Local

Ioan Bîrliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi, despre eforturile de funcționare și adaptare a spațiului și personalului spitalului la actuala fază a pandemiei Covid-19 – LIVE VIDEO/ FOTO

Publicat: 19 nov. 2020
Spitalul
Situația Covid-19 la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași

Astăzi, 19 noiembrie 2020, de la ora 10.00, în holul Unității Primire Urgente a Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi, managerul unităţii medicale, Ioan Bîrliba, va transmite declaraţii de presă având ca subiect principal eforturile de funcționare și adaptare a spațiului și personalului spitalului la actuala fază a pandemiei Covid-19.

Managerul unității medicale a discutat despre capacitatea Spitalului Sf. Spiridon, câte operații și pacienți preiau zilnic, dar și despre ultima dorință a artistei Draga Olteanu Matei.

Capacitatea Spitalului Sf. Spiridon din Iași

Ec. Ioan Bîrliba a susținut joi, 19 noiembrie 2020, faptul că întotdeauna și mai ales în timpul pandemiei cu noul coronavirus s-a încercat și speră că s-a și reușit să se facă față tuturor situațiilor întâmpinate de unitatea medicală pe care o conduce.

Astfel, capacitatea unității spitalicești este de 1.028 de paturi, iar media zilnică este de 450 – 500 de pacienți cu patologii, în special gastrointestinale și cardiologice. Așadar, toți acești pacienți cu urgențe trebuie tratați și preluați ca fiind pozitivi cu Covid-19. Echipamentele de protecție specifice intervențiilor de urgență au fost asigurate.

De asemenea, ec. Bîrliba a declarat faptul că înainte se făceau circa 50 de operații zilnic, pe când în aceste momente numărul reducându-se la 20. Se fac operațiile salvatoare de viață.

„Spitalul Sf. Spiridon a încercat şi sper că a reuşit să facă faţă tuturor situaţiilor. Capacacitatea spitalului este de 1028 de paturi, zilnic media este de 450 – 500 de pacienţi, cu patologie gastro intestinală şi cardiologie, urmează chirugiile. Vin urgențe care trebuie preluate ca fiind pozitive. Ni s-au asigurat materiale de protecţie necesare. Făceam 50 de operaţii pe zi, acum facem 20. Privesc operaţiile salvatoare de viaţă”, a transmis ec. Ioan Bîrliba.

Preluarea pacienților Covid-19 de către Spitalul Sf. Spiridon

Managerul unității medicale de urgență susține că în medie cam 15-20 de pacienți infectați cu noul coronavirus ajung la Sf. Spiridon. Unitatea preia pacienți cu forme ușoare, medii și asimptomatici. Cei cu forme grave sunt transferați la unitățile medicale specializate. A fost pus la dispoziția pacienților Covid-19 un salon cu 65 de paturi.

Spitalul Sf. Spiridon din Iași a făcut o serie de adaptări ale circuitelor pentru a putea primi 9 pacienți Covid-19 cu probleme ce necesită îngrijiri la secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Totodată, spitalul coordonat de ec. Ioan Bîrliba este singura unitate medicală care poate primi urgențe majore.

„O secţie din cadrul spitalului a fost alocată pacienţilor Covid-19, cu 65 de paturi. Media zilnică este de 15-20 de pacienţi pozitivi. În acest context, preluăm formele uşoare, medii, asimptomatice. Cele grave sunt preluate de spitalele aferente. Pentru a putea da o mână de ajutor care necesită TI, am făcut o serie de adaptări ale circuitelor. Putem admite în ATI pacienţi pozitivi, având 9 paturi. Nu am modificat structura spitalului ci am alocat două saloane bine delimitate cu protecţie specială, pentru pacienţii care au nevoie de ATI.

Pentru pacienţii COvid-19 avem alocate 65 de paturi situate în clinica medicală II. Riscul contaminării este mult mai mic. Noi primim urgențe majore în care nu se pot primi în alte spitale din Iaşi”, a transmis ec. Ioan Bîrliba, manager Spital Sf. Spiridon din Iași.

Ultima dorință a Dragei Olteanu Matei

În intervenția sa publică, ec. Ioan Bîrliba a transmis ultima dorință a actriței Draga Olteanu Matei. Aceasta a lăsat cu limbă de moarte să nu plce de pe poarta spitalului ca un om oarecare. Astfel, când trupul său neînsuflețit va ieși din morgă, oamenii ce au iubit-o și apreciat-o vor fi alături de această și o vor însoți pe ultimul drum.

„A treia problemă este legată de cazul Dragei Olteanu Matei. Dânsa va fi scoasă de la morga spitalului Sf. Spiridon şi şi-a dorit ca dvs să fiţi prezenţi. Şi-a dorit „să nu plece ca un om oarecare de pe poarta spitalului”, a declarat ec. Ioan Bîrliba.

Ec. Ioan Bîrliba ia în calcul să nu mai candideze pentru un nou mandat de manager

Ec. Ioan Bîrliba a declarat că pe data de 18 decembrie îi expiră contractul de manager al Spitalului Sf. Spiridon. De 14 ani jumătate la conducere, acesta ia în calcul să nu mai participe la un nou concurs pentru un nou mandat. Managerul susține că este obosit, are 61 de ani, și poate este nevoie de sânge mai tânăr la conducere.

Managerul unității medicale precizează că are nevoie să mai fie alături de familie și este mulțumit că tot ce-a putut face pentru spital a făcut.

„Pe 18 decembrie expiră contractul de manager, în acest context, iau în context să nu mai particip la un nou concurs, 14 ani jumătate am coordonat unitatea medicală. Poate este nevoie de sânge mai tânăr, poate oboseală a intervenit, consiliul de administraţie al familiei a contat în această decizie, simt nevoia să mai fiu alături de ei. Am 61 de ani, pot să mai fac şi altceva. Ce am putut să fac pentru acest spital, am făcut. Nu este nevoie să fac o dare de seamă vis a vis de ce am realizat alături de colaboratorii mei. Sunt alături de dvs până când va fi nevoie”, a declarat managerul Spitalului.

Adauga un comentariu