Actualitate

Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria

Publicat: 19 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran Irak și Siria
Zone centrale din Iran și Irak au fost bombardate în această dimineață

Israelul a lansat atacuri asupra Iranului, Irakului și Siriei în urmă cu scurt timp.

Zone centrale din Iran și Irak au fost bombardate în această dimineață.

Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria

De asemenea, bombardamente au fost confirmate și în sudul Siriei.

Oficialii israelieni i-au notificat pe oficialii americani că urmează un contraatac.

Apărarea antiaeriană iraniană a doborât trei drone, despre care se crede că au fost lansate de Israel, potrivit agenției spațiale iraniene.

„Au spus că am tras 500 de drone și rachete… acum ei răspund cu trei astfel de drone, toate fiind interceptate”, a scris purtătorul de cuvânt al agenției spațiale iraniene, Hossein Dalirian, pe X, potrivit Times of Israel.

CNN raporta anterior că reprezentanții Israelului au anunțat SUA că răspunsul său va fi limitat în zona militară și nu va viza ținte civile și nu va fi un răspuns nuclear.

Serviciile de informații americane sugeraseră că Israelul ia în calcul o lovitură restrânsă și limitată în interiorul Iranului.

Gama de ținte nu a fost „niciodată specificată în termeni preciși, dar locațiile nucleare și civile nu erau în mod clar în acea categorie”, a adăugat un oficial.

SUA au cerut Israelului să nu răspundă atacului iranian de weekendul trecut, pe care președintele Joe Biden l-a numit joi „fără precedent”. SUA „nu au dat undă verde” unui răspuns israelian, a spus al doilea oficial.

SUA au primit avertizări înainte de riposta Israelului împotriva Iranului, dar ”nu au susţinut-o” (oficial american)

SUA au primit avertizări înainte de riposta Israelului împotriva Iranului, dar ”nu au susţinut-o”, afirmă un oficial american.

Israelul a anunţat SUA joi că va riposta împotriva Iranului în zilele următoare, a declarat un oficial american, citat de CNN.

”Nu am aprobat răspunsul”, a spus oficialul.

Un zbor de la Dubai la Teheran a revenit în Emiratele Arabe Unite vineri dimineață, după ce Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran a fost închis.

Un purtător de cuvânt al Flydubai a declarat pentru CNN că zborurile din Dubai către Iran au fost anulate.

Sirenele au răsunat în nordul Israelului. Armata israeliană afirmă că a fost o alarmă falsă

Sirenele de avertizare au răsunat, vineri dimineaţă, în nordul Israelului, însă armata israeliană afirmă că a fost o alarmă falsă, relatează Reuters.

Sirenele au pornit la scurt timp după relatări neconfirmate privind atacuri israeliene în Iran.

Ca răspuns la informaţiile conform cărora Israelul a desfăşurat o operaţiune împotriva Iranului vineri dimineaţă, un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului a afirmat că, la acest moment, nu există nicio schimbare în directivele privind siguranţa publică, adăugând că dacă vor exista schimbări pe viitor, publicul va fi informat, scrie The Guardian.

Televiziunea iraniană: Nu au fost avariate centralele nucleare

Oficialii iranieni au spus că nimic neobișnuit nu s-a întâmplat pe cerul deasupra Isfahanului și că știrile despre vreo lovitură israeliană în Iran nu sunt altceva decât propagandă media israeliană și americană.

Ei au negat, de asemenea, că Consiliul Suprem de Securitate Națională ar fi convocat o ședință de urgență. Televiziunea de stat a spus că nimic nu este în neregulă în oraș și că orice raport contrar este fals.

Agenţia oficială iraniană IRNA a anunţat vineri că „nicio pagubă majoră” nu a fost raportată după exploziile auzite în zori. „În urma activării apărării antiaeriene în anumite regiuni ale ţării”, „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”, a relatat agenţia, pe baza informaţiilor transmise de jurnaliştii săi.

IRNA a clarificat că „nu au fost primite informaţii care să indice tiruri ale sistemelor de apărare antirachetă”.

Iranul era în alertă maximă după ce Israelul a spus foarte ferm că nu se pune problema să nu răspundă la atacului masiv cu peste 300 de drone și rachete, lansat de Teheran împotriva sa în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Totuși, zilele trecute surse spuneau că Israelul și-ar amâna răspunsul cel mai probabil, până după Paștele evreiesc. Dar, fie că planul s-a schimbat, fie informațiile au fost lansate pentru a deruta adversarul.

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP, citată de Agerpres. Această informaţie vine în timp ce Iranul a raportat „explozii puternice” în provincia Isfahan (centru) şi după ce Israelul şi-a anunţat intenţia de a răspunde raidurilor iraniene asupra teritoriului său în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Televiziunea de stat iraniană a raportat vineri dimineaţa „explozii puternice” în provincia Isfahan, indicând că nu sunt cunoscute cauzele. Ulterior, au fost anunţate trei explozii în apropierea unei baze militare şi doborârea unor drone, precum şi faptul că „nu au fost atacuri cu rachete până în prezent”.

Sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate

O explozie a fost auzită în oraşul Ghahjaworstan din Iran, situat la nord-vest de oraşul Isfahan, potrivit agenţiei de ştiri iraniene semi-oficiale FARS, care citează surse locale, relatează CNN.

Agenţia oficială Irna a anunţat că autorităţile iraniene au activat apărarea antiaeriană în mai multe provincii vineri dimineaţa, după informaţii despre cel puţin o explozie în centrul ţării.

Zborurile comerciale au fost suspendate către şi dinspre mai multe aeroporturi, inclusiv Teheran, potrivit agenţiei Mehr, care citează autorităţile aeroportuare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

”Oraşul Ghahjaworstan este situat în apropierea Aeroportului Isfahan şi a celei de opta baze de vânătoare a Forţelor Aeriene ale Armatei”, a arătat agenţia de ştiri FARS. Şi televiziunea Iranian Press a relatat că o explozie a fost auzită în apropierea oraşului situat în centru.

Cauza exploziei este necunoscută.

Toate zborurile spre oraşele ”Teheran, Isfahan şi Shiraz, aeroporturile din vest, nord-vest şi sud-vest au fost suspendate”, a anunţat directorul pentru relaţii publice din Iran al unei companii aeroportuare, într-un interviu la televiziunea de stat Mehr TV.

Suspendarea a intrat în vigoare imediat, dar zborurile nu au fost anulate, a spus directorul. ”Pasagerii ar trebui să verifice informaţiile privind zborul înainte de plecare”, a adăugat el.

Lovituri în sudul Siriei

Atacuri au vizat regiunea Soueida din sudul Siriei în zorii zilei de vineri, a declarat pentru AFP un activist de la un site de ştiri online, Suwayda 24, în timp ce au apărut informaţii despre trei explozii în Iran, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Au fost lovituri asupra poziţiei unui radar al armatei siriene în vestul provinciei Soueida”, a declarat Rayan Maarouf, fără a indica originea atacurilor.

Comentarii
  • Omenirea este indreptata spre razboi mondial.
    Nu ai cum sa negi datele statistice, evolutia grafica a evenimentelor cu aciune de razboi !
    Scurt: covid19, Rusia razboi cu Ucraina – sustinuta de occident, Iran /co- Israel, Si… China fara razboi ar deveni lider mondial net superior in orice privinta.

Adauga un comentariu