Actualitate

Ion Cristoiu: Clasarea Dosarului 10 august 2018 convine de minune actualei Puteri. Cea care va apela la jandarmi s-o apere de demonstranți

Publicat: 04 mart. 2021
Jurnalistul Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

Ion Cristoiu vede cu alţi ochi clasarea dosarului protestelor din 10 august 2018. Acesta susţine că decizia autorităţilor pare să îi avantajeze pe liderii coaliţiei mai ales că, cel mai probabil, vor apela la jandarmi pentru a fi apărată de protestatari. Redam, integral editorialul publicat de Ion Cristoiu:

Marți, 2 februarie 2020, Tribunalul București a respins cererea DIICOT, trimisă în septembrie 2020, de redeschidere a Dosarului 10 august 2018.
Pentru a desluși tâlcurile sentinței, trebuie să trecem în revistă avatarurile acestui dosar în Justiția Română.

Dosarul a fost deschis pe 11 august 2018, a doua zi după tulburările din 10 august 2018, de Parchetul Militar București.
Pe 14 august 2018 Dosarul e preluat de Parchetul General, Secția Militară.
Pe 26 iunie 2019, Dosarul e preluat de DIICOT.
Pe 15 iulie 2019, Dosarul e clasat de DIICOT.
Pe 4 august 2020, sub presiunea lui Klaus Iohannis, Georgiana Hosu, numită la șefia DIICOT de președinte, cere Curții de Apel redeschiderea Dosarului.
Pe 10 august 2020, Curtea de Apel trimite Dosarul la Tribunalul București.
În fine, pe 2 martie 2021, Tribunalul București – Camera Preliminară – respinge cererea DIICOT.

E sau nu corectă decizia Tribunalului București?
Am scris nenumărate articole despre momentul 10 august 2018, pe care l-am trecut fără să șovăi în seria momentelor postdecembriste condamnate să rămână în veci fără dezlegare. Și nu din cauză că nu s-ar găsi până la urmă dedesubturile diversiunilor care au fost aceste momente, ci pentru că din start ele au fost politizate și prin manipulare au împărțit societatea noastră în două. În aceste condiții orice investigație obiectivă a fost imposibilă și orice sentință judecătorească riscantă. Și azi după 31 de ani de cercetare din partea specialiștilor și după un Rechizitoriu profesionist făcut de Parchet, mai sunt cetățeni care susțin că Teroriști au existat. Sunt de regulă fani ai lui Ion Iliescu.

Ca moment complex, cu multe enigme nici azi dezlegate – și nu numai de magistrați, dar și de specialiști – momentul 10 august 2018 a fost politizat chiar din seara lui 10 august 2018. PSD de la vremea respectivă, întruchipat de Liviu Dragnea, a acuzat o tentativă de Lovitură de Stat. Klaus Iohannis a ieșit în spațiul public înainte chiar de încheierea incidentelor și a acuzat PSD de reprimarea demonstranților pașnici.

Deși adevărul era pe undeva la mijloc, a biruit în spațiul public punctul de vedere al lui Klaus Iohannis. Și nu pentru că pe Klaus Iohannis l-ar da afară din casă elocvența, ci pentru că 10 august 2018 a fost gândit de Regizorii din umbră că momentul de început al aducerii la Victoria a Guvernului Meu al lui Klaus Iohannis și al căderii Puterii PSD-iste. Prin manipularea la care s-a dedat Divizia Presă, Piața Victoriei din 2018 a luat locul în mentalul colectiv Pieței Universității din 1990, așa cum aceasta din urmă a luat locul Pieței Revoluției din decembrie 1989. Pentru partide precum USRPLUS 10 august 2018 a fost ca pentru PCR Evenimentele de la Grivița 1933. Personaje precum Klaus Iohannis și Rareș Bogdan au transformat gazul din Piața Victoriei în combustibilul pentru viteza de rachetă a creșterii capitalului lor politic. De pe 10 august 2018 începe și declinul PSD. Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Carmen Dan au administrat dezastruos Tulburările din 10 august 2019. Pentru mine a fost o dovadă că evenimentele din 10 august 2018, ca și cele din zilele premergătoare, au fost puse la cale de aceleași forțe obscure care au regizat Diversiunea cu teroriștii.

Pe 10 august 2018 Klaus Iohannis intrase deja în bătălia pentru un al doilea mandat.
El avea tot interesul să prezinte Tulburările drept o reprimare de către PSD a manifestanților pașnici, manifestanți care-și găseau în persoana lui sprijinul pentru a fi răzbunați.
Sub acest semn el a ordonat Parchetului deschiderea unei investigații. Nu a spus – cum i-ar fi cerut Constituția și bunul-simț – vreau o investigație profundă, obiectivă pentru a stabili cauzele incidentelor, ci a indicat din start ca investigația să stabilească responsabilii pentru reprimare:
Șefii jandarmilor.

De ce șefii jandarmilor?
Pentru că astfel devenea credibilă în spațiul public acuzația că adevărații vinovați sunt liderii PSD. Care lideri ordonaseră șefilor jandarmilor să gazeze Poporul nevinovat.

Klaus Iohannis era atunci – cum e și acum – Jupânul României. Prin urmare, Parchetul militar de pe lângă Tribunalul București s-a pus în mișcare chiar de a doua zi. Dosarul nu viza însă și acuzarea instigatorilor la dezordine, în frunte cu jurnalistul Rareș Bogdan. Moderator la Realitatea, Rareș Bogdan a transmis în direct din Piața Revoluției nu în postura de minim jurnalist, ci în postura de maxim instigator. Dacă alți instigatori au influențat să dea cu bolovani în jandarmi pe câţiva inși din Piață – cei din jurul lor – Rareș Bogdan a instigat întreaga Piață să purceadă la linșarea jandarmilor prin isteriile sale transmise în direct la tv. De altfel, Rareș Bogdan ca și alți ziariști, e cel care a transformat o manifestare pașnică într-una violentă prin intervențiile iresponsabile din studio în zilele premergătoare demonstrației.

O anchetă corectă ar fi cerut investigarea ambelor părți în conflict:
Și a jandarmilor, care au depășit limitele intervenției profesioniste.
Și a demonstraților, care au depășit limitele protestului pașnic, civilizat.

Cum însă Klaus Iohannis indicase și cine trebuie anchetat ca responsabil, ba mai mult și cine trebuie condamnat, procurorii s-au trezit într-o situație tipic postdecembristă.
Pe de o parte, erau ordinele date de Klaus Iohannis prin intermediul șefilor dependenți cu postul de președinte.
Pe de alta, era lipsa probelor pentru ca să fie acuzați cei pe care îi voia condamnați Klaus Iohannis.

Și atunci s-a ajuns la o soluție românească:
Pasărea cartofului fierbinte.
Dosarul a fost păsat de la un parchet la altul, de la un procuror la altul.

Procurorii aveau deja imaginea a ce se va întâmpla când Klaus Iohannis nu va mai fi președinte. Ceva asemănător cu ce s-a întâmplat după ce Traian Băsescu n-a mai fost președinte. Toți cei care au comis abuzuri crezând că nu li se va întâmpla nimic după plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni au sfârşit prin a plăti. Unii profesional, alții juridic.

Păsat de Curtea de Apel Tribunalului București, Dosarul a fost respins prin sentință definitivă.
Nici un judecător normal la cap n-ar fi admis redeschiderea Dosarului.
Asta deoarece dosarul n-avea nici o probă pentru acuzarea că șefii jandarmilor a ordonat o reprimare a mulțimii pașnice la ordinele lui Liviu Dragnea și Carmen Dan.
Și n-avea nici o probă nu numai, pentru că nu s-au găsit, dar și pentru că procurorii au plasat dinadins în dosar atâtea nerozii că nici un student la Drept nu l-ar fi admis.

Prin respingerea redeschiderii Dosarului, șefii de atunci ai jandarmilor nu mai pot fi târâţi în judecată.
Cui convine această soluție?

Răspunsul trimite la un eveniment petrecut pe 24 februarie 2021 la Cotroceni:
Împotriva polițiștilor care protestau în fața Palatului, jandarmii au intervenit fără menajamente.
Ca și demonstranții din 10 august 2018, cei din 24 februarie 2021 s-au plâns că jandarmii i-au gazat fără milă.
Respingerea dosarului convine lui Klaus Iohannis, lui Florin Cîțu și tuturor celor care conduc România de azi.
De data asta Palatul Victoria poate fi amenințat de demonstranții anti-Guvernul Cîțu.
Așa cum deja a fost amenințat Palatul Cotroceni.
Și dacă șefii de acum ai jandarmilor ar ști că înaintașii lor au fost condamnați, pentru că au fost duri în apărarea Palatului, cum să creadă cineva că acum ei ar cuteza să fie duri?!
Dacă nu erau duri, demonstranții din 10 august 2018, instigați de Rareș Bogdan ar fi dat năvală în Guvernul Dăncilă.
Dacă jandarmii din noul regim n-ar fi duri, demonstrații ar putea da năvală în Guvernul Cîțu.
Astfel că absolvirea jandarmilor de orice vină servește interesele actualei Puteri.

De ce a forțat-o Klaus Iohannis pe Georgiana Hossu să ceară redeschiderea Dosarului pe 4 august 2020?
Pentru că pe 4 august 2020, Klaus Iohannis era în plină campanie electorală pentru victoria PNL.
Și nu voia ca soluția dată de DIICOT de clasare a Dosarului să fie folosită de USRPLUS împotriva să și a PNL.

De ce fac liderii actualei Puteri atâta scandal, pentru că jandarmii au fost absolviți de orice vină?
Pentru că de la 10 august 2018 încoace, PNL, USRPLUS și chiar Klaus Iohannis s-au hrănit electoral din 10 august 2018.
Așa cum după 23 august 1944, comuniștii în frunte cu Dej, s-au hrănit electoral din Grivița 33.

Dacă n-ar fi făcut gălăgie toată demagogia lor în legătură cu 10 august 2018 s-ar fi dus dracului.
Și cum știu că dosarul nu se va redeschide, nu-i costă nimic să dea inutil din gură!





Comentarii
  • Asta inseamna ca manipularile lui Iohanis si a guvernului sau impus,au fost demontate.Asa au manipulat si la Colectiv,referendum,etc.Tot ce au obtinut acestia au obtinut prin manipularea voturilor,ei necastigand alegerile.

Adauga un comentariu