Eveniment-Social

Invitație la spectacolul Naturii! În acest weekend se deschide expoziția „Flori de toamnă” din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași (GALERIE FOTO EXCLUSIVA)

Publicat: 24 oct. 2020
Expoziția
Ceremonie academică comună UAIC și UNAGE Iași și a 44-a ediție a expoziției "Flori de toamnă" organizată de Grădina Botanică "Anastasie Fătu" Iași la aniversarea a 160 de ani de fondarea primei instituții moderne de învățământ superior a României

În acest weekend (mâine, 25 octombrie 2020) se deschide expoziția „Flori de toamnă” din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași. Totul are loc în contextul aniversării de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, în perioada 26-31 octombrie 2020, a celor 160 de ani de la înființare. Expoziția din Grădina Botanică va fi deschisă zilnic, între orele 9:00-16:00, până pe 15 noiembrie. Prețul unui bilet este de 10 lei, iar pentru grupurile organizate de 5 lei. Fotografiatul este liber

Mâine, 25 octombrie 2020, se deschide expoziția „Flori de toamnă” din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași. Aceasta are loc în contextul aniversării de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași, în perioada 26-31 octombrie 2020, a celor 160 de ani de la înființare. Expoziția din Grădina Botanică va fi deschisă zilnic, între orele 9:00-16:00, până pe 15 noiembrie. Prețul unui bilet este de 10 lei, iar pentru grupurile organizate de 5 lei. Fotografiatul este liber.

O nouă ediție a expoziției „Flori de toamnă” din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” marchează aniversarea celor 160 de ani de la fondarea primei instituții de învățământ superior a României

Pe de altă parte, noua ediție a expoziției „Flori de toamnă” din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” marchează aniversarea celor 160 de ani de la fondarea primei instituții de învățământ superior a României. Este vorba despre cea de-a XLIV-a ediție. Tema expoziției, intitulată „Semper sint in flore!” – reprezintă omagiul Grădinii Botanice pentru generațiile care au contribuit la edificarea primei Universități moderne din România, însoțit de această urare pentru toți membrii comunității academice. Angajații Grădinii Botanice au realizat aranjamente florale care reprezintă simboluri specifice mediului universitar.

Începând cu 1976, anual, Grădina Botanică din Iași organizează expoziția „Flori de Toamnă”, care este dedicată unui eveniment special – înflorirea crizantemelor, simbolul longevității, eleganței și nobleței

În Grădina Botanică, crizantema a fost introdusă în cultură în anul 1975, inițial cu doar 3 soiuri, însă de-a lungul anilor speciile și soiurile au fost diversificate, iar numărul acestora a crescut continuu, pentru ca în prezent să reunească o colecție unicat în România ca diversitate, valoare științifică și forme de cultură. La această ediție vor fi expuse 212 soiuri de crizanteme și 209 soiuri tufănele sau dumitrițe, cultivate în sere, solarii și terenuri experimentale. De asemenea, vor fi prezentate și cele 26 de specii de crizanteme ce reunesc genitorii principali ai tuturor soiurilor existente în cultură la nivel mondial.

„În spațiile expoziționale vor fi prezentate colecții reprezentative de varză ornamentală, ardei și dovleci decorativi, precum și eșantioane de fructe și semințe, care aparțin unor specii de plante indigene și exotice. De asemenea, vor fi expuse forme topiare vegetale, foarte sugestive, care sunt dedicate în mod special copiilor. Expoziția va fi deschisă zilnic, între orele 9:00-16:00, în perioada 25 octombrie – 15 noiembrie 2020. Prețul unui bilet este de 10 lei, iar pentru grupurile organizate de 5 lei. Fotografiatul este liber”, a precizat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu”.

Sunt expuse crizanteme, tufănele, dovlecei la expoziția „Flori de toamnă” din Grădina Botanică

Expoziția este la ediția a 44-a, iar mii de oameni așteaptă un an întreg pentru a o admira.

„Sunt invitați iubitorii de Natură la o incursiune în lumea culorilor. Serele și secțiile exterioare sunt amenajate ținând cont de armonia cromatică a soiurilor de crizanteme, tufănele, dovleci sau varză decorativă cultivate în Grădina Botanică!”, au transmis organizatorii.

Exponatele reunesc 110 soiuri de crizanteme, aranjate într-o mare diversitate de forme și culori. Ele definesc tipuri de inflorescențe cunoscute sau mai puțin cunoscute. Pe lângă culoarea tradițională – galbenul – crizantemele rețin și prin nuanțe puternice. Vorbim de violet, lavandă, roz, vișiniu, bronz, alb și roșu.

„Din colecție vor fi prezentate peste 125 de soiuri de tufănele în aranjamente și mozaicuri florale sau diferite forme de cultură dirijată: pom, cascadă, evantai sau coloane”, se arată în descrierea expoziției.

Vor fi expuse și zeci de specii anuale sau perene. Acestea aparțin genurilor Argyranthemum, Dendranthema, Ismelia, Euryops.

De la castraveți țepoși africani la burete vegetal, toate acestea vor putea fi admirate în grădina Universității „Cuza”

Vor putea fi admirate soiuri din Africa, Pirinei sau Insulele Canare. Totul cuprinde și eșantioane de fructe și semințe. Sunt specii cultivate în diferite secții ale Grădinii. E vorba despre grupaje în funcție de zonele de origine bio-geografică. Vor avea planșe cu explicații. Se face referință la biomurile caracteristice fiecărui continent.

„Într-o zonă special amenajată vor fi prezentate 10 din cele 30 de specii ale genului Capsicum. Acestea sunt aranjate într-un decor inedit. Sunt 200 de soiuri de dovleci decorativi care aparțin genului Cucurbita. Plus 10 soiuri ale genului Cucumis «castraveți țepoși africani». Trei soiuri ale genului Luffa «burete vegetal» și 25 de soiuri de Lagenaria”, mai reliefează organizatorii de la Universitatea „Cuza” din Iași.

Peste 6.000 de exemplare de varză cu valoare decorativă, alimentară și medicinală

O „vedetă” a expoziției va fi Momordica charantia. Popular este cunoscută ca insulina vegetală sau castravetele amar. Va fi expusă și Trichosanthes cucumerina „tărtăcuța șarpe”. Originile lor geografice sunt: America de Sud, Africa sau Asia. Vor fi și zooforme topiare realizate din diferite soiuri. Asta din dovlecei și castraveți țepoși. Ei reflectă imaginația, dar și creativitatea angajaților Grădinii. Expoziția este completată de colecția de varză cu valoare decorativă, alimentară și medicinală. Ea reunește trei specii: Brassica oleracea, Brassica elongata și Brassica juncea. Sunt și 6 soiuri și 60 hibrizi F1. Sunt aproximativ 6.000 de exemplare. Ele devin intens colorate pe măsură ce temperaturile sunt negative.

Comentarii
  • Am privit prin geam expozitia de flori, precum boschetarii la restaurante cum bosii mananca, dar protipendanda iasiului cu primarul in frunte au fost privilegiati.Expozitia e un fiasco total, nici cu masca nu o poti vizita.

  • Buna ziua,
    Dezamagire mare, foarte mare.
    Din pacate atractia expozitiei, serele cu crizanteme si cea cu dovleci nu se pot vizita. Nu se poate numi expozitie de crizanteme atata timp cat tufanelele si dumitritele oricum ar fi foat in gradina. Se putea amenaja in alt spatiu, deschis, daca tot se face reclama si se doreste vizitarea ei.

Adauga un comentariu