International

Israelul recunoaște atacul aerian asupra ambulanței despre care martorii spun că a ucis și a rănit zeci de oameni

Publicat: 03 nov. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Israelul recunoaște atacul aerian asupra ambulanței despre care martorii spun că a ucis și a rănit zeci de oameni
Palestinians pull an ambulance after a convoy of ambulances was hit, at the entrance of Shifa hospital in Gaza City, November 3, 2023. REUTERS/Anas al-Shareef Palestinians pull a damaged ambulance following an attack outside Al-Shifa Hospital in Gaza City on November 3. Anas al-Shareef/Reuters

Israelul și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac în fața spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, despre care martorii spun că a ucis și rănit zeci de oameni.

Videoclipurile de la fața locului arată mai multe victime însângerate împrăștiate pe pământ, lângă o ambulanță.

Cincisprezece persoane au fost ucise și alte 50 au fost rănite

Cincisprezece persoane au fost ucise și alte 50 au fost rănite, spun autoritățile sanitare conduse de Hamas.

Într-o declarație, Israelul a spus că a vizat ambulanța pentru că era folosită de Hamas.

„O aeronavă a IDF a lovit o ambulanță care a fost identificată de forțe ca fiind folosită de o celulă teroristă Hamas, în imediata apropiere a poziției lor în zona de luptă”, se arată într-un comunicat. „O serie de teroriști Hamas au fost uciși în lovitură. Avem informații care demonstrează că metoda de operare a Hamas este de a transfera agenți teroriști și arme în ambulanțe.”

Un purtător de cuvânt al Ministerului Palestinian al Sănătății din Gaza a declarat vineri mai devreme că ambulanța se afla într-un convoi medical de la spital, călătorește la punctul de trecere a frontierei Rafah și a informat Comitetul Internațional al Crucii Roșii despre această mutare.

Femeile însărcinate descriu situația disperată din Gaza

Agenția Națiunilor Unite pentru sănătatea sexuală și reproductivă (UNFPA) a lansat interviuri audio cu trei femei care se adăpostesc în prezent la Spitalul Al Shifa din Gaza, descriind situația lor disperată.

Înregistrările au fost făcute în ultimele zile la Spitalul Al Shifa, a spus UNFPA.

O femeie spune că a fost forțată să părăsească casa ei în timp ce era gravidă și o alta a pierdut un copil în uter în timpul unui atac aerian.

Gaza găzduiește 50.000 de femei însărcinate și „aproximativ 5.500 dintre aceste femei urmează să nască în luna viitoare”, potrivit unui raport din 12 octombrie al UNFPA.

„Aceasta este egal cu 166 de nașteri pe zi, care au loc cu acces inadecvat la asistență medicală sau chiar la apă curată”.

„Eram sub dărâmături… nu mă puteam mișca… Eram însărcinată în nouă luni. Mai aveam zece zile până să nasc. Au scanat fătul; au constatat că pulsul era slab și au trebuit să facă o cezariană de urgență.” Islam Hussein, în vârstă de 35 de ani, a spus în interviul lansat de UNFPA: „Mi-am numit fiul Sanad – înseamnă sprijin”.

„Sunt însărcinată în două luni și am avut o hemoragie înainte”, a spus Reham Rashad Bakr, în vârstă de 24 de ani. „Există un tratament pe care ar trebui să-l iau, dar nu pot să-l iau”, a spus ea în interviul audio. „Femeile însărcinate ca mine ar trebui să bea lapte și să mănânce ouă. Toate brutăriile au fost bombardate. Nu există pâine, nu există apă.”

Alaa Al Bayaa, o palestiniană însărcinată în vârstă de 30 de ani, a spus că, când a mers la medic, i s-a spus că copilul ei a murit.

„Doctorul mi-a spus că nu există puls, nu există speranță”, a spus ea. „Înseamnă că fătul meu este mort și trebuie scos din uter”.

Comentarii
Adauga un comentariu