocardului atrial și ventricular, care asigură debitul cardiac.
Interpretare EKG. Tahicardie sinusală
V-ați întrebat vreodată cum asistentele și medicii pot citi cu ușurință documentele EKG? Cum deosebesc ei tahicardia atrială de fibrilația atrială sau de unde știu ce este fibrilația atrială sau tahicardia?
Interpretarea unui EKG necesită o abilitate serioasă, un ochi ager și un fundal teoretic bun privind diferitele aritmii și concepte despre conducerea cardiacă și despre aparatul EKG în sine. Este nevoie de timp pentru a dezvolta abilitățile de a interpreta un EKG, dar odată ce îl stăpânești, vei putea interpreta orice linie ondulată dintr-un document EKG.
Tahicardia sinusală este o frecvență cardiacă mai mare de 100 de bătăi pe minut care apare din nodul sinusal. Frecvență bătăilor de 100 până la 180 de bătăi pe minut presupune intervalul PR este normal și complexul QRS la fel este normal. De asemenea, conductibilitatea este normală, având și un ritm regulat.
Cauzele tahicardiei sinusale pot include exerciții fizice, anxietate, febră, medicamente, anemie, insuficiență cardiacă, hipovolemie și șoc. Tahicardia sinusală este adesea asimptomatică. Masajul carotidian sau un beta-blocant pot fi folosite pentru a reduce ritmul cardiac.
Bradicardie sinusală și contracție atrială prematură
Bradicardia sinusală este o frecvență cardiacă mai mică de 60 de bătăi pe minut și apare din nodul sinusal deoarece termenul „sinus” se referă la nodul sinoatrial. Acest diagnostic are următoarele caracteristici, viteza este mai mică de 60 de bătăi pe minut iar unda P este înaintea fiecărui complex QRS. Iar intervalul PR este normal și complexul QRS la fel este normal. Conductibilitatea este normală, având un ritm regulat.
Cauzele pot include medicamente, stimularea nervului vag, afecțiuni hipoendocrine, hipotermie sau implicarea nodului sinusal în infarctul miocardic. Este adesea asimptomatică, dar manifestările pot include, leșin, oboseală și amețeli. Tratamentul include tratarea cauzei de bază și administrarea de medicamente anticolinergice, cum ar fi sulfatul de atropină.
În timpul contracției atriale prematură unde P cu aspect prematur și anormal, care diferă ca configurație de undele P normale. Acest diagnostic poate fi identificat după undele P ECG ale complexului QRS. Undele P sunt adesea văzute în unda T anterioară sau identificate în unda T anterioară.
Cauzele includ boala coronariană sau valvulară, ischemia atrială, ateroscleroza coronariană, insuficiența cardiacă, BPOC, dezechilibrul electrolitic, hemoglobină glicolizată și hipoxie. De obicei nu este necesar tratament, dar poate include administrarea de procainamidă și chinidină, medicamente antiaritmice și masajul sinusului carotidian.
La mijlocul secolului trecut, comunitatea medicală internațională a adoptat regulile medicale pentru interpretare EKG. În același timp, datorită dezvoltării cu succes a tehnologiei informatice și obținerii accesului la oamenii de știință, mulți dintre aceștia din diferite țări au fost aproape simultan duși de sarcina de a formaliza regulile medicale pentru decodificarea ECG pentru a dezvolta algoritmi și programe de automatizare. Crearea unor astfel de programe trebuia să salveze medicii de la munca de rutină, adică măsurarea parametrilor amplitudine-timp ai complexelor cardio și formarea unei concluzii sindromice.