Actualitate

Ion Cristoiu: Alegerile din 6 decembrie 2020 – un referendum prin care Klaus Iohannis va deveni primul președinte monarh absolut din Istoria Lumii

Publicat: 24 nov. 2020
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

Ion Cristoiu scrie, în această dimineaţă pe blogul sau despre alegerile parlamentare din 2020. Jurnalistul considera că alegerile l-ar putea transforma pe preşedinte în primul preşedinte monarh absolut din Istoria Lumii. Redam, integral, postarea publicată pe blogul lui Ion Cristoiu:

Duminică 6 decembrie 2020 vor avea loc alegeri parlamentare.
Nimic deosebit în România de 30 de ani postdecembristă. Dacă ar fi fost vorba de alegerile din 20 mai 1990, am fi văzut ele un moment deosebit:
Primele alegeri libere în țara noastră după 53 de ani. După 53 de ani, deoarece ultimele alegeri libere în România fuseseră cele din decembrie 1937.

Din 1990 s-au desfășurat în România nu mai puțin de 7 alegeri parlamentare.
După fiecare s-au creat noi majorități în Parlament, care s-au regăsit în ivirea unui nou partid de guvernământ.

Pentru români, alegerile din 6 decembrie 2020 se înscriu în seria de momente specifice pluralismului postdecembrist.
O majoritate pleacă din Parlament. Îi ia locul o altă majoritate. Unii parlamentari de azi vor reveni în Parlament după 6 decembrie 2020. Alții nu vor reveni, fie pentru că n-au fost trecuți pe liste, fie pentru că partidul lor n-a trecut pragul electoral.

Există însă în România un om care vede în alegerile din 2020 altceva decât un moment obișnuit al democrației.
Acest om e Klaus Iohannis.

Pentru Klaus Iohannis, alegerile din 6 decembrie 2020 vor rămâne în destinul Patriei de importanța crucială a lui 24 ianuarie 1859, a lui 1 decembrie 1918, a lui 23 august 1944 și mai ales a lui 22 decembrie 1989. Asta deoarece, în viziunea lui Klaus Iohannis, expusă în seria de conferințe de presă de la Cotroceni, România va fi alta după 6 decembrie 2020.

N-a fost conferință de presă la Cotroceni, în hotarele căreia Klaus Iohannis, pe lângă atacarea PSD, umăr la umăr în această chibițăreală electorală cu Adrian Zuckerman, ambasadorul lui Donald Trump în România, să nu înfățișeze perioada de după 6 decembrie 2020 ca una a Marilor Reforme, toate inițiate și conduse de El.

Așa cum am mai scris, alegerile parlamentare de anul acesta sunt extrase de Klaus Iohannis din seria confruntărilor între partide, ba chiar și din cea a alternanței la Putere, pentru a fi plasate în seria marilor evenimente care au marcat Istoria României. Într-un eseu mai vechi al meu am semnalat existența clișeului O nouă eră în retorica politicienilor din istoria modernă a României. La o Eră nouă se gândeşte Klaus Iohannis ca deschizându-se după 6 decembrie 2020, deși n-o spune (încă n-o spune deschis). Această Eră nouă va fi una a Marilor Reforme în toate domeniile: de la cel al Siguranței naționale până la cel de Sănătate. Ca să nu credem că e vorba doar de o visare cu ochii deschiși, Klaus Iohannis ne-a mărturisit în mai multe rânduri că în multe domenii miniștrii Guvernului Orban care sunt, evident, Miniștrii Mei, lucrează de zor la diferite Reforme. Cătălin Predoiu, la Reforma în domeniul Justiției. Nelu Tătaru la cea în domeniul Sănătății, Marcel Vela, la cea din domeniul Poliției. N-am nici o îndoială că toți Miniștrii Mei lucrează la Reformele care vor fi aplicate după 6 decembrie 2020. Și cel al Educației, și cel al Culturii și cel al Muncii. Se înțelege deci – nu mai e nevoie de nicio precizare – că Miniștrii Mei lucrează la Reforme sub conducerea lui Klaus Iohannis. Evident, România are nevoie de reforme în multe domenii. Nu la aceste reforme cu m mic se referă Klaus Iohannis în discursurile sale, ci la Reformele cu m mare. Și ele, aceste Reforme, vor deschide o Eră Nouă în Istoria Patriei, care vor schimba România din temelii, astfel încât manualul de Istorie din viitor se vor împărți în două:

O parte, dedicată Istoriei de până la 6 decembrie 2020.
Cealaltă parte, dedicată Istoriei de după 6 decembrie 2020.

Prima parte va fi tipărită cu litere cenușii. A doua, cu litere colorate. Iar capitolul dedicat anilor 2020-2024, celor patru ani (rămași) de mandat al lui Klaus Iohannis, vor fi tipărite pe hârtie velină. Pentru a face atractiv acest capitol foile veline vor fi unse cu miere, cine le va citi se va linge pe degete de plăcerea lecturii.

Urmărind viziunea lui Klaus Iohannis asupra alegerilor din 6 decembrie 2020 descoperim câteva note comune ale posturii pe care și-o asumă Klaus Iohannis:

Postura de Mare Reformator. Asta înseamnă că Klaus Iohannis e deținător deja al unui Proiect de țară. Nu unul oarecare, ci unul ieșit din comun. L-am compara cu proiectele de țară ale lui Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Carol al II-lea, Mareșalului Ion Antonescu și ale lui Nicolae Ceaușescu. Deocamdată, nu știm mare lucru despre acest Proiect de țară. Îl putem ghici însă din dezvăluirile pe bucăți ale lui Klaus Iohannis.
Postura de Conducător, de Lider atotputernic, în stare să facă ce vrea cu țara, asemănător Dictatorilor: Carol al II-lea, Mareșalul Ion Antonescu, Nicolae Ceaușescu. Și alți președinți vor fi avut ambiții de Deschizători de Eră, de Făuritori de țară, de Mari Reformatori. Ambițiile lor s-au lovit însă de mecanismele democratice ale României:
De majoritatea parlamentară.
De presă.
De instituții ale Statului de drept: CCR, CNA, Avocatul Poporului.
Le ia în calcul Klaus Iohannis?
Firește că nu.
Majoritatea parlamentară de după 6 decembrie 2020 e văzută de Klaus Iohannis ca o orchestră aflată sub bagheta să de dirijor.
Cu această majoritate parlamentară, el se gândeşte să schimbe prin lege componența unor instituții ale Statului de drept astfel încât acestea să fie conduse nu de oameni, ci de roțile dințate ale unei mașinării puse în mișcare prin apăsarea unui buton de la Cotroceni.

De regulă astfel de viziuni profetice sunt instrumente ale bătăliei electorale.
Era nouă a fost făgăduită de mulți politicieni în Istoria modernă a țării.

E doar o strategie electorală a lui Klaus Iohannis în cadrul chibițărelii în favoarea PNL?
Unii ar răspunde Da.
Eu însă care am întâlnit multe personaje providențiale în Istoria Patriei, mulți politicieni care au văzut în România o mâzgă în care își vor lăsa ei urma bocancului, tare mă tem că Klaus Iohannis chiar așa se crede. Ca un Făuritor al unei Ere Noi.

Ce reclamă pentru asta?
Un Parlamentul Meu.
Alegerile din 6 decembrie 2020 nu vor fi alegeri parlamentare. Vor soi de referendum prin care Klaus Iohannis va deveni primul președinte monah absolut din Istoria Lumii.

Comentarii
  • Pai de cand sunt acesti presedinti Basescu si Iohanis, mediocri, cu mult tupeu,beneficiind si de nistre premieri slugarnici,Boc,Orban,tara este condusa extrem de prost.S-au taiat salarii,s-au obtinut rezultate economice foarte slabe,Cei doi presedinti care au ocupat degeaba aproape 20 de ani functia de presedinte,au franat dezvoltarea acestei tari,n-au respectat legile si Constitutia,au ignorat poporul roman,vazandu-si de propriile interese,case obtinute ilegal,chirii,turnatorii,etc.

  • la’s ca a fost bine cu psd care in 3 ani si-a schimbat 3 prim-ministri si aprox 80 ministri,halal guvernare si culmea au avut painea si cutitul in mana,adica majoritatea parlamentara,cine nu ia lasat sa faca treaba ptr tara si populime?

  • Cand a fost Iohanis presedinte,cine nu voia sa numeasca ministrii,cine nu promulga legile,cine nu respecta legile si Constitutia?Majoritatea parlamentara inseamna 50%+1,ceea ce PSD nu a avut si nu are.A depins de ALDE si alte partide.Asa se va intampla si in 6 decembrie,cand nu cred ca o formatiune ar putea avea peste 50% votanti.Chiar si acum Iohanis nu lasa in pace guvernul PNL,deci incearca tot el sa conduca,numai ca nu se pricepe,dar ii place mult puterea,dar degeaba tot incapabil ramane. I-a placut sa se bage in seama cu oricare guvern a fost,la fel ca Basescu,numai ca tot doi presedinti mediocri raman.

Adauga un comentariu