Prima pagină » National » Irinel Ionel Scrioșteanu, despre dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport dintre România și Republica Moldova

Irinel Ionel Scrioșteanu, despre dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport dintre România și Republica Moldova

04 feb. 2022, 21:36,
în National

Irinel Ionel Scrioșteanu, noul secretar de stat la Ministerul Transporturilor a făcut declarații cu privire la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport dintre România și Republica Moldova.

„Am agreat textul final al Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind construcția podului rutier de frontieră, peste râul Prut, situat între localitățile Ungheni din România și Ungheni din Republica Moldova.

Echipa de negociatori a României, pe care am coordonat-o, și cea a Republicii Moldova, condusă de secretarul general al ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, au finalizat textul Acordului privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice. Întâlnirea s-a desfășurat ieri, în format de videoconferință.
Acordul prevede construcția podului rutier de frontieră, care va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova)”, a scris Irinel Ionel Scrioșteanu.

Noul secretar de stat la Ministerul Transporturilor: „Termenul de executare a lucrărilor, conform documentului, este de 2 ani”

Mai mult Irinel Ionel Scrioșteanu, a mai spus că în cadrul negocierilor, au fost discutate și condiții cu privire la trecerea frontierei de stat a personalului implicat în executarea lucrărilor de construcție.

„În cadrul negocierilor, au fost discutate condițiile stabilite la trecerea frontierei de stat a personalului implicat în executarea lucrărilor de construcție, dar și aspecte ale regimului fiscal și vamal pentru mărfurile și mijloacele de transport necesare construcției podului.
Termenul de executare a lucrărilor, conform documentului, este de 2 ani de la începerea lucrărilor. Guvernul României va asigura finanțarea lucrărilor de construcție a podului și a drumului de acces, inclusiv infrastructurile conexe, amplasate pe teritoriul României. Suma totală a fost estimată la 40 de milioane euro. Iar construcția drumului de acces și a infrastructurii conexe pe partea Republicii Moldova va fi finanțată de Guvernul de la Chișinău, cu un cost estimativ de 2 milioane euro”, a mai scris secretarul de stat.

Irinel Ionel Scrioșteanu: „Au fost purtate discuții pentru semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României”

Noul secretar de stat la Ministerul Transporturilor susține că valoarea totală a lucrărilor este de circa 8 milioane RON, asigurată în totalitate de Guvernul României.

„De asemenea, au fost purtate discuții pentru semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reabilitarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) și Galați (România), care a fost deja reabilitat la finele anului 2021, valoarea lucrărilor fiind de circa 8 milioane RON, asigurată în totalitate de Guvernul României.

Semnarea celor două Acorduri se preconizează a fi realizată în cadrul ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova, planificată pentru luna februarie a.c.”, a concluzionatIrinel Ionel Scrioșteanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`